1 februari 2024 - Artikel

Kinderraad Maastricht vraagt aandacht voor meer groen, pestgedrag en drones

Meer groen in de stad, een dronepark en meer respect voor mensen met een andere religie in combinatie met pestgedrag. Met die 3 thema’s gaat de Maastrichtse kinderraad dit schooljaar (2023-2024) aan de slag. 31 januari gaven de kinderraadsleden uitleg over de 3 thema’s aan een aantal gemeenteraadsleden.

raadsleden en kinderraadsleden in raadzaal

Tijdens de bijeenkomst op 31 januari stelden de kinderraadsleden vragen aan de gemeenteraadsleden over hun werk: hoe is het om gemeenteraadslid te zijn, krijg je ervoor betaald, moet je ervoor naar school? Daarnaast praatten ze samen over de gekozen thema’s. 

raadsleden en kinderraadsleden in raadzaal

Groen Maastricht

Zo vertelden de kinderraadsleden dat de groenste stad van Nederland Groningen is en de groenste stad van de wereld Kopenhagen is. Ze kregen ook kritische vragen: wie onderhoudt het extra groen? Daar hadden de jonge raadsleden al over nagedacht: vrijwilligers in de wijken. 

Een dronepark

Het dronepark zou volgens de kinderen op een verlaten veld aan de rand van de stad moeten komen. Op die plek kun je dan met drones vliegen, met op afstand bedienbare auto’s rijden en met op afstand bedienbare bootjes varen. Want in Maastricht mag je niet vliegen met drones omdat dat gevaarlijk is voor het vliegverkeer. Het plan is dat er ook een speciale school komt waar je je dronevliegbrevet kunt halen of je eigen drone kunt bouwen. 

raadsleden en kinderraadsleden poseren samen voor groot presentatiescherm in raadzaal

Aandacht voor pesten

Tot slot zien de jonge raadsleden dat veel kinderen gepest worden door hun geloof. Ze willen hier graag aandacht voor. Bijvoorbeeld via extra lessen op school en door posters op te hangen. Op die posters staat dan dat je niet mag pesten. En het kind dat pest, moet verplicht afval opruimen. Een belangrijk onderwerp, vinden de gemeenteraadsleden. Ze adviseerden de kinderen vooral na te denken over hoe je pesten kunt voorkomen in plaats van de kinderen die pesten, te straffen.

Een advies

Per thema brengt de kinderraad later dit schooljaar een advies uit aan het Maastrichtse college van burgemeester en wethouders en aan de gemeenteraad. Het doel? Maastricht net iets beter en leuker maken. Lees meer over de Maastrichtse kinderraad op de pagina Kinderburgemeester en –raad.