Een woning uit de jaren ’70 verduurzamen. Hoe doe je dat en waar begin je?
In de jaren ’70 zijn duizenden woningen gebouwd in Maastricht. Een tijd waarin meer oog kwam voor kwaliteit, onderhoud en isolatie. Hoe pak je verduurzaming van zo’n huis aan? Doris Boshuis vertelt over de stappen in haar doorzonwoning in De Heeg.
Doris: “In de loop der jaren heb ik steeds verder verduurzaamd. De spouw van het huis is bij de bouw al geïsoleerd. Later is de vloer gedaan vanuit de kruipruimte en binnenkort laat ik het dak isoleren. Als een raam aan vervanging toe is, kies ik voor het best isolerende glas. Ik heb zonnepanelen laten leggen (binnenkort volgen er nog meer) en liefst stap ik over naar een (hybride) warmtepomp.
Ik ben al wat ouder, maar doe wat ik kan. Stap voor stap kom je een heel eind. En het meest bepalend is je gedrag. Ik ga bewust om met energie. Zo gebruik ik vooral stroom als mijn zonnepanelen hun werk kunnen doen. Ik douche kort en stook zuinig.
Om me heen zie ik nog tal van kansen. Zoals de daken van bedrijfspanden en de mogelijkheden om te vergroenen. Nog genoeg te doen, voor zowel overheid, bedrijven als inwoners.”
Zelf verduurzamen? Als je twee maatregelen neemt (isolatie of aanschaf (hybride) warmtepomp), krijg je 30 procent subsidie 👉 https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren.
#MissionZeroMaastricht
Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?