Kinderraad schooljaar 2024-2025
In de Maastrichtse kinderraad van schooljaar 2024-2025 zaten 11 leerlingen van de groepen 7 van de basisscholen El Habib, BS J.F. Kennedy, OBS Binnenstad en KC Manjefiek. De kinderraad gaf over 3 onderwerpen advies aan de gemeente.
Deze 11 kinderen zitten in de kinderraad van schooljaar 2024-2025.
- El Habib: Ezzeldine Adel Tantawy, Bera Külcü en Nouh A. Ahmed
- BS J.F. Kennedy: Job Bergers
- OBS Binnenstad: Bendt Walravens, Livia de Goeij en Emma Benedictus
- KC Manjefiek: Fransesco Perffeti, Benthe Kraft en Fenna Hakke
De selectiecommissie wees Bera Külcü (El Habib) aan als kinderburgemeester. Emma Benedictus (OBS Binnenstad) is locoburgemeester.

Adviezen
De kinderraad van 2024-2025 gaf advies aan de gemeente over de volgende 3 onderwerpen.
-
Geachte gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders,
Als kinderraad spraken we tijdens onze eerste vergaderingen over het door ons gekozen thema 'Meer/veiligere speeltuinen'. We hebben onze wensen met elkaar besproken en de mogelijkheden bekeken. Ook hebben we tijdens onze vergadering besproken welk advies we het college en de gemeenteraad willen geven over dit thema. Daarbij vullen we graag het advies ‘Meer en veiligere speeltuinen voor oudere kinderen’ van de kinderraad 2022-2023 aan.
Ons advies over meer en veiligere speeltuinen
Om speeltuinen veiliger te maken kiezen wij voor zachte ondergrond zoals gras en/of zand. Veiligheid vinden wij ook belangrijk. Daarom zijn de locaties van de speeltuinen in Maastricht een aandachtspunt. Ons advies is om buurtbewoners medeverantwoordelijk te maken om een oogje in het zeil te houden. Buurtbewoners kunnen ‘overtreders’ aanspreken en de gemeente Maastricht hierover informeren. Om aandacht te vragen voor deze actie, willen wij graag een flyer ontwerpen en verspreiden in buurten rondom speeltuinen. Wat kan je lezen op de flyer?
- Welkom
- Uitleg over de speeltuin
- Gedragsregels:
- Draag zorg voor de speeltuin en andere bezoekers in en om de speeltuin;
- Ruim je rommel + hondenpoep op;
- Stal je fiets buiten de speeltuin;
- Maak geen vuur en steek geen vuurwerk af in de speeltuin.
- Telefoonnummer van de wijkagent en de MeldApp van de gemeente Maastricht
- Oproep aan buurtbewoners om een oogje in het zeil te houden en klachten te melden bij de gemeente of wijkagent.
Kinderraad 2022/2023: Adviseerde om een bord te laten maken met gedragsregels waaraan iedere gebruiker van de speeltuin zich dient te houden. Zo hebben buurtbewoners een steuntje in de rug om overtreders aan te spreken. Het bord is in juli 2023 geplaatst bij speeltuin Fort Willem.
Kinderraad 2024/2025: Wij kiezen in tegenstelling tot de vorige kinderraad niet voor een bord, omdat dit vernield kan worden. Wij adviseren een flyer om te verspreiden in de buurten van speeltuinen. Om buurtbewoners bewuster te maken dat wij als kinderen graag in een veilige omgeving spelen. Het flyeren kun je eventueel 1x per jaar herhalen. Wij zouden als kinderraad graag de eerste ronde flyers zelf verspreiden. Wellicht een vaste taak voor de kinderraad in de toekomst om 1x per kinderraad te flyeren.
We adviseren om te kijken naar bepaalde wijken/buurten die nog geen speeltuin hebben en in totaal maximaal twee speeltuinen in Maastricht te realiseren. Locatie-voorstel vanuit ons n.a.v. stemming: het skatepark de Griend en in Mariaberg bij de blauwe loper (waar pas nieuwe appartementen zijn gebouwd).
In deze nieuwe speeltuinen zou dan een speeltoestel voor kinderen met een beperking gebouwd kunnen worden. Met als voorbeeld het speeltoestel dat gerealiseerd wordt n.a.v. de burgerbegroting Inclusief spelen met een visuele beperking | Burgerbegroting Maastricht. Zo kan iedereen in de speeltuinen spelen.
We zijn benieuwd wat u van ons advies vindt en wat u ermee gaat/kunt doen.
Met vriendelijke groet,
Kinderraad en kinderburgemeester van de gemeente Maastricht
-
Geachte gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders,
Tijdens onze 3e kinderraadsvergadering hebben we samen vergaderd over het gekozen thema 'Bescherming van de natuur en meer vierkante meter groen per huishouden'. Edo Lemmens van afdeling Groen en natuur was aanwezig om vragen te beantwoorden. Wij weten dat ons advies veel lijkt op het advies van de kinderraad van 2023-2024. Dat ook wij hierover adviseren, geeft aan hoe belangrijk en actueel het onderwerp is voor ons en onze toekomst. Want meer groen zorgt voor meer zuurstof en is goed voor het klimaat. Wij vinden dat iedereen zich hiervan bewust moet zijn en moet kijken wat hij/zij kan bijdragen.
