Zelf doen

In Maastricht werken we samen aan de stad. Een fijne plek voor alle inwoners om te wonen, leven en werken. De gemeente voert allerlei taken uit in de stad. Van afval inzamelen en wijken opnieuw inrichten, tot sportles geven op scholen en de uitvoering van wetten en regels. Misschien heb jij wel ideeën hoe dingen beter kunnen voor jouw straat, wijk of de hele stad. Lees hieronder op welke manieren je iets kunt doen met jouw idee of initiatief. 

Een animatie van 3 mensen die de armen om elkaars schouder leggen

Een bewonersinitiatief starten

Een samenwerking van initiatiefnemers zoals bijvoorbeeld buurtbewoners om hun wijk of straat te verbeteren noemen we een bewonersinitiatief. Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld
het aanleggen van een speel- of sportplek op het veldje in de buurt. Of het beheer van een buurthuis of werken aan de veiligheid op straat. Het kan ook zijn dat je wil aansluiten bij een initiatief of plan van de gemeente. Andere mensen met jouw plannen laten meepraten, samenwerken of meebeslissen heet participatie.

Zoek steun voor jouw idee  

Als je een idee hebt, is het belangrijk om hierover met buurtbewoners te praten. Een plan heeft meer kans van slagen als er meer mensen meedoen en het initiatief ondersteunen. Vooral als er iets buiten in de wijk gaat veranderen. Zij worden dan niet overvallen door een besluit. 

Zet op een rij wat de wensen zijn van buren, ondernemers, buurtverenigingen, instellingen of overheid. Bedenk vooraf goed wie en wat je wilt bereiken. Er zijn allerlei manieren waarop je mensen samen kunt brengen voor een initiatief. Natuurlijk hangt dit af van de moeilijkheid van een plan, het aantal deelnemers en bijvoorbeeld tijd of geld. Omdat geen enkele situatie hetzelfde is, is participatie altijd anders.

Wie kan helpen? 

Maastricht bestaat uit 7 stadsdelen. Elk stadsdeel heeft een eigen stadsdeelregisseur en stadsdeelwethouder van de gemeente. De stadsdeelregisseur is het eerste aanspreekpunt voor bewoners met een plan of idee. De stadsdeelregisseur kan meedenken over het idee en je in contact brengen met bewoners, ambtenaren of organisaties die kunnen helpen. 

Kijk op de pagina Mijn Stadsdeel wie jouw aanspreekpunt is. Of stuur een e-mail naar gebiedsgerichtwerken [at] maastricht.nl (gebiedsgerichtwerken[at]maastricht[dot]nl).

Daag de gemeente uit 

De gemeente voert allerlei taken uit in de stad. Denk jij weleens bij 1 van die dingen: kan dit niet op een betere of andere manier? Jij als inwoner mag taken van ons overnemen als jij denkt dat dit slimmer, handiger, goedkoper en/of sneller kan. Je daagt de gemeente eigenlijk uit! We noemen dat het ‘uitdaagrecht’ (Right to challenge).

Belangrijk is dat je je plan zelf gaat uitvoeren. Weten hoe je dat moet doen? Kijk op de pagina Uitdaagrecht voor alle voorwaarden en informatie. Heb je vragen of wil je een plan indienen? Mail naar participatie [at] maastricht.nl (participatie[at]maastricht[dot]nl)

Vraag het aan de gemeenteraad

De gemeenteraad bepaalt de belangrijkste punten van het gemeentebeleid en let op de uitvoering ervan. Wil jij weten wat de gemeenteraad voor jou initiatief kan betekenen? Ga naar de pagina Initiatieven bij de gemeenteraad

Burgerbegroting

Bij een Burgerbegroting beslis jij samen met andere inwoners waar een deel van het overheidsgeld aan uitgegeven wordt. Burgerbegroting Maastricht draait om het uitvoeren van projecten die door inwoners zijn ingediend en door inwoners zijn gekozen. Met andere woorden; jij bent aan zet! Ga naar Burgerbegrotingmaastricht.nl.