Kinderraad schooljaar 2023-2024
In de Maastrichtse kinderraad van schooljaar 2023-2024 zaten 13 leerlingen van de groepen 7 van de basisscholen KindMontessori, El Habib, Binnenstad, Scharn, Dynamiek, John F Kennedy en ZIEZO!. De kinderraad gaf over 3 onderwerpen advies aan de gemeente.
Leden kinderraad 2023-2024
De volgende kinderen zaten in de kinderraad van 2023-2024.
- KindMontessori kindcentrum: Silas Laan en Ambra Houben
- Islamitische Basisschool El Habib: Maha Hamdawi Karmoutli en Binta Barry
- OBS Binnenstad: Adam Mezian en Lorin Wuÿster
- BS Scharn: Linka Sampedro von Raesfeld en Benthe van der Boom
- Kindcentrum Dynamiek: Azra Özdemir en Aslan Pechler
- BS John F Kennedy: Lynn Sullot
- Kindcentrum ZIEZO!: Kevin Krutzen en Lena Jurrissen
De selectiecommissie wees Linka Sampedro von Raesfeld (BS Scharn) aan als kinderburgemeester. Adam Mezian (OBS Binnenstad) was loco-kinderburgemeester.
Adviezen
De kinderraad van 2023-2024 gaf advies aan de gemeente over de volgende 3 onderwerpen.
-
Geachte gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders,
In februari hebben we tijdens onze 1e inhoudelijke kinderraadsvergadering gesproken over het door ons gekozen thema ‘dronepark’. Omdat Maastricht de 1e gemeente in Nederland kan zijn met een dronepark voor kinderen en jongeren denken wij dat dit een unieke kans is voor de gemeente Maastricht. Een nieuwe manier van buiten spelen die heel veel kinderen leuk vinden!
Ons advies
Ons voorstel is om een dronepark - omheind met netten - of een grote loods te gebruiken voor het maken van een dronepark. Daarbij moet gelet worden op de landelijke regels die nu gelden. Alle regels staan op deze webpagina: Welke regels gelden voor het vliegen met een drone in de open categorie? | Rijksoverheid.nl. Het is belangrijk om te weten dat je voor het vliegen met een drone zwaarder dan 250 gram minimaal 16 jaar moet zijn en de drone moet registreren bij het RDW. Voor een speelgoeddrone van minder dan 250 gram is er geen minimumleeftijd en die hoeft deze alleen geregistreerd te worden als de drone een camera heeft.
Het is voor ons belangrijk dat:
- het dronepark een ontmoetingsplek wordt voor kinderen met dezelfde interesses. Denk aan het vliegen met een drone en bedienen van een op afstand bestuurbare auto of boot
- iedereen in het dronepark veilig kan spelen. We willen dat de regels en afspraken voor alle bezoekers duidelijk zijn
- het dronepark na school en in de weekenden open is en dat je er misschien een kinderfeestje kunt organiseren.
En verder:
- De kosten voor onderhoud en toezicht moeten we verder onderzoeken. We denken dat een sponsoractie of een klein entreebedrag kan helpen om het dronepark te realiseren.
- Er zijn verschillende plekken in de stad waar je dit dronepark kunt bouwen: bij het water van de Maasplassen voor de bootjes en in een loods op een industrieterrein voor de auto’s en drones. Of op een geasfalteerde parkeerplek waar je een net overheen kunt spannen. Wij denken dan aan de parkeerplek op de oude voetbalvelden bij de Demertstraat. Deze plek wordt nu alleen voor de Tefaf gebruikt.
Wij als kinderraad willen natuurlijk ook graag bijdragen aan het dronepark. Door bijvoorbeeld een inzamelingsactie op te starten, een handtekeningenactie te houden en mee te denken over het parcours van het dronepark. We zijn benieuwd wat jullie van ons advies vinden en of jullie de mogelijkheden gaan onderzoeken.
Met vriendelijke groet,
Kinderraad en kinderburgemeester van de gemeente Maastricht
-
Geachte gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders,
Tijdens onze 3e kinderraadsvergadering hebben we samen vergaderd over ons 2e gekozen thema ‘Meer groen in de stad’. Nelle Driessen van het CNME en Anouk Schmid van de afdeling Groen waren aanwezig om onze vragen te beantwoorden. Omdat bomen en planten belangrijk zijn voor meer zuurstof en het klimaat zouden wij graag iedereen in de stad hiervan bewust maken. Ons motto is dan ook: ‘Alle kleine beetjes helpen!’
