Tegelwippen

Dit jaar deed Maastricht mee aan het NK Tegelwippen 2022. En dat deden we in een onvervalste Zuid-Limburgse derby tegen Sittard-Geleen. Waarom? Zoveel mogelijk tegels verruilen voor groen. Zo maken we onze steden klimaatbestendig.

Winnaars van de Gouden Tegel

De inwoners van Maastricht en Sittard-Geleen hebben hun stinkende best gedaan. In beide gemeentes samen zijn meer dan 36.000 tegels gewipt. Dat komt overeen met 3.300 m2. meer groen in de steden.

In Maastricht werden 27.210 tegels gewipt en in Sittard-Geleen 9.114 tegels. Maastricht is daarmee de winnaar van de derby én 10e geworden van de 22 grote steden die meededen.

Gemeente Den Haag heeft de Gouden Tegel gewonnen met ruim 306.000 gewipte tegels.

Of Maastricht in 2023 weer meedoet met het NK Tegelwippen, weten we nog niet. Houd de site in de gaten van het https://nk-tegelwippen.nl/

Meer groen

Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Kijk dan op de site van het CNME  Mijn Groen Maastricht - CNME.

Als je geen voortuin hebt, mag je zonder vergunning een geveltuin aanleggen in Maastricht. Dit tuintje mag maximaal 45 centimeter diep zijn. En laat minstens 120 centimeter loopruimte over op de stoep voor kinderwagens, rollators en rolstoelen. Kijk op de pagina geveltuin aanleggen voor alle regels in Maastricht en voor hulp en tips.

Video

Bekijk de video van Timo en Nadine die meededen aan het NKTegelwippen.

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, ook nog fijner om te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.