30 maart 2023 - Artikel

Kinderen moeten zich veilig voelen in het verkeer

Onze Ster van Maastricht Astrid Voncken is, samen met alle andere vrijwilligers, van onschatbare waarde voor de Verkeersveiligheidsgroep Maastricht.

Vrijwilliger Astrid Voncken fietst

De vrijwilligers van deze stichting zorgen voor veel verkeersactiviteiten binnen Maastricht. Ze regelen fietsexamens bij basisscholen. Er zijn opfriscursussen voor oudere automobilisten. Ze geven verkeerslessen voor Oekraïners. “Het is belangrijk dat zij ook de verkeersregels van Nederland leren kennen”, legt Astrid uit. “En dat zij oefenen met veilig fietsen.”

Kapotte fietsverlichting?


En er zijn regelmatig fietsverlichtingsacties. De leden van de Verkeersveiligheidsgroep spreken bijvoorbeeld studenten bij de universiteit aan. Als hun fietslichten kapot zijn, kunnen ze direct gerepareerd worden! Zo is de drempel laag om het probleem meteen op te lossen.

Verder werkt de groep wel eens mee aan controles op fietsverlichting en worden ze vaak benaderd om mee te denken over verkeersveiligheid.

In 2021 is Astrid begonnen bij de verkeersgroep. “De toenmalige voorzitster Lily Keijmis was door ziekte en later haar overlijden niet meer in staat om haar taken als vrijwilligers uit te voeren. Zij regelde heel veel. Toen zij weg viel, besloot de groep de taken van Lily over te nemen en door te gaan.” Astrid is toen bij VVGM betrokken geraakt en heeft mee geholpen om veel zaken weer op de rit  te krijgen.

Verkeersveiligheidsgroep Maastricht met Astrid Voncken

Fietsen geeft vrijheid

De grootste drijfveer van Astrid is de verkeersveiligheid van kinderen. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen op een veilige manier aan het verkeer kunnen deelnemen”, vertelt ze. “Het is zo fijn als kinderen vol zelfvertrouwen op de fiets zitten. Fietsen geeft vrijheid!”
Ze hoopt dat de VVGM nog veel activiteiten kan uitvoeren. Vooral voor de jeugd, om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Overvallen en trots

“Door de toekenning van de prijs werd ik ontzettend verrast en ik was er door overvallen. Ik voel me vereerd. Iedereen van de VVGM is zeer trots op de prijs en op onze werkzaamheden.” Bescheiden vertelt Astrid dat iedereen binnen de club gelijk is en dat eigenlijk alle leden de prijs hebben verdiend.

Met het geldbedrag die bij de prijs hoort ziet Astrid wel mogelijkheden. "We zouden wel wat grotere projecten willen doen. Zaken die wat meer geld kosten. Voor sommige activiteiten kunnen we bijvoorbeeld geen tegemoetkoming krijgen van de gemeente bijvoorbeeld.  
Een geldbijdrage kan ons dus hierbij wel helpen.”

Draag jij ook een steentje bij?
 

“Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening” vertelt Astrid. “Als we complimenten krijgen van scholieren of leraren bijvoorbeeld. Het is fijn om van anderen te horen dat je werk gewaardeerd wordt.”

Wil jij ook die voldoening? Iets betekenen voor de verkeersveiligheid? De stichting zou graag nog wat nieuwe vrijwilligers verwelkomen.
Misschien kun je een keer een middag of ochtend komen helpen? Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat basisschoolleerlingen op een veilige manier aan het verkeer kunnen deelnemen.

Meer informatie?

Kijk op de Facebookpagina van de Verkeersveiligheidsgroep of mail naar vvgmaastricht [at] gmail.com

Vrijwilliger Astrid ontvangt prijs van burgemeester

Over de vrijwilligersprijs

Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde voor onze stad. Daarom zetten we met de vrijwilligersprijzen 'Sterren van Maastricht' vrijwilligers in het zonnetje die zich op een bijzondere en creatieve manier hebben ingezet voor hun medemens. Meer info vind je op de webpagina Sterren van Maastricht.

Doe ook mee

Heeft een verhaal je geïnspireerd? Op www.maastrichtdoet.nl vind je een heleboel leuke vacatures. Want vrijwilligers zijn hard nodig. En of je er nu voor kiest om af en toe vrijwilligerswerk te doen wanneer het jou uitkomt, of dat je je langere tijd iedere week een paar uur wilt inzetten: alles kan. Samen maken we hoe dan ook Maastricht nog mooier.

Word vrijwilliger