Het klimaathuis helpt Maastricht op weg met verduurzamen
We staan met zijn allen voor een grote verandering. In 2050 wonen en werken we klimaatneutraal. Dat is een maatregel van de Rijksoverheid. De gemeente helpt inwoners bij het verduurzamen van hun woning. Daarom opende eind 2022 het klimaathuis. Kwartiermaker Weike Medendorp blikt terug op 1 jaar klimaathuis én kijkt vooruit naar een duurzame toekomst.
Uitdaging
Klimaatneutraal wonen en werken in 2050: het is een stevige uitdaging. “Maar wel een die wij bij de gemeente Maastricht van harte ondersteunen”, zegt kwartiermaker Weike Medendorp. “Elke woning in de stad moet verduurzamen. De 1e stap is isoleren. Om daarna waar dat kan te kiezen voor duurzame energie, zoals zonnepanelen." Het klimaathuis moet daarbij helpen.
Het klimaathuis
Het klimaathuis ligt aan de Groene Loper, in het vroegere schakelstation van Enexis. Als inwoner van Maastricht kun je er zonder afspraak binnenlopen voor hulp en advies van experts. Je kunt er spullen zoals isolatiemateriaal bekijken, folders meenemen en gratis advies voor je woning krijgen. De VvE-energiebalie organiseert er ook bijeenkomsten en cursussen.
Advies van experts
“Natuurlijk kun je op internet veel vinden. Maar die informatie past niet altijd bij jouw situatie. Elke woning is anders, net als ieder budget. Kom daarom langs in het klimaathuis”, zegt Weike. “Dan ben je altijd verzekerd van goed en onafhankelijk advies."
Weike legt uit hoe het werkt. "Experts helpen je om de juiste stappen te zetten. We zien bijvoorbeeld dat mensen ’s winters al snel apparaten te kopen om hun huis te verwarmen. Daarmee verlaag je je gasrekening, maar verhoog je vaak je energieverbruik. Met de tips van het klimaathuis maak je keuzes die goed zijn voor het klimaat én je portemonnee. En onze adviseurs weten precies welke subsidies er zijn. Die maken verduurzamen een stuk aantrekkelijker!”
Afspraken met woningcorporaties
Of je nu een eigen woning hebt, een monument of lid bent van de VvE in je wooncomplex - in het klimaathuis kun je terecht voor tips en hulp. Maar hoe zit het met huurders? “Er zijn afspraken met de woningcorporaties. We gaan uiteindelijk elke sociale huurwoning in Maastricht verduurzamen. Als dat je te lang duurt, kun je als huurder toch gemakkelijk energie besparen. Laat bijvoorbeeld een energiebespaarder langskomen. Die neemt zelfs gratis producten voor je mee.”
Dit is pas het begin
Weike is enthousiast. “Al honderden Maastrichtenaren zijn in het klimaathuis geweest. Dat is positief. En dit is pas het begin. Er komen nieuwe subsidieregelingen aan en we gaan ook andere tips geven. Over het afkoppelen van je regenpijp bijvoorbeeld, of het vergroenen van je tuin of dak. Ook blijft het klimaathuis straks langer open. Houd daarvoor de lokale en sociale media in de gaten. Laten we met z’n allen de juiste stappen zetten op weg naar een duurzame toekomst. Hopelijk zien we jou snel in het klimaathuis!”
Wil je ook langskomen in het klimaathuis? Kijk op Gemeente Maastricht | Klimaathuis