Maastricht Noord-West

Wethouder Frans Bastiaens is stadsdeelwethouder Maastricht Noord-West. Bij dit stadsdeel horen de wijken: Belvédère · Bosscherveld · Boschpoort · Caberg · Frontenkwartier · Lanakerveld · Malberg · Malpertuis · Oud-Caberg. Het stadsdeel ligt op de westelijke oever van de rivier de Maas op een terrein met wat hoogteverschillen, dat in het westen iets hoger is. De Maas is de oostgrens van het stadsdeel – de rivier maakt hier een S-bocht om het dorp Borgharen heen. De Statensingel, de Frontensingel en de voormalige aansluiting van de Noorderbrug vormen de zuidgrens.


Lopende plannen en projecten

Bekijk hier de actuele plannen, projecten, activiteiten en ontwikkelingen voor Maastricht Noord-West. Op de pagina 'Doe mee' vind je een overzicht voor alle stadsdelen. 

 

Lees meer

Tekening van 4 huisjes op een rij

Stadsontwikkeling – Skaeve Huse

Er zijn steeds meer dakloze mensen in Maastricht. De gemeente werkt samen met woningcorporaties en zorgpartners om te zorgen voor een geschikte woonplek voor deze mensen. Er zijn nu plannen om kleine woningen in Malberg te bouwen – Skaeve Huse – op het terrein van de voormalige voetbalvereniging aan de Toustruwe.

De naam Skaeve Huse komt uit Denemarken. Het betekent 'raar huis', bedoeld voor mensen met 'rare' leefgewoonten. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Tilburg staan al Skaeve Huse. Uit ervaringen in deze steden en onderzoek blijkt dat Skaeve Huse helpen zorgen voor minder overlast in de buurt.

Woonplek met weinig prikkels

Het gaat om maximaal 8 inwoners van Maastricht die het niet lukt om normaal te wonen en leven. Zij blijven nu vaak in de opvang of zwerven rond. De gemeente wil zorgen voor een rustige woonplek met weinig prikkels, waar zij onder begeleiding kunnen wonen.

De plek aan de Toustruwe is geschikt omdat er geen woningen dicht in de buurt liggen, er veel groen is en de plek aan alle voorwaarden voldoet. Maastrichtse woningcorporaties gaan de woningen plaatsen. 

Woonvorm

Deze woonvorm, die woningen biedt aan kwetsbare mensen, past binnen het gemeentebeleid Zicht op Thuis. Bekijk de pagina Skaeve Huse van de gemeente voor meer informatie.

Bijeenkomsten

Bij verschillende bijeenkomsten hebben buurtbewoners hun meningen en ervaringen gedeeld over de plannen. Je leest de verslagen van de bijeenkomsten op de pagina Skaeve Huse van de gemeente.


Foto van Peter

Peter Timmermans

Gebiedshandhaver

Wat mogen de wijken van je verwachten?

Mijn doel is om samen met inwoners en partners de buurt leefbaar en veiliger te maken. Op straat ben ik het aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers. Ik ben verantwoordelijk voor het oppakken en afhandelen van allerlei klachten. Denk daarbij aan parkeertoezicht en handhaving, het handhaven van milieuregels, het voorkomen en signaleren van overlast, het controleren van vergunningen.

E: peter.timmermans2 [at] maastricht.nl
T: 14 043 (landelijk nummer van de gemeente Maastricht)


Voorzieningen in Maastricht Noord-West

Winkels, scholen, restaurants, speeltuinen en meer. Bekijk alle voorzieningen in Maastricht Noord-West op de kaart. Je kunt inzoomen tot op straatniveau om meer van de omgeving te zien.  De legenda geeft uitleg bij de symbolen. En via 'kaart' kun je categorieën aan-, of uitzetten. 

toegangspoort tot landgoed


Jouw verhaal op Thuis in Maastricht

Thuis in Maastricht is het online participatieplatform van de stad. Je vindt er ook nieuws en verhalen van bewoners uit de wijken. Het is niet alleen een plek vóór, maar ook dóór inwoners. Want ook jij kan verhalen, foto’s of filmpjes delen. Heb je zelf iets bijzonders meegemaakt in je wijk, stadsdeel of stad? Of heb je mooie voorbeelden of inspirerende verhalen over participatie? Laat het ons weten!

Hoe doet je dat?

Stuur ons jouw verhaal via het formulier. Je kunt met het formulier ook foto's of een video uploaden en meesturen. We bekijken dan jouw inzending en laten je zo snel mogelijk weten of we jouw bericht plaatsen op deze website, onze Facebook pagina en/of ons Instagram account.


Sociaal team

Voel je je eenzaam? Gaat het thuis niet goed? Ervaar je problemen in jouw gezin? Met jouw kinderen? Of heb je moeite met dagelijkse handelingen en heb je geen idee hoe je daar hulp of ondersteuning bij kunt krijgen? Het Sociaal Team helpt je graag op weg. Het Sociaal Team is een team waarin verschillende deskundigen met elkaar samenwerken. Daardoor kunnen zij jouw nog beter kunnen adviseren als je een vraag hebt.