Winnaars Jeugdlintje

In Maastricht zijn veel jongeren die iets goeds doen voor hun vrienden, familie, een vereniging, goed doel of buurt. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan hun omgeving én aan Maastricht als stad van verbondenheid. Als waardering voor deze jonge helden (6 t/m 18 jaar) reikt de gemeente elk jaar het Jeugdlintje uit. Op deze pagina vind je de winnaars van vorige edities.

In 2024, 2023, 2021 en 2020 ontvingen deze jonge helden een jeugdlintje:

 • Tessa Hermans (17 jaar)

  Tessa is een muzikale duizendpoot die al op jonge leeftijd begon bij Harmonie Kunst door Oefening. Ze speelt harp, paukentrommel en pauken/xylofoon. Naast haar discipline in de muziek helpt ze de vereniging ook door het organiseren van evenementen binnen de vereniging zoals kienavonden, jeugdactiviteiten en concerten. Daarnaast zet Tessa de vereniging in de spotlights door een TikTok-account aan te maken en te beheren. Tessa is een voorbeeld voor andere jongeren door betrokken te zijn bij de harmonie en dat ook te blijven. Maar ook een voorbeeld voor ouderen door haar enthousiasme en gedrevenheid voor muziek. De commissie vindt dat Tessa een jeugdlintje verdient omdat ze jong en oud inspireert en niet alleen met muziek bezig is, maar zich ook organisatorisch inzet om de jeugd te verbinden aan de harmonie. Dat jong en oud door haar met elkaar verbonden worden en elkaar inspireren is bijzonder!

  Tibbe Breuls (12 jaar)

  Tibbe helpt op zijn jonge leeftijd al 3 jaar mee met de groep vrijwilligers “Aansjuive” in Itteren. Deze groep verzorgt voor ouderen en alleenstaanden vanaf 60 jaar (tegen een kleine vergoeding) maandelijks een driegangenmenu. Tibbe brengt flyers rond, dekt de tafels, maakt de borden op, maakt de salades en nagerechten, serveert uit en helpt mee opruimen en afwassen. Ook helpt Tibbe zijn alleenstaande oma door het gras te maaien en boodschappen te doen; en houdt hij haar gezelschap zodat ze zich niet eenzaam voelt. De commissie vindt het mooi hoe Tibbe op deze jonge leeftijd al zijn verantwoordelijkheid neemt en de verbinding tussen jong en oud weet te leggen. Het is heel bijzonder en hartverwarmend wat Tibbe doet. De selectiecommissie was dan ook unaniem in haar oordeel dat Tibbe een Jeugdlintje hoort te krijgen.

 • Emir Everts (16 jaar)

  Emir zet zich via Stichting Trajekt in voor jongeren en tieners die het niet altijd makkelijk hebben. Hij helpt bij het verzorgen van leuke (sport)activiteiten voor deze doelgroepen om ze een leuke tijd te bieden. Dit doet hij niet alleen in zijn eigen wijk, maar door heel Maastricht. Emir enthousiasmeert jongeren en verbindt ze via zijn breed sociaal netwerk met het jongerenwerk. De selectiecommissie vindt het mooi hoe Emir de verbindende factor is. Emir staat altijd klaar om een extra stap te zetten. Hij zet zijn omgeving boven zichzelf.

  Dunya Jongen (11 jaar)

  Dunya is het gezicht voor het campagnebeeld van Buurtopera Malpertuis (poster/flyer) en heeft deelgenomen aan het ‘bewegend koor’ in de voorstelling. Dunya is geconcentreerd, gedreven, serieus en respectvol. De selectiecommissie vindt het mooi om te zien hoe Dunya zich inzet voor de samenleving en alle leeftijden. Ze is een kartrekster en brengt andere kinderen mee. Door het gezicht te zijn van de Buurtopera Malpertuis geeft ze duidelijk aan dat ze zich kwetsbaar durft op te stellen op jonge leeftijd en is ze een voorbeeld voor andere kinderen.

 • Faye Houben (14 jaar)

  Faye is al jarenlang mantelzorger voor haar zusje Skye. Altijd staat ze klaar om haar ouders en zusje te helpen. De selectiecommissie heeft veel bewondering voor Faye. Opgroeien in een gezin waar iemand langdurige intensieve zorg nodig heeft, is niet gemakkelijk. Faye is een sterke meid. Ze laat zien hoe betekenisvol en ook ‘leuk’ mantelzorg kan zijn, ook op jonge leeftijd. Met haar positieve instelling en verantwoordelijkheidsgevoel, is Faye een voorbeeld en inspiratie voor leeftijdgenootjes.  

