Kinderburgemeester en kinderraad

In de Maastrichtse kinderraad zitten elk schooljaar leerlingen van groep 7 van verschillende basisscholen. De kinderraad geeft advies aan de gemeente over 3 zelfgekozen onderwerpen, om Maastricht weer nét iets leuker en beter te maken. Een selectiecommissie kiest uit de kinderraadsleden een kinderburgemeester en een loco-kinderburgemeester.

Meedoen

Basisscholen in Maastricht krijgen elke zomer een uitnodiging om mee te doen met het programma voor de kinderraad. Leerlingen van groep 7 kunnen zich kandidaat stellen. Elke school kan 1 of 2 kinderen kinderen voorstellen – dit hangt af van hoeveel scholen er meedoen. Zodra de kinderraad compleet is, kiest een selectiecommissie uit alle kinderraadsleden een kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester.

Educatieve les

Bij scholen die meedoen komt een raadslid en/of wethouder van de gemeente langs om aan de leerlingen van groep 7 uitleg te geven over hoe een gemeente werkt. Scholen die niet meedoen aan de kinderraad maar wel interesse hebben in deze les, kunnen een e-mail sturen naar kinderburgemeester [at] maastricht.nl (kinderburgemeester[at]maastricht[dot]nl).

Bekijk ook de kinderraad 2023-2024

Vorig schooljaar was er ook een kinderraad actief. Bekijk de adviezen van de vorige kinderraad en kinderburgemeester.

Meer weten?

Lees meer over de werkwijze van de kinderraad op de website van de gemeente.