Banner Jeugdlintje

Jeugdlintje

In Maastricht zijn veel jongeren die iets goeds doen voor hun vrienden, familie, een vereniging, goed doel of buurt. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan hun omgeving én aan Maastricht als stad van verbondenheid. Als waardering voor deze jonge helden reikt de gemeente jaarlijks het Jeugdlintje uit. Jongeren tussen 6 en 18 jaar kunnen genomineerd worden voor een Jeugdlintje.

Jeugdlintje 2024

Donderdag 13 juni 2024 werden maar liefst 2 jeugdlintjes uitgereikt. Tessa Hermans (17) en Tibbe Breuls (12) kregen het Jeugdlintje 2024. Tessa kreeg het lintje omdat ze heel veel doet voor Harmonie Kunst door Oefening. En Tibbe omdat hij als vrijwilliger werkt voor Aansjuive in Itteren. Die groep zorgt iedere maand voor een lekker 3 gangenmenu voor ouderen en alleenstaanden vanaf 60 jaar. 

Feestelijke uitreiking

Wethouder Manon Fokke (Participatie) en loco-kinderburgemeester Adam Mezian reikten donderdag 13 juni het Maastrichtse Jeugdlintje uit. Zowel Tessa als Tibbe wisten van niets toen ze deze donderdag in het stadhuis kwamen. De 2 jongeren werden genomineerd én geselecteerd voor een jeugdlintje. 

Tessa en Tibbe waren met een smoes naar het Stadhuis meegenomen. Daar wachtte hen een officiële uitreiking met natuurlijk een lintje, een oorkonde en een cadeaubon. 

Tessa (l) en Tibbe (r) kregen in 2024 het Jeugdlintje. Foto van meisje in roze jurk en jongen in blauw hemd die elk een fotolijstje vasthouden
Tessa (l) en Tibbe (r) kregen allebei een jeugdlintje in 2024

Inzet voor Maastricht

Tessa en Tibbe dragen ieder op hun eigen manier bij aan een sociaal en saamhorig Maastricht: 

  • Tessa is een muzikale duizendpoot die al op jonge leeftijd begon bij Harmonie Kunst door Oefening. Ze speelt harp, paukentrommel en pauken/xylofoon. Naast haar discipline in de muziek helpt ze de vereniging ook door het organiseren van evenementen binnen de vereniging zoals kienavonden, jeugdactiviteiten en concerten. Daarnaast zet Tessa de vereniging in de spotlights door een TikTok-account aan te maken en te beheren. Tessa is een voorbeeld voor andere jongeren door betrokken te zijn bij de harmonie en dat ook te blijven. Maar ook een voorbeeld voor ouderen door haar enthousiasme en gedrevenheid voor muziek. De commissie vindt dat Tessa een jeugdlintje verdient omdat ze jong en oud inspireert en niet alleen met muziek bezig is, maar zich ook organisatorisch inzet om de jeugd te verbinden aan de harmonie. Ze vinden het bijzonder dat jong en oud door haar met elkaar verbonden worden en elkaar inspireren is bijzonder!
  • Tibbe helpt op zijn jonge leeftijd al 3 jaar mee met de groep vrijwilligers 'Aansjuive' in Itteren. Deze groep verzorgt voor ouderen en alleenstaanden vanaf 60 jaar (tegen een kleine vergoeding) maandelijks een driegangenmenu. Tibbe brengt flyers rond, dekt de tafels, maakt de borden op, maakt de salades en nagerechten, serveert uit en helpt mee opruimen en afwassen. Ook helpt Tibbe zijn alleenstaande oma door het gras te maaien en boodschappen te doen; en houdt hij haar gezelschap zodat ze zich niet eenzaam voelt. De commissie vindt het mooi hoe Tibbe op deze jonge leeftijd al zijn verantwoordelijkheid neemt en de verbinding tussen jong en oud weet te leggen. Het is heel bijzonder en hartverwarmend wat Tibbe doet. De selectiecommissie was dan ook unaniem in haar oordeel dat Tibbe een Jeugdlintje hoort te krijgen. 

Wethouder Manon Fokke: “Het is mooi om ook dit jaar weer 2 Maastrichtse jonge helden in het zonnetje te zetten. Tessa en Tibbe zetten zich op een geweldige manier in voor onze stad, waarvoor mijn grote complimenten.” 

Selectiecommissie

Uit alle inzendingen koos de selectiecommissie de winnaars. De selectiecommissie bestond dit jaar uit Jos Boelen, Ria Strik, Ria Makatita en Siem Verkoijen (raadsleden), Claire van den Bosch (jongerenwerker Trajekt) en Dunya Jongen (winnaarJeugdlintje 2023). 

Tessa (l) en Tibbe (r) kregen in 2024 het Jeugdlintje. Foto van meisje in roze jurk en jongen in blauw hemd die elk een fotolijstje vasthouden
Tessa (l) en Tibbe (r) snijden de taart aan tijdens de uitreiking van het Jeugdlintje 2024
Uitreiking Jeugdlintje 7 mensen op de foto waaronder 2 kinderen die jeugdlintje kregen
Tessa en Tibbe poseren samen met wethouder Manon Fokke en een aantal leden van de selectiecommissie voor een foto