7 juni 2023 - Artikel

Praktische tips voor het verduurzamen van je jaren 70-woning

In de jaren ’70 zijn in Maastricht duizenden woningen gebouwd. Een tijd waarin steeds meer oog kwam voor kwaliteit, onderhoud en isolatie. Het is slim om deze woningen nu (verder) te verduurzamen. Doe je voordeel met deze tips: 

  1. Isoleer de spouwmuur en het dak.  Dat is vooral zinvol bij woningen van vóór 1975. Verruil ook je dubbelglas uit de jaren ‘70 voor de ultramoderne variant HR++. Het levert veel thermische winst op. Let wel: als je gaat isoleren, kún je stuiten op beschermde dier- en plantensoorten. Bijvoorbeeld in de spouw. Je moet dan maatregelen nemen en een ontheffing aanvragen.
  2.  Leg zonnepanelen op je dak. Ook al wil het kabinet de salderingsregeling afbouwen, is er geen reden om te wachten. Het loont! Tien of twaalf zonnepanelen leveren al ruimschoots energie. En binnen 5 tot 7 jaar heb je ze terugverdiend. 
  3. Overweeg je de aanschaf van een (hybride) warmtepomp? Zorg dan eerst voor optimale isolatie en zonnepanelen. Zonder die maatregelen heeft een warmtepomp nog geen nut.
  4. Andere inwoners met een jaren 70-woning gingen je voor. Lees hoe Doris dit heeft aangepakt.

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van een woning uit de jaren ‘70? In het Klimaathuis helpen de energiecoaches je op weg!

#MissionZeroMaastricht

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?

Jaren 70 woning verduurzamen