Jeugdlintje

In Maastricht zijn veel jongeren die iets goeds doen voor hun vrienden, familie, een vereniging, goed doel of buurt. Op die manier leveren ze een positieve bijdrage aan hun omgeving én aan een sociaal en saamhorig Maastricht. Als waardering voor deze jonge helden reikt de gemeente het Jeugdlintje uit.

Azra Serdan en Faye Houben winnaars van het jeugdlintje 2021

 

De jonge helden van 2021 zijn bekend. Faye Houben (14) en Azra Serdan (10 jaar) kregen vanmiddag uit handen van wethouder Vivianne Heijnen het jaarlijkse jeugdlintje uitgereikt. Dit lintje is een waardering van de gemeente Maastricht voor jongeren die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de Maastrichtse samenleving of iets bijzonders hebben gedaan voor een ander. Faye is al jarenlang mantelzorger voor haar zusje Skye. Azra maakte en verkocht twee jaar lang armbandjes en zorgde zo voor de bouw van een nieuwe waterput in Centraal-Afrika. Volgens de selectiecommissie, bestaande uit drie raadsleden en twee jongerenvertegenwoordigers, is het jeugdlintje 2021 voor deze twee jongeren dan ook zeer verdiend.

“Het is bijzonder om te zien welke mooie en onbaatzuchtige dingen onze Maastrichtse jeugd allemaal doet. Het is de tweede keer dat we hier op deze manier, raad en college samen, onze waardering voor uitspreken. Ik hoop dat deze jeugdlintjes ook gaan bijdragen aan het meer dagdagelijks waarderen en tonen van alle inspirerende prestaties van jongeren,” aldus Vivianne Heijnen, wethouder voor burgerparticipatie.   

Toelichting selectiecommissie

Raadsleden Mat Brüll, Claudia Demas en Jos Boelen en jongerenvertegenwoordiger Milan Panis namen evenals vorig jaar deel aan de selectiecommissie. Sanne van Wunnik, de nieuwe voorzitter van Code 043, maakte de commissie dit jaar compleet. Lees hier hun toelichting.

Faye Houben (14 jaar)

Faye is al jarenlang mantelzorger voor haar zusje Skye. Altijd staat ze klaar om haar ouders en zusje te helpen. De selectiecommissie heeft veel bewondering voor Faye. Opgroeien in een gezin waar iemand langdurige intensieve zorg nodig heeft, is niet gemakkelijk. Faye is een sterke meid. Ze laat zien hoe betekenisvol en ook ‘leuk’ mantelzorg (ook op jonge leeftijd) kan zijn. Met haar positieve instelling en verantwoordelijkheidsgevoel, is Faye een voorbeeld en inspiratie voor leeftijdgenootjes.  

Azra Serdan (10 jaar)

Azra maakte en verkocht twee jaar lang sleutelhangers en armbandjes. Met de opbrengsten zorgde ze voor een nieuwe waterput in Tsjaad (Centraal-Afrika). De selectiecommissie is onder de indruk van het doorzettingsvermogen van Azra en haar goedgeefse initiatief. Azra is zeer begaan met de Maastrichtse samenleving en de wereld om haar heen en zet die betrokkenheid ook om in daden. Met haar bijzondere actie laat ze zien dat jongeren echt een verschil kunnen maken. Daarmee motiveert ze andere Maastrichtse jongeren om iets goed te doen voor een ander, zelfs in een ander werelddeel. 

Winnaars Jeugdlintje 2021 met wethouder Heijnen

Oud-winnaars

Het Maastrichtse Jeugdlintje werd vorig jaar voor de eerste keer uitgereikt. 5 jonge helden ontvingen toen het Jeugdlintje voor hun verdiensten voor de Maastrichtse samenleving.