Klimaathuis Maastricht: hét startpunt als je wilt verduurzamen
Wie het Klimaathuis aan de Groene Loper binnenstapt, kan rekenen op een enthousiaste ontvangst door 1 van de 3 adviseurs. Het zijn ervaren mensen met kennis van verduurzamen. Graag helpen ze zoveel mogelijk Maastrichtenaren op weg om maatregelen voor hun woning te treffen. Ze kunnen inwoners adviseren en op de hele ‘verduurzamingsreis’ begeleiden en ontzorgen. Maak kennis met Maurice, Leo en Michiel.
Geen enkele vraag over verduurzamen is de energieadviseurs te gek. De ene inwoner stapt het Klimaathuis binnen met de vraag hoe hij moet beginnen. De ander vraagt welke warmtepomp geschikt is voor zijn woning. Maurice Roeven, Leo Pelsers en Michiel Gielen hebben altijd een antwoord. Ze bijten zich vast in elk vraagstuk. Waarbij ze ermee rekening houden dat ieder mens, ieder huishouden, elke woning en elk budget anders is.
Woningscan
Al heel wat woningeigenaren bezochten inmiddels het Klimaathuis. “Toch ontvangen we liever nog meer inwoners. Want dit is hét startpunt als je verduurzamingsmaatregelen overweegt”, vertelt Leo. “Tijdens een 1e gesprek - dat altijd gratis is - maken we een woningscan. In een online tool voeren we relevante gegevens in, zoals het bouwjaar van je woning, de samenstelling van je huishouden en je jaarverbruik. Vervolgens krijg je een voorstel met mogelijke maatregelen. Denk aan spouwmuur- of dakisolatie, een warmtepomp of zonneboiler. Je ziet wat de investeringskosten zijn en binnen welke tijd je die terugverdient. Het is goed om je te realiseren dat met deze maatregelen de waarde van je woning kan stijgen.”
Kleine (gedrags)veranderingen
“Toch hoef je natuurlijk niet al die maatregelen uit te voeren. Het voorstel biedt vooral handvaten om verder te praten over wat je zou willen of kunnen”, aldus Maurice. “Overigens hoeven de maatregelen niet altijd groot te zijn. Ook met kleine (gedrags)veranderingen bespaar je al tientjes per jaar. Want natuurlijk is het allemaal goed voor het milieu. Maar we doen het ook voor onze portemonnee. Wat bijvoorbeeld helpt, zijn ledlampen en het sluiten van tussendeuren. Maar ook door de keukenkraan altijd terug naar koud te draaien. Als je de hendel op warm laat staan, begint de ketel direct water te verwarmen als je de kraan opent. En dat kost gas.”
Advies op maat
Wie goed kijkt, ziet op de trui van de adviseurs ‘WoonWijzerWinkel Limburg’ staan. “Dat klopt”, legt Michiel uit. “Vanuit dat energieloket werken wij in het Klimaathuis om Maastrichtenaren op weg te helpen. Wil je na ons 1e gesprek gerichter advies, dan kunnen we een energiecoach van het CNME bij je langs sturen. Voor 25 euro krijg je dan advies op maat.” De 3 adviseurs garanderen dat dat advies altijd onafhankelijk is. “Zowel wij als de energiecoaches kijken wat bij jouw situatie en woning past. We helpen je graag om verduurzamingsstappen te zetten. Zodat je energierekening daalt en je ecologische voetprint verkleint. We kunnen ondersteunen bij het opvragen van offertes of berekeningen. Voor welke maatregelen je uiteindelijk kiest, bepaal je zelf.”
Wees welkom, kom naar het Klimaathuis! Waarom zou je je op internet door een oerwoud aan informatie worstelen, als de adviseurs je gratis op weg kunnen helpen? Ze staan voor je klaar van dinsdag tot en met vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.
#MissionZeroMaastricht
Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?