1 maart 2024 - Artikel

Energiecoaches helpen inwoners op weg met verduurzamen en comfortabel wonen

Tocht in je nek als je op de bank zit of koude voeten onder de eettafel. Daar zit niemand op te wachten. Comfort in huis is nu eenmaal fijn. Het liefst tegen minder kosten. Dat bereik je door je huis te verduurzamen. Wil je dat graag aanpakken? Dan kun je als inwoner van Maastricht terecht bij het CNME. Woningeigenaren kunnen een beroep doen op een energiecoach die je voorziet van advies op maat.

Jean Derks, Simone Thijs en Walter van den Heuvel zijn alle drie vrijwillig energiecoach. Ze volgden een meerdaagse cursus en komen nu 1 of 2 keer per maand bij woningeigenaren over de vloer. Aan de hand van het verbruik, het bouwjaar en de staat van de woning, geven zij advies over de mogelijkheden om te verduurzamen. Of het nu om een vrijstaand huis gaat, een kleine tussenwoning of appartement. Het maakt ook niet uit of een huis in goede staat is of juist een opknapper.

3 mensen zitten en staan aan een tafel

Meten is weten

Jean was tot aan zijn pensioen wiskundig onderzoeker aan de universiteit waar hij met studenten werkte. “Het zit in mijn bloed om mensen iets uit te leggen. De gesprekken die ik voer, zijn altijd plezierig. Mensen zijn meestal heel open. We voeren eerst een goed gesprek aan de keukentafel en daarna maken we een rondje door het huis. Met mijn energiemeter meet ik soms apparaten om mogelijk sluipverbruik op te sporen. Meten is tenslotte weten! Dat helpt om gedegen advies te kunnen geven. Advies waarmee mensen keuzes kunnen maken.”

Objectief advies

Woningeigenaren kunnen op de website van het CNME een aanvraag doen voor zo’n gesprek. “Als je de vragenlijst zo compleet mogelijk invult, aangeeft welke maatregelen je al hebt genomen en welke je wenst, dan kunnen wij goed voorbereid op bezoek komen”, aldus Simone. “De behoeften van de bewoner zijn voor ons leidend. De een begint pas met oriënteren, de ander wil specifiek weten welke isolatie of warmtepomp het beste is. Ik krijg wel eens de vraag wat alles kost. Maar daar heb ik geen antwoord op. Wij geven alleen aan wat mogelijk is en óf je huis geschikt is voor bepaalde maatregelen. Ons advies is objectief, offertes zul je zelf moeten opvragen.”

‘Hier had ik wat aan’

Na het gesprek maken de energiecoaches een rapportage die je terugvindt in het online HOOM- dossier. Dat is een intelligent systeem dat bewoners kunnen blíjven gebruiken. Het rekent op basis van je verbruik bijvoorbeeld uit wat je met x aantal zonnepanelen bespaart. Walter benadrukt dat het advies van de energiecoaches vrijblijvend is. “Het is niet de bedoeling om je iets op te leggen of in een bepaald stramien te krijgen. Wat je met onze tips doet, is aan jezelf. Toch hoor ik achteraf vaak: ‘hier had ik écht wat aan’. Dat geeft me het gevoel dat ik iets kan toevoegen aan het leven van mensen. Dat ik ze kan helpen om comfortabel te wonen. Want dat is waar het de meesten om te doen is: comfort gaat doorgaans boven portemonnee of klimaat.”

Maak online een afspraak

Om de onkosten te dekken vraagt het CNME 25 euro voor een adviesgesprek. Daarmee worden activiteiten ontplooid en nieuwe coaches opgeleid. Zo kunnen nog meer woningeigenaren worden ondersteund bij het maken van keuzes om het comfort in hun woning te verhogen. Meer weten of aanmelden voor een adviesgesprek? Kijk op www.cnme.nl/energiecoach.

#MissionZeroMaastricht 

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?