  Azra Serdan (10 jaar)

  Azra maakte en verkocht twee jaar lang sleutelhangers en armbandjes. Met de opbrengsten zorgde ze voor een nieuwe waterput in Tsjaad (Centraal-Afrika). De selectiecommissie is onder de indruk van het doorzettingsvermogen van Azra en haar goedgeefse initiatief. Azra is zeer begaan met de Maastrichtse samenleving en de wereld om haar heen en zet die betrokkenheid ook om in daden. Met haar bijzondere actie laat ze zien dat jongeren echt een verschil kunnen maken. Daarmee motiveert ze andere Maastrichtse jongeren om iets goed te doen voor een ander, zelfs in een ander werelddeel. 

 • Christien Albertz (13 jaar)

  Christien bezorgde, samen met haar zus Floor, 540 maaltijden bij eenzame ouderen. Zij deden dit tijdens de lockdowns van de coronacrisis. De selectiecommissie was zeer onder de indruk van dit tot de verbeelding sprekende initiatief, dat niet alleen om de maaltijd op zich gaat. Ze droegen namelijk ook bij aan het bestrijden van eenzaamheid én zorgden voor verbinding tussen ouderen en jongeren.

  Christien’s zus, Floor Albertz, kwam met haar leeftijd niet meer in aanmerking voor het Jeugdlintje. Toch wilden de selectiecommissie en het college ook hun waardering uitspreken voor haar inzet.

  Enzo van Golde (16 jaar)

  Enzo is zeer actief binnen het jeugd- en jongerenwerk van Trajekt. De selectiecommissie was geraakt door de manier waarop Enzo klaar staat voor andere jongeren. Door zijn inzet en persoonlijke verhaal is hij een voorbeeld en aanspreekpunt voor jongeren. Dat een zestienjarige jongen zich op deze manier heeft ontwikkeld en zich nu inzet voor anderen, is volgens de commissie zeer bijzonder.

  Juupu (Juul en Puck Knols)

  De jongerenbeweging Juupu is het initiatief van broer en zus Juul (19 jaar, 18 jaar ten tijde van nominatie) en Puck Knols (17 jaar), die sinds 2015 vrijwilligerswerk doen. Ze organiseerden allerlei activiteiten, in eerste instantie voor asielzoekers en later ter bestrijding van armoede. Dat doen ze tot op de dag van vandaag.

  Uiteindelijk richtten ze Juupu op om jongeren te helpen en stimuleren om iets te doen voor de samenleving. Niet alleen het feit dat ze zelf al jaren vrijwilligerswerk doen, maar ook de manier waarop ze andere jongeren inspireren en activeren met Juupu, verdient volgens de selectiecommissie waardering. Net zoals de andere jongeren die momenteel actief zijn binnen Juupu. Daarom ontving de organisatie Juupu het Jeugdlintje.

  KinderAdviesRaad, Maastricht UMC+

  De KinderAdviesRaad (KAR) is volgens de selectiecommissie een fantastisch initiatief, waarin jongeren van diverse leeftijden (8 t/m 17 jaar) zich samen inzetten voor andere kinderen in het MUMC+. Kinderen krijgen, met de KAR, een sterke stem die gehoord wordt binnen het ziekenhuis.

  De selectiecommissie prijst het initiatief van de kinderen om deel te nemen in de KAR. Dat vraagt namelijk om lef. Ze laten daarmee zien hoe je écht invloed kunt uitoefenen. En dat is van groot belang, want kinderen verdienen zorg die aansluit bij hun behoeften. En wie weet beter wat ‘goede zorg voor kinderen’ is, dan kinderen zelf? De KAR is daarmee een geweldig voorbeeld van jongerenparticipatie.

  Mohammed Maho (15 jaar)

  De selectiecommissie vindt het erg mooi wat Mohammed allemaal voor zijn voetbalclub RKHSV doet. Hij is ontzettend actief binnen de club. Hij is trainer/leider van de jeugd, vrijwilliger in de kantine en als aanspreekpunt actief aanwezig op de club. En dat allemaal naast het feit dat hij zelf bij JO19-1 speelt, waarmee hij tweemaal per week traint en eenmaal in de week een wedstrijd speelt. Daarmee is hij geen ‘gemiddeld’ verenigingslid, maar, met zijn 14 jaar, een voorbeeld en inspiratiebron voor alle andere voetballers binnen RKHSV.