Tegelwippen

Dit jaar doet Maastricht mee aan het NK Tegelwippen! En dat doen we in een onvervalste Zuid-Limburgse derby tegen Sittard-Geleen. Het doel? Zoveel mogelijk tegels in tuinen verruilen voor groen. Zo maken we onze steden klimaatbestendig. Zoals een echte competitie betaamt, duurt dit NK een paar maanden. Maar let op: er is bij deze competitie geen zomerstop!

Meer groen

Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Ga dan nu aan de slag voor Maastricht en haal die tegels uit je tuin! Jij wilt toch ook dat Maastricht wint van Sittard-Geleen? De competitie loopt de hele zomer. Meedoen kan tot 31 oktober via de website van het NK Tegelwippen. Daar vind je ook de tussenstand.

Video

Bekijk de video van Timo en Nadine  ter inspiratie.

De spelregels

  • Wip tegels uit je eigen (voor-, achter-, of geveltuin). Elke tegel telt! NB: Wip alleen tegels op eigen terrein, dus ga niet bij de buren wippen.
  • Fotografeer de (stapel) tegels en stuur de foto in via het formulier op NK tegelwippen. Geef het aantal tegels door en jouw bijdrage wordt geregistreerd. Tegelwip-grootheidswaanzin wordt niet gewaardeerd. Dus geen aantallen doorgeven die niet kloppen! 
  • Plaats je foto’s op social media met #maastrichtwipt en #NKtegelwippen voor een extra waardering.
  • Let op: als je geen voortuin hebt, mag je zonder vergunning een geveltuin aanleggen in Maastricht. Dit tuintje mag maximaal 45 centimeter diep zijn. En laat minstens 120 centimeter loopruimte over op de stoep voor kinderwagens, rollators en rolstoelen. Kijk op de pagina geveltuin aanleggen voor alle regels in Maastricht en voor hulp en tips.

Wint Maastricht de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Regeling CNME

Het CNME Maastricht heeft op dit moment een regeling voor het vergroenen van tuinen en gevels. Voor 50 aanvragers in de gemeente Maastricht is een bedrag van maximaal € 200,- per aanvraag beschikbaar als ze tegels wippen en vervangen door groen. Meer info en de voorwaarden lees je op de website van het CNME. Aanmelden (of vragen stellen) kan bij Nelle.driessen [at] cnme.nl.

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.