Het wemelt van de wilde bijen bij de bijenhotspots
In Maastricht zijn 10 bijenhotspots. Het zijn plekken die wilde bijen aantrekken en verleiden er een nest te maken. De plekken zijn extra aangelegd. Ze hebben een speciale ondergrond en er staan veel bloemen. We maaien de plekken ook minder vaak. Zo willen we de 180 verschillende soorten wilde bijen in onze stad een handje helpen. Want zonder die bijen hebben wij straks geen fruit, groente of chocolade meer. Peter Alblas van het Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie (CNME) legt uit.
“De wilde bij is kwetsbaar Ze leggen veel minder eitjes dan de honingbij. En maar liefst 75 soorten wilde bijen hebben qua stuifmeel ook écht een voorkeur. Ze verzamelen alleen van bepaalde planten of een plantenfamilie het stuifmeel. De slangenkruidbij bijvoorbeeld doet dat. Die bij leeft alleen van het stuifmeel van het slangenkruid. Als die plant niet meer groeit of geen voedsel meer geeft, plant de bij zich niet meer voort. De slangenkruidbij leeft op een paar plekken in Maastricht en verder nergens in Nederland. We hebben dus slangenkruid gezaaid bij de bijenhotspots. Dat kun je thuis ook in je tuin zaaien.”
Bijenhotspots zijn een groot succes
“Het wemelt rondom deze plekken aan wilde bijen. We hebben ook gezorgd dat een paar plekken in de schaduw liggen. Of we zorgen voor bloemen en planten in de buurt van bomen. Want te veel zon en droogte zijn natuurlijk niet goed voor bloemen. Dan is er te weinig stuifmeel en dat stuifmeel is nou net wat de bijen nodig hebben”, legt Peter uit.
(Wilde) bijen kunnen je hulp goed gebruiken
“Zorg dus voor bloemen en planten in je tuin. Liefst planten uit eigen land, inheems dus, en met verschillende bloeimomenten. Zodat de bijen van maart tot en met september iets te snoepen hebben in de Maastrichtse tuinen. En ga je je planten snoeien, knip de stengel dan minder kort af. Laat 50 centimeter staan. Dan maak je een natuurlijk bijenhotel”, aldus Peter.
Daniëlle Penders woont in de buurt van De Groene Loper. Zij gaf al gehoor aan Peters tips. “Op de planten komen steeds meer verschillende insecten af. Door de regen en daarna de warmte heb ik minder in de voortuin gewerkt. Die ligt er wat verwilderd bij. Maar daardoor zijn er opeens een aantal bijzondere planten bijgekomen en zitten er veel meer vlinders.”
Zelf aan de slag
Op de website van Nederland zoemt vind je tips en informatie voor een bijvriendelijke tuin. Daarnaast kun je ook meedoen aan de Nationale Bijentelling. Onderzoekers gebruiken de resultaten om in kaart te brengen waar verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of ze in aantal toe- of afnemen. In 2021 verscheen er al eerder een artikel over dit thema.
Door: Frederique Pronk
Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Voor bijen bijvoorbeeld. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.