Tegelwippen
Ook dit jaar doet Maastricht weer mee aan het NK Tegelwippen! En weer is onze tegelstander de gemeente Sittard-Geleen. Het doel? Zoveel mogelijk tegels in tuinen verruilen voor groen. Zo maken we onze steden klimaatbestendig.
Meer groen
Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Ga dan nu aan de slag voor Maastricht en haal die tegels uit je tuin! Jij wilt toch ook dat Maastricht wint van Sittard-Geleen? De competitie loopt de hele zomer. Meedoen kan tot 31 oktober via de website van het NK Tegelwippen. Daar vind je ook de tussenstand.
De spelregels
- Wip tegels uit je eigen (voor-, achter-, of geveltuin). Elke tegel telt! NB: Wip alleen tegels op eigen terrein, dus ga niet bij de buren wippen.
- Fotografeer de (stapel) tegels en stuur de foto in via het formulier op NK tegelwippen. Geef het aantal tegels door en jouw bijdrage wordt geregistreerd. Tegelwip-grootheidswaanzin wordt niet gewaardeerd. Dus geen aantallen doorgeven die niet kloppen!
- Plaats je foto’s op social media met #maastrichtwipt en #NKtegelwippen voor een extra waardering.
- Let op: als je geen voortuin hebt, mag je zonder vergunning een geveltuin aanleggen in Maastricht. Dit tuintje mag maximaal 45 cm diep zijn. En laat minstens 120 cm loopruimte over op de stoep voor kinderwagens, rollators en rolstoelen. Kijk op de pagina geveltuin aanleggen voor alle regels in Maastricht en voor hulp en tips.
Wint Maastricht de Gouden Schep of de Gouden Tegel?
De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.
Video
Bekijk de openingsvideo voor het NK Tegelwippen van 2023!
Uitslag 2022
De inwoners van Maastricht en Sittard-Geleen hebben ook in 2022 hun stinkende best gedaan. In beide gemeentes samen zijn meer dan 36.000 tegels gewipt. Dat komt overeen met 3.300 m2 meer groen in de steden.
In Maastricht werden 27.210 tegels gewipt en in Sittard-Geleen 9.114 tegels. Maastricht is daarmee de winnaar van de derby én 10e geworden van de 22 grote steden die meededen.
Gemeente Den Haag heeft de Gouden Tegel gewonnen met ruim 306.000 gewipte tegels.
Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, ook nog fijner om te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.
