Zaterdag 25 maart is het landelijke compostdag: een dag waarop GFT als compost kan worden opgehaald
Dit jaar zal er op zaterdag 25 maart een landelijke compostdag plaatsvinden. Tijdens deze dag kunnen inwoners op diverse locaties zoals kinderboerderijen, volkstuinen en buurttuinen gratis compost komen ophalen. Iedereen kan deze dag kennis maken met het waardevolle product compost, verkregen uit Groente, Fruit, Tuinafval en Etensresten (GFT+E).
Volkstuinvereniging Höäfdabbers doet ook mee
Hennie Walraven, die een moestuin heeft bij volkstuinvereniging Höäfdabbers, weet als geen ander wat compost voor zijn tuin doet. Hij is al jaar en dag bezig met het maken van zijn eigen compost. Als klein jongetje leerde hij al tuinieren van zijn opa en vader en composteren hoorde daar ook bij. Hennie composteert momenteel op de manier zoals hij dat van hen geleerd heeft en op zijn ervaring en gevoel. Deze manier van werken sluit bij hem het beste aan. In het verleden heeft hij ook geëxperimenteerd met een composthoop, maar dat was voor hem geen succes. Hennie: “Zo’n composthoop heeft een bepaalde temperatuur nodig om goed te doen slagen. Het is me helaas maar enkele keren gelukt. Na wat experimenteren ben ik weer mijn oude manier van werken gaan omarmen. Voor mij werkt dit het beste.”
Koud composteren
Hennie composteert ter plaatse. Alles wat hij van zijn planten afhaalt en ook het onkruid dat nog niet bloeit, legt hij op of om de planten. Daarna gaat daaroverheen een laag met oude stro en als er bladeren zijn gaan die er ook bij. Zo bedekt hij de aarde van zijn moestuin. Zijn grond is hierdoor van hele goede kwaliteit. De grond bevat veel goede schimmels, micro-organismen en insecten. Hierdoor hoeft hij amper tot niets toe te voegen aan zijn grond. Hij gebruikt nooit gif. Wil je zelf aan de slag gaan met compost? Bekijk dan het stappenplan van Velt.
Voor mensen die geen compost kunnen maken is compostdag een must
Niet iedereen is in staat om op zo’n mooie manier compost te verkrijgen. Gelukkig kun je op de landelijke compostdag aan gratis waardevolle compost komen. De verwerkers van GFT+E afval en gemeente Maastricht willen met deze dag inwoners bedanken voor hun inspanning om het GFT+E goed gescheiden aan te leveren. Door afval beter te scheiden, vermindert de hoeveelheid restafval. Afval dat ontstaat tijdens het koken of werken in de tuin kan in de GFT+E container. De gemeente roept inwoners die nog niet al het GFT+E scheiden op om dat wel te gaan doen. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk minder restafval over. Hoe minder afval met het restafval wordt verbrand, hoe minder CO2 er in de lucht komt. Het scheiden van GFT+E is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Want je kunt het gratis kwijt in de groene bak of container. Let op, gooi snoeiafval van de Japanse Duizendknoop altijd in de restzak. Die mag niet in de GFT+E bak, om verdere verspreiding te voorkomen. Uit elk klein stukje Japanse Duizendknoop groeit namelijk snel een nieuwe plant.
Meer weten?
Wil je weten waar je compost kunt krijgen op zaterdag 25 maart? Kijk dan op www.gemeentemaastricht.nl/afval-scheiden.
Door: Frederique Pronk
Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.