Campus Randwyck

Voor Randwyck zijn er veel plannen. Deze plannen van de gemeente staan in het bestuursakkoord 2022-2026. De komende jaren moet de Brightlands Maastricht Health Campus kunnen doorgroeien. De campus is een plek waar onderzoekers, ondernemers en studenten werken aan vernieuwingen in de gezondheidszorg, geneeskunde en biowetenschappen. Samen maken ze producten en diensten die de publieke gezondheid verbeteren.

Campus Randwyck overzichtsfoto

Dat is een uitdaging waar we niet alleen voor staan. Dit doen we samen met het MUMC+ (het academisch ziekenhuis), de Universiteit Maastricht, de Provincie, het MECC, andere bedrijven en bewoners. De campus moet uitgroeien naar een plek waar iedereen graag samenkomt en waar iedereen elkaar kan versterken.

Ook willen we dat Randwyck een prettige plek is om te wonen, te werken en om je vrije tijd te besteden. Voor de huidige bewoners van Randwyck, voor nieuwe bewoners en voor werknemers van de vele bedrijven en organisaties in dit gebied.

Randwyck is immers erg belangrijk voor Maastricht. We noemen het de economische motor voor de stad. Het MECC, het academisch ziekenhuis en de universiteit liggen in dit gebied en daarnaast zijn er nog meer dan 100 bedrijven actief in de medische sector.
In totaal werken er zo’n 11.500 mensen bij deze bedrijven en organisaties samen. Daarnaast zijn er zo’n 11.000 studenten. 
Bovendien trekken de congressen, beurzen en (zakelijke) events in MECC Maastricht ieder jaar duizenden bezoekers naar het gebied.

Verschillende projecten

De komende jaren werken we aan de campus van de toekomst. Dit doen we door middel van verschillende projecten die bijdragen aan de toekomst.

Klik op een onderwerp hieronder om meer informatie over dat project te lezen.

 • Om de campus, Randwyck en het zuidelijk deel van Maastricht meer te verbinden met het centrum van de stad, willen we de Groene Loper doortrekken naar Randwyck. Fietsen en wandelen wordt hier net zo belangrijk als op de bestaande Groene Loper.

 • Om Randwyck een plek te maken waar meer mensen wandelen, fietsen, ontspannen en elkaar ontmoeten, is meer groen nodig. Een groene omgeving stimuleert meteen ook de gezondheid. Het Maastricht UMC+  gaat het gebied rond de vijver bij de hoofdingang van het ziekenhuis groener maken.

 • De ‘Kop van T’ is de bestaande oost-westverbinding die station Randwyck en de campus via de Joseph Bechlaan en de Johan Willem Beyenlaan met elkaar en met de omgeving verbindt. Samen

  met het Maastricht UMC+ en Universiteit Maastricht is besloten deze verbinding te verbeteren en groener te maken.

 • Op de Brightlands Maastricht Campus zijn twee gebouwen waar voornamelijk biomedische startup en spin-off bedrijven terecht kunnen’. Deze  bedrijven worden actief ondersteund, bijvoorbeeld met adviesdiensten en toegang tot financiers en netwerken. Dit gebeurt onder de naam Brightlands Incubators Maastricht oftewel ‘incubatoren’. 

  Er komt nog een extra incubator (gebouw) bij om andere nieuwe bedrijven ruimte te bieden.

  Deze centrale campusfaciliteit zal verschillende functies combineren, zoals kantoren en laboratoriumruimtes en ruimtes voor ontmoeting, evenementen en onderwijs.

 • We gaan station Maastricht Randwyck aantrekkelijker maken. Het wordt een station dat de groeiende stroom van bewoners, studenten, werknemers en gasten van alles biedt: 

  horecavoorzieningen, comfortabele wachtruimtes, overzichtelijke en veilige looproutes, voldoende fietsparkeerruimte en een vlotte overstap op bus of (deel)fiets. De gemeente werkt hier samen met ProRail en NS aan. 

