Tegelwippen

Ook in 2024 doet Maastricht weer mee met het NK Tegelwippen! Wip dus die tegels uit je tuin en vervang ze door groen. Zo maken we de stad samen mooier en gezonder. Je maakt ook kans op mooie prijzen. De wedstrijd duurt van 21 maart tot en met 31 oktober. Onze Limburgse tegelstanders zijn de gemeenten Sittard-Geleen, Roermond en Venlo.

Meedoen

Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Meedoen aan het NK tegelwippen werkt zo:

  1. Wip tegels uit je voor-, achter- of geveltuin
  2. Vervang de tegels door groen
  3. Maak een bewijsfoto van de stapel gewipte tegels
  4. Geef je aantal gewipte tegels mét bewijsfoto op via NK Tegelwippen | Meedoen

Jouw tegels worden dan opgeteld bij het aantal gewipte tegels in de gemeente Maastricht.

Kans maken op mooie prijzen? Stuur wat originele foto's mee van het harde werk of het voor en na. Die kun je meteen op social media zetten met #MaastrichtWipt en #NKTegelwippen – zo genieten nog meer mensen mee van jouw groene daad.

Wat valt er te winnen?

Hoe leuker of origineler je foto's, hoe meer kans je maakt op een Tegelwipper t-shirt, een tuinpakket, een tuinbon of de Publiekswipper Award. Meer info vind je op de website van het NK Tegelwippen.

De Gouden Schep gaat naar de gemeente die de meeste tegels per 1.000 bewoners wipt, verdeeld over 3 klassementen. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel.

Spelregels

  • Wip alleen tegels uit je eigen voor-, achter-, of geveltuin. Wip dus niet bij de buren!
  • Wees eerlijk over het aantal tegels. De bewijsfoto moet laten zien hoeveel tegels je hebt gewipt.
  • Geen voortuin? Je mag zonder vergunning een geveltuin aanleggen in Maastricht. Dit tuintje mag maximaal 45 cm diep zijn. Laat minstens 120 cm ruimte over op de stoep. Kijk voor meer info op Gemeente Maastricht | Geveltuin aanleggen.

Video

Maastrichtse actie: gratis planten in ruil voor tegels

Meedoen wordt nóg leuker met de actie Groen voor Grijs van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME). Je krijgt van het CNME een plant voor elke tuintegel die je inlevert. Tegels inleveren kan op zaterdag 13 april en zaterdag 20 april. Maximaal 10 tegels per huishouden. Lees meer op CNME | Groen voor Grijs.

Uitslag 2023

De bewoners van Maastricht en Sittard-Geleen hebben in 2023 hun stinkende best gedaan. In de 2 gemeenten samen zijn meer dan 17.000 tegels gewipt. Dat heeft gezorgd voor 1.500 m2 meer groen!

Gemeente Arnhem heeft in 2023 de Gouden Tegel gewonnen met meer dan 460.000 gewipte tegels.

Waarom we meedoen

Een groener Maastricht is beter beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering. Groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en neemt water op bij flinke regen. Het zorgt voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Gras, bloemen, bomen en struiken maken de stad prettiger voor insecten en dieren.

Ook niet onbelangrijk: door grijs te verruilen door groen, maken we de stad mooier. Zo wordt wandelen, fietsen, spelen en sporten extra prettig. En wordt Maastricht fijner om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.

Meer weten over vergroening in Maastricht? Kijk op Gemeente Maastricht | Groen en vergroening.