6 april 2023 - Artikel

#NKTegelwippen op het schoolplein

Op 21 maart was de aftrap voor het #NKTegelwippen bij Kindcentrum Anne Frank in Heugem. Met het wippen van 220 tegels op het schoolplein maakten de kinderen alvast een goede start. Want ook dit jaar nemen we het tegen de gemeente Sittard-Geleen op in de race voor de meeste gewipte tegels. 

Meer groen in de wereld

Fenna, Liv en Robin uit groep 7 vertellen hun ervaringen. Fenna: “Door dit tegelwippen komt er meer groen in de wereld, wat goed is voor de insecten, zuurstof en bestuiving. Dit alles is goed voor de natuur. Andere scholen zouden ook moeten gaan meedoen. Zo winnen we ook eerder. De les van Nelle was ook leerzaam en leuk en we weten nu hoe we planten en bomen moeten planten.”

Liv vertelt: “We planten eetbare planten en bomen op ons schoolplein, omdat we maar heel weinig groen hebben staan. Er is gekozen voor eetbaar groen om een gezondere school te worden. We hebben van onze juf gehoord dat we mogen oogsten in de pauzes. Zo kunnen we drinkwater van smaakjes voorzien.” Robin vertelt ook enthousiast mee. Hij heeft over het algemeen niet veel met natuur, hij gamet liever. “Het ziet er wel mooi uit dat groen allemaal.” Later denkt hij wel iets te gaan doen in de tuin.

Meer sfeer op het schoolplein

Juf Eva is ook enthousiast: “Er is goed gewerkt en als je nu al het resultaat ziet dan geeft dit al een hele andere sfeer aan het schoolplein. Het zal steeds prettiger worden om op het schoolplein rond te lopen. Groen is toch sfeervoller dan zo’n betonnen plein. Als je nu hoort wat er allemaal speelt op het gebied van natuur en regen en dan vooral met de droge zomers en met de regenval waarbij waterplassen op de weg niet afgevoerd worden, dan is dit een goed initiatief. Het ziet er niet alleen leuker uit, maar ze leren hier ook veel van.“

Stille groene kracht

Juf Julie is onderwijsondersteuner. Ze helpt vandaag mee en ziet ook een toekomstige rol binnen dit groen zitten. Ze wil, als dat vanuit school mag, tijd vrij maken binnen haar functie om zorg te dragen voor de planten. Ze geeft aan helemaal zen te worden van tuinieren. Ze vindt het belangrijk zorg te dragen voor het milieu. “Tenslotte dragen wij dit over aan onze kinderen.” Ze ziet het al zitten om met de kinderen jam en appelmoes te maken. “Als ik ruimte krijg dan ga ik helemaal los. Er zijn mogelijkheden zat met deze nieuwe tuin.”

Wip mee in de strijd tegen Sittard-Geleen

Jij wil toch ook dat Maastricht wint van Sittard-Geleen? Meedoen kan tot 31 oktober via de website van het NK Tegelwippen. Daar vind je ook de tussenstand. Als scholen ook mee willen tegelwippen, kan dat. Stuur een mail naar Nelle Driessen van CNME Maastricht en regio. Nelle bekijkt dan wat mogelijk is. Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Ga dan nu aan de slag voor Maastricht en haal die tegels uit je tuin!  Het CNME heeft van 4 tot 18 april een regeling waarbij je een vergoeding kunt krijgen. Lees meer op de site van het CNME. En vergeet daarna niet je gewipte tegels op te geven. Misschien word je wel Wipper van de Maand en help je Maastricht aan de Gouden Schep of de Gouden Tegel.

afbeelding tegelwippen op schoolplein kinderen op een plein bij een groene bak

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.

logo Tegelwippen schep en roze letters