 • Kortgeleden opende  het complex Muse met ruim 500 zelfstandige studenteneenheden in het voormalig postkantoor aan het Duboisdomein. We willen meer woningen op de locatie op de hoek van de Gaetano Martinolaan/Joseph Bechlaan (Walter Hallsteinplein). Hier kunnen studenten, (pas) afgestudeerden en (tijdelijke) internationale werknemers wonen.

 • Kort geleden is een wand met LED schermen geplaatst  op het MECC aan de kant van de John F. Kennedysingel. Hierop staat de MECC-programmering. Deze draagt ook bij aan het vergroten van de bekendheid van de Brightlands Maastricht Health Campus. De zichtbaarheid vanaf de A2 wordt ook verbeterd.

 • Op dit moment wordt een groot deel van de campus gebruikt om te parkeren. We willen gebruik gaan maken van gestapelde parkeervoorzieningen aan de randen van de campus. Zo kan er ruimte komen voor groene openbare ruimte, nieuwe bedrijven, woningen en voorzieningen. 

Het verhaal van de campus 

De Brightlands Maastricht Health Campus heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen nu en de toekomstplannen van deze campus? Wij nodigen je uit dit verhaal te ontdekken.

Een groene, gezonde en levendige plek 

We werken aan een plek die staat voor gezond leven; aan een groene plek waar iedereen graag wil komen. Stel je voor: ligweides, sportveldjes, pluktuinen, culturele activiteiten, horeca en nog veel meer groen. Dat alles perfect verbonden met het station en internationale treinen en met de Maas. 

Samen bouwen aan de campus van de toekomst

Dit plan is niet zomaar tot stand gekomen. De universiteit van Maastricht, Maastricht UMC+ en verschillende andere betrokkenen hebben hun krachten gebundeld. Startups en bedrijven krijgen er de hulp die ze nodig hebben om te groeien. Hierdoor trekt de campus ook nieuwe bedrijven aan. 

Ontdek het verhaal van de campus

Hoe kijken kunstenaars naar Randwyck?

Ook cultuur speelt een rol in de plannen.  Een selectiecommissie heeft 9 kunstenaars geselecteerd. Zij willen tijdelijk te gast zijn in Randwyck en hebben schetsen gemaakt over hoe zij Randwyck en de Campus in de toekomst zien. Een kunstenaars of creatieve maker die tijdelijk ergens anders te gast is, noemen we een artist-in-residence. Bureau Europa begeleidt de kunstenaars. Momenteel worden de schetsen van deze artists-in-residence uitgewerkt. Uiteindelijk kiezen we één kunstenaar die zijn of haar project mag gaan realiseren. Als we weten wie dat wordt, laten we dat op deze pagina weten.

Informatiebijeenkomsten

In maart 2023 begon de verdere ontwikkeling van de Brightlands Maastricht Health Campus. Zo’n 80 vertegenwoordigers van betrokken organisaties dachten toen na over de aanpak. Wat is er in het jaar daarna gebeurd? Tijdens de bijeenkomst op 1 maart 2024 vertelden we de aanwezigen over de gestarte deelprojecten en het verhaal over de campus in Maastricht. Een verhaal over waar het in de campus ‘over gaat’. De basis  voor een nieuwe toekomst. Samen met de vele suggesties van aanwezigen levert dit een stevige basis om door te gaan op de ingeslagen weg. De 4 gebiedspartners – gemeente Maastricht, universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en Provincie Limburg – blijven hieraan samen werken. Bekijk de video met een sfeerimpressie van deze bijeenkomst. 

Op 24 april 2024 is er een bijeenkomst voor omwonenden van de campus en voor raadsleden. Wij nodigen buurtbewoners uit om mee te denken en te praten over de campus. Daarnaast krijgen ook zij informatie over de toekomstplannen en deelprojecten.

Vragen

Neem contact op met programmamanager Wouter Hankel via wouter.hankel [at] maastricht.nl

Logo Brightlands Maastricht Health Campus