Ons advies
Bescherming van de natuur
Wij vinden het beschermen van de natuur belangrijk, omdat dit de basis is van het leven. Zonder de natuur kan de mens niet bestaan. Wij hopen steeds meer mensen bewust te maken hoe belangrijk natuur is, zodat ook de toekomst van onze generatie zeker is. Zelf brengen we graag tijd door in de natuur. De natuur maakt de stad een stuk mooier en aantrekkelijker voor bijvoorbeeld bewoners en toeristen.
Wij adviseren de gemeente/gemeenteraad daarom om door te gaan met meer vergroening van de stad. We zouden graag meer groen zien op het Vrijthof en de Markt. Bijvoorbeeld bloembakken met bloemen en planten.
Daarnaast zou de gemeente inwoners bewuster kunnen maken over het belang van de natuur. Ideeën daarvoor zijn: flyers, posters, waterschapsbelasting duurder maken, een beloning geven aan inwoners die elk jaar minder water gebruiken, nieuwsspots op RTV Maastricht, ambassadeurs aanstellen, en een podcast maken. Ook zou er meer campagne gevoerd kunnen worden (door bijvoorbeeld ambassadeurs per leeftijdscategorie te zoeken) om mee te doen aan het NK-tegelwippen. Wij vinden dit een goede actie. Net als andere actie(s) van het CNME, waaronder ‘Gelukkige groene tuinen’.
Meer vierkante meter groen per huishouden
Met acties zoals het NK-tegelwippen en ‘Gelukkige groene tuinen’ kan de gemeente meer groen per huishouden stimuleren. Deze acties zouden wat ons betreft meer gepromoot kunnen worden. Ook lijkt het ons een goed idee om de actie ‘krijg een gratis plantje in ruil voor een tegel’ doorlopend aan te bieden. Verder adviseren wij om bij het afgeven van een vergunning voor een nieuwbouwwoning als eis te stellen dat er een groen dak op de woning dient te komen.
Onze bijdrage
Wij als kinderraad willen zelf natuurlijk ook graag ons steentje bijdragen om de natuur te beschermen. We hebben een filmpje gemaakt om inwoners bewust te maken van het belang van de natuur. Dit filmpje kan gedeeld worden op onze website en/of de social mediakanalen van de gemeente. Daarnaast willen we als kinderraad graag extra groen planten in de stad. Thuis gaan we extra groen planten in de tuin of op het balkon.
We zijn benieuwd wat jullie van ons advies vinden en of jullie de mogelijkheden gaan onderzoeken.
Met vriendelijke groet,
Kinderraad en kinderburgemeester van de gemeente Maastricht 2024-2025 -
Geachte gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders,
Ons laatste advies gaat over ‘Veiliger fietsen’. We zijn zelf actief in het verkeer. We merken dat meedoen aan het verkeer onveiliger wordt door de toenemende drukte en regels die niet voor iedereen duidelijk zijn. Bijvoorbeeld bij sommige fietspaden. Fietsveiligheid is belangrijk voor inwoners als je hen wil stimuleren om vaker te fietsen. (Meer) fietsen is gezond en goed voor het milieu.
Wij adviseren jullie als gemeenteraad en college daarom om te kijken naar de fietspaden in Maastricht. Zijn de fietspaden veilig zonder gaten/hobbels in de weg? Is overal duidelijk waar het fietspad is? Wij vinden een fietspad aan beide kanten van de weg beter dan een tweerichtingsfietspad. Waar mogelijk kunnen fietspaden beter zoveel mogelijk gescheiden worden van de weg.
Het dragen van een helm mag van ons verplicht worden. Meer handhaven op het gebruik van een helm en kapotte fietsverlichting kan al voor meer veiligheid zorgen. Of door 2 keer per jaar een algemene fietscontrole op (middelbare) scholen te organiseren. Zodat onveilige fietsen of kapotte verlichting op tijd gemaakt kunnen worden.
In Maastricht wonen ook veel internationale studenten. Wij hebben het idee dat zij niet allemaal weten wat de verkeersregels zijn. Ons advies is dan ook om op alle scholen (niet alleen basisscholen) verkeerslessen en verkeersexamens te organiseren. Een algemene fietsles in fietspark Velorium lijkt ons een leuk extra idee.
Onze bijdrage
Als kinderraad willen wij natuurlijk ook graag ons steentje bijdragen. We gaan dit doen door het onderwerp op school en in onze klassen bespreekbaar te maken. Verder willen wij ambassadeur zijn voor de fietsles in fietspark Velorium. Uiteraard letten wij erop dat onze fiets altijd in orde is, bijvoorbeeld door goede verlichting. We herinneren onze vrienden hier ook aan en helpen ze hierbij.
We begrijpen dat misschien niet al onze ideeën uitgevoerd kunnen worden, maar alle kleine beetjes helpen. Daarom zijn we benieuwd wat jullie van ons advies vinden en of jullie de mogelijkheden gaan onderzoeken.
Met vriendelijke groet,
Kinderraad en kinderburgemeester van de gemeente Maastricht 2024-2025
Video over bescherming van de natuur
De kinderraad maakte een video over bescherming van de natuur.
Poster over regels in de speeltuin
De kinderraad maakte een poster met regels voor in de speeltuin.
