Tegelwippen
In Limburg slaan 12 gemeenten dit jaar de handen ineen om samen zoveel mogelijk tegels te wippen. Uniek voor Nederland, want in geen enkele andere provincie werken de gemeenten samen in dit initiatief.
Door dit met zijn allen te doen, is er een grotere invloed mogelijk. Hoe minder tegels, hoe meer groen. Dit is een stuk beter voor veel verschillende dieren en planten, waterafvoer en het tegengaan van hittestress (de warmte die blijft hangen in een stad).
Ook Maastricht wipt mee!
Ook Maastricht weer mee met het NK Tegelwippen! Wip dus die tegels uit je tuin en vervang ze door groen. Zo maken we de stad samen mooier en gezonder. Je maakt ook kans op mooie prijzen. De wedstrijd duurt van 21 maart tot en met 31 oktober 2025.
Meedoen
Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Meedoen aan het NK tegelwippen werkt zo:
- Wip tegels uit je voor-, achter- of geveltuin
- Vervang de tegels door groen
- Maak een bewijsfoto van de stapel gewipte tegels
- Geef je aantal gewipte tegels mét bewijsfoto op via NK Tegelwippen | Meedoen
Jouw tegels worden dan opgeteld bij het aantal gewipte tegels in de gemeente Maastricht.
Kans maken op mooie prijzen? Stuur wat originele foto's mee van het harde werk of het voor en na.
Video
Gratis planten in ruil voor tuintegels
In april 2025 liep de actie Groen voor Grijs van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME). Je kreeg van het CNME een gratis plant voor elke tuintegel die je inleverde.
Bestel de Tegel Taxi
Heb je tegels verwijderd maar geen idee waar je ze kwijt kunt? Bestel de tegeltaxi via het CNME!
Andere oplossingen
Op de website waterklaar lees je meer over de tegelwipacties van de andere Limburgse gemeentes en oplossingen om je tuin en huis groener, waterbestendiger en koeler te maken.
Spelregels
- Wip alleen tegels uit je eigen voor-, achter-, of geveltuin. Wip dus niet bij de buren!
- Wees eerlijk over het aantal tegels. De bewijsfoto moet laten zien hoeveel tegels je hebt gewipt.
- Geen voortuin? Je mag zonder vergunning een geveltuin aanleggen in Maastricht. Dit tuintje mag maximaal 45 cm diep zijn. Laat minstens 120 cm ruimte over op de stoep. Kijk voor meer info op Gemeente Maastricht | Geveltuin aanleggen.
Waarom we meedoen
Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen, op schoolpleinen bijvoorbeeld, helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.
Meer weten over vergroening in Maastricht? Kijk op Gemeente Maastricht | Groen en vergroening.