Zelf doen
In Maastricht werken we samen aan de stad. Een fijne plek voor alle inwoners om te wonen, leven en werken. De gemeente voert allerlei taken uit in de stad. Van afval inzamelen en wijken opnieuw inrichten, tot sportles geven op scholen en de uitvoering van wetten en regels. Misschien heb jij wel ideeën hoe dingen beter kunnen voor jouw straat, wijk of de hele stad. Waar kun je naartoe met jouw idee of initiatief? Je leest het hier.
Een bewonersinitiatief starten
Een samenwerking van buurtbewoners om hun wijk of straat te verbeteren noemen we een bewonersinitiatief. Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld het aanleggen van een speel- of sportplek op het veldje in de buurt. Of het beheer van een buurthuis of werken aan de veiligheid op straat. Het kan ook zijn dat je wil aansluiten bij een initiatief of plan van de gemeente. Andere mensen met jouw plannen laten meepraten, samenwerken of meebeslissen heet participatie.
Hoe vind je mensen die jouw idee steunen?
Als je een idee voor de buurt hebt, is het belangrijk om hierover met buurtbewoners te praten. Plannen maak je niet alleen. Ten eerste kan je plan beter worden door mensen erbij te halen. Ten tweede kan je plan meer steun krijgen. Mensen voelen zich gehoord. Zij worden niet overvallen door een besluit.
Een plan heeft meer kans van slagen als er meer mensen meedoen en het initiatief ondersteunen. Vooral als er iets buiten in de wijk gaat veranderen. Zet op een rij wat de wensen zijn van buren, ondernemers, buurtverenigingen, instellingen of overheid.
Bedenk dus vooraf goed wie en wat je wilt bereiken. Er zijn allerlei manieren waarop je mensen samen kunt brengen voor een initiatief. Natuurlijk hangt dit af van de moeilijkheid van een plan, het aantal deelnemers en bijvoorbeeld tijd of geld. Omdat geen enkele situatie hetzelfde is, is participatie altijd anders.
Bekijk hieronder op welke manier je jouw idee kan uitvoeren. Op de pagina 'doe mee' vind je alle initiatieven waarbij de gemeente en andere organisaties jou vragen om mee te denken en te doen.
Uitdaagrecht
De gemeente Maastricht voert allerlei taken uit in de stad. Denk jij weleens bij 1 van die dingen: kan dit niet op een betere of op een andere manier? Maak dan gebruik van het ‘uitdaagrecht’. Jij als inwoner mag taken van ons overnemen als jij denkt dat dit slimmer, handiger, goedkoper en/of sneller kan. Je daagt de gemeente eigenlijk uit! Belangrijk is dat je je plan zelf gaat uitvoeren. Kijk op de pagina Verbeter je buurt of stad voor alle voorwaarden en informatie. Heb je vragen of wil je een plan indienen? Mail naar participatie [at] maastricht.nl (participatie[at]maastricht[dot]nl).
Burgerbegroting
Bij een Burgerbegroting beslis jij samen met andere inwoners waar een deel van het overheidsgeld aan uitgegeven wordt. Burgerbegroting Maastricht draait om het uitvoeren van projecten die door inwoners zijn ingediend en door inwoners zijn gekozen. Met andere woorden; jij bent aan zet!
Meedoen aan Burgerbegroting Maastricht kan op verschillende manieren. Elke editie bestaat uit verschillende rondes. Dien een idee voor jouw buurt of de hele stad in. Of stem en beslis mee welke projecten uitgevoerd worden. We nodigen je graag uit, want jouw mening telt.
Alle informatie vind je op www.burgerbegrotingmaastricht.nl. Je kunt ook contact opnemen per e-mail via burgerbegroting [at] maastricht.nl (burgerbegroting[at]maastricht[dot]nl) of bellen naar 043 350 47 47.
Initiatieven bij de gemeenteraad
De gemeenteraad bepaalt de belangrijkste punten van het gemeentebeleid en let op de uitvoering ervan. De raad bestaat uit raadsleden die gekozen worden door de inwoners van de stad.
De gemeenteraad kan:
- Luisteren naar een idee of probleem;
- Met jouw idee aan de slag gaan, door bijvoorbeeld vragen hierover te stellen aan het college;
- Opdracht geven aan de burgemeester en wethouders om je idee uit te werken;
- Jou in contact brengen met andere organisaties en initiatieven.
De raadsgriffie ondersteunt de raad en is jouw aanspreekpunt als je de weg zoekt naar de gemeenteraad. Je hebt de volgende 3 mogelijkheden bij de griffie:
Stadsronde
Voordat er een besluit wordt genomen organiseert de raad vaak een stadsronde. Bij deze bijeenkomst kan iedereen, ook jij, iets vertellen over dit onderwerp, vragen stellen aan de raadsleden en met hen in gesprek gaan. Je kunt ook vragen om een extra stadsronde, bijvoorbeeld wanneer je vindt dat de gemeenteraad een onderwerp echt moet bespreken, maar het nog niet op de agenda staat.
Burgerplatform
Het burgerplatform biedt inwoners, verenigingen, stichtingen en organisaties de mogelijkheid hun boodschap te vertellen aan de gemeenteraad en andere aanwezigen. Dat kan tijdens een raadsavond. Dit is een bijeenkomst voor alle raadsleden. Deelnemers krijgen een tafel ter beschikking en kunnen posters of informatie meenemen. Meld je uiterlijk 1 week van tevoren aan bij de griffie om te kunnen deelnemen aan een burgerplatform.
Burgervoorstel
Heb je al een uitgewerkt plan waar de raad een beslissing over moet nemen? Dan kun je dit plan als burgervoorstel indienen. Heb je een algemeen idee of wil je een belangrijk onderwerp bespreken? Dan is het burgerplatform of een stadsronde beter geschikt voor je initiatief.
Heb je hulp nodig bij de inhoud van je voorstel, bijvoorbeeld uitleg over gemeentelijke plannen of hulp bij het schrijven? Wil je meer informatie? Of heb je vragen? Dan kun je contact opnemen. Per e-mail via griffie [at] gemeenteraadmaastricht.nl (griffie[at]gemeenteraadmaastricht[dot]nl) of per brief naar:
Gemeente Maastricht t.a.v. Gemeenteraad
Postbus 1992
6201 BZ Maastricht
Wie kan helpen?
Maastricht bestaat uit 7 stadsdelen. Elk stadsdeel heeft een eigen stadsdeelwethouder en stadsdeelregisseur van de gemeente. Zij zijn het aanspreekpunt voor bewoners met een plan of idee. De stadsdeelregisseur kan meedenken over het idee en je in contact brengen met bewoners, ambtenaren of organisaties die kunnen helpen. Kijk op de pagina Mijn Stadsdeel wie jouw aanspreekpunt is of stuur een e-mail naar gebiedsgerichtwerken [at] maastricht.nl (gebiedsgerichtwerken[at]maastricht[dot]nl).