kinderen die staan op trappen in Stadhuis kinderraad kinderburgemeester 2021 2022

Kinderburgemeester en kinderraad

De kinderraad bestaat uit 12 leerlingen van 7 verschillende basisscholen uit Maastricht. De raad vergadert maandelijks en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college en de gemeenteraad over thema’s die alle Maastrichtse kinderen aangaan.

 

De nieuwe kinderraad is in oktober 2021 benoemd. En Nora Hunter is kinderburgemeester voor het schooljaar 2021-2022.

Kinderburgemeester 

Maximaal 2 kinderen van elke school konden zich kandidaat stellen voor de kinderraad. 4 van deze kinderen solliciteerden vervolgens met een brief en een filmpje naar het ambt van kinderburgemeester. De selectiecommissie heeft aan de hand daarvan besloten dat Nora Hunter (10 jaar, basisschool Aloysius) de nieuwe kinderburgemeester van Maastricht wordt voor het schooljaar 21/22. De selectiecommissie bestaat uit (burger-)raadsleden Mat Brüll, Claudia Demas, Manon Fokke, Imgriet Habets en Siem Verkoijen. 

Kinderraad 

12 leerlingen van de groepen 7 van de basisscholen Scharn, Aloysius, De Regenboog, Manjefiek, El Habib, Jhon F. Kennedy en Suringar vormen dit schooljaar de Maastrichtse kinderraad:

  • Scharn: Diederik den Hartog & Yinthe Schrijnemaekers
  • Aloysius: Nora Hunter & Stan van Beek
  • De Regenboog: Sienna Debey  & Elena de Melis
  • Manjefiek: Sterre van den Boorn
  • El Habib: Amira Abdellaou & Maimouna Barry
  • J. F. Kennedy: Charlie Grislo & Lieke Memel
  • Suringar: Kiki Hensgens 
foto kinderburgemeester Nora Hunter 2021 2022 meisje met roze trui en ketting
Kinderburgemeester Nora Hunter

Vergaderingen en activiteiten

De kinderraad vergadert 1 keer per maand. Tijdens deze vergaderingen behandelt de kinderraad steeds een inhoudelijk thema. Hierover brengen de leerlingen samen - in elk geval - 3 keer een advies uit. Daarnaast zal het college van burgemeester en wethouders de kinderraad om advies vragen over relevante thema’s. De eerstvolgende vergadering in december staat in het teken van de Maastrichtse burgerbegroting. 

Ambtsketen

Een burgemeester hoort een ambtsketen te dragen, een kinderburgemeester dus ook. De ambtsketen voor de kinderburgemeester is ontworpen en gemaakt door Juliette Wijnen, derdejaars body designstudent aan het Maastricht Institute of Arts. Elke kinderraad ontwerpt zelf een unieke hanger voor aan de keten. Vanaf vandaag mag kinderburgemeester Nora Hunter deze bijzondere ambtsketen een schooljaar lang dragen.

Foto's: Jonathan Vos