Ons advies
Wij vinden meer groen in de stad belangrijk omdat het goed is voor het klimaat, de lucht er schoner van wordt, en het beter is voor de gezondheid van de mens, dier en plant. Ook wordt de stad er een stukje mooier van. Door meer groen in de stad komen er meer ontmoetingsplekken. Daardoor kom je meer met elkaar in verbinding en ga je misschien het gesprek met elkaar aan over andere belangrijke onderwerpen, zoals andere religies of pestgedrag (ons 3e thema). De plekken die volgens ons te weinig groen hebben zijn: het centrum, Limmel en Wyckerpoort.
Wij adviseren de gemeente/gemeenteraad daarom om door te gaan met vergroening van de stad. Door onder andere bewustwording bij de inwoners over hoe belangrijk groen is. Dit kan door het verspreiden van informatie en bestaande acties op social media, huis aan huis en op scholen flyers verspreiden of het uitdelen van bloembollen of zaadjes op bijvoorbeeld de markt. Verder zijn het organiseren van leuke acties zoals het NK-tegelwippen, 12 straten groen een mooie kans. Als kinderraad zouden wij daar een buurtplantjesdag aan willen toevoegen. Je kunt zo samen met je buren je voortuin of buurt voorzien van meer groen. Met een hapje en drankje erbij. Eventueel kan er op aanvraag een workshop over groen aan gekoppeld worden. De tegels die tijdens de buurtplantjesdag gewipt worden om meer groen te realiseren, kunnen gedoneerd worden aan het NK-tegelwippen.
En verder
Wij als kinderraad willen zelf natuurlijk ook graag ons steentje bijdragen aan meer groen in de stad. We zouden samen een boom of plantjes willen planten waarvoor we geld willen ophalen om deze te kopen. Ook denken wij graag mee over vergroening van ons schoolplein en het onderhouden daarvan. Iets waar wij graag aan meehelpen. We zijn benieuwd wat jullie van ons advies vinden en of jullie de mogelijkheden gaan onderzoeken.
Met vriendelijke groet,
Kinderraad en kinderburgemeester van de gemeente Maastricht
-
Geachte gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders,
Tijdens onze laatste 2 kinderraadsvergaderingen in mei en juni zijn we bezig geweest met het door ons gekozen thema ‘Meer respect voor andere religies in combinatie met pestgedrag’. Wij vinden het belangrijk dat iedereen met respect behandeld wordt en leven graag nu en in toekomst in een zo vredig mogelijke stad. Daarom maken we anderen graag bewust van het openstaan voor andere religies en pestgedrag.
Ons advies
We zijn ons ervan bewust dat je pesten nooit helemaal kunt stoppen. Wel denken wij dat je ervoor kunt zorgen dat pesten minder wordt. Door ook aandacht te hebben voor waarom pest iemand? En wat doet dit met degene die gepest wordt? Mensen die gepest worden voor hun religie kun je bijvoorbeeld vertellen over andere religies, zodat mensen meer kennis over elkaar krijgen. Dit zou je kunnen doen door het organiseren van een gezamenlijk straatfeest of een uitwisseling tussen scholen. Tijdens deze uitwisseling kunnen scholen elkaar kennis laten maken met de cultuur door bijvoorbeeld een voorstelling, samen eten en drinken, uitleg over hun routines/dagelijks leven.
Scholen doen al dingen aan pesten zoals een antipestcoördinator of lessen over pesten. Er bestaan ook lessen (lesmethode Rots en water) die meer gericht zijn op voor jezelf opkomen, omgaan met pestgedrag, zelfvertrouwen en respectvol met elkaar omgaan. Deze lessen spreken ons allemaal aan en zouden op alle scholen gegeven moeten worden.
Wat kan de kinderraad samen met de gemeente doen:
- Poster ontwerpen tegen pestgedrag en deze laten drukken. We kunnen deze zelf verspreiden op drukke plekken zoals supermarkten, buurthuizen, kantines van de sportvereniging, in het gemeentehuis en op school om bewustwording te creëren bij anderen
- Interview houden met onder andere de burgemeester en wethouder Fokke om inzichtelijk te maken hoe dit thema leeft bij jongeren en volwassenen en wat de gevolgen zijn van pesten. Hier maken we een video van die we delen op Thuis in Maastricht. Op de poster komt een QR-code waarmee je de video kunt bekijken.
We zijn benieuwd wat jullie van ons advies vinden en of jullie willen meehelpen met het verspreiden van ons advies.
Met vriendelijke groet,
Kinderraad en kinderburgemeester van de gemeente Maastricht
In gesprek over pestgedrag
De kinderraad ging in gesprek met burgemeester Hillenaar en wethouder Fokke over pestgedrag. Ook maakte de kinderraad een poster en gedicht.