4 oktober 2023 - Artikel

Gratis groene planten in ruil voor grijze tegels uit je tuin

7 en 28 oktober kun jij tegels uit je tuin ruilen voor gratis planten. Met deze actie willen we samen met Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) de Maastrichtse tuinen groener maken. Zodat we bijvoorbeeld beter tegen het veranderende weer en de flinke regenbuien kunnen. Bovendien loopt er een challenge tussen gemeente Sittard-Geleen en onze gemeente: welke gemeente wipt de meeste tegels?

foto van tuin met heel veel tegels erin en houten schutting

In Maastricht is Vivianne Schuyren uit Wittevrouwenveld in elk geval goed bezig. Vivianne koos ervoor om zelf 350 tegels uit haar tuin te wippen en in te ruilen voor een grasveld en borders met vaste planten en bloemen. Een prachtige sierkers in de tuin zorgt voor de nodige schaduw. Vivianne geniet nu het hele jaar door van een groene tuin. Zelfs tijdens erg warme dagen is het fijn is om er te zijn: “Je brandt nu niet meer weg. Het groen zorgt voor meer verkoeling.” Niet alleen Vivianne geniet nu meer van haar tuin, ook haar kleinkinderen en katten zijn blij met het groen. “Er wordt nu veel meer buiten gespeeld dan eerst”, aldus Vivianne.

‘Een bloeiende lente plan je in de herfst’

De herfst is trouwens een ideaal seizoen om met het vergroenen van je tuin aan de slag te gaan. Dat lijkt misschien vreemd, maar ‘een bloeiende lente, plan je in de herfst’. Die slogan vind je terug op plantmee.nl, 1 van de landelijke campagnes van NL vergroent. In oktober en november is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen je planten voor de winter goed wortelen en in ‘slaapstand’ gaan. Als het voorjaar aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin.

 

foto van tegels in een container voor een huis

Gratis planten voor jouw tegels

Daarom kun je op 7 en 28 oktober per huishouden maximaal 10 tegels ruilen voor 10 gratis planten. Per tegel krijg je 1 plantje. Let op: wees er snel bij want op is op.

Waar en wanneer kun je ruilen?

  • Zaterdag 7 oktober, van 10.00 tot 15.00 uur, bij stadstuin De Greune Luiper in Maastricht (tegenover de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk, de tuin is te bereiken via een pad aan de kant van de Professor Cobbenhagenstraat)
  • Zaterdag 28 oktober, van 10.00 tot 15.00 uur, huiskamer van Heer, Gerard Walravenstraat 92A.

Doe ook mee aan het NK Tegelwippen

Laat vooral weten als je tegels uit je tuin haalt en hoeveel. Meer informatie over het NK Tegelwippen lees je op ThuisinMaastricht.nl: Tegelwippen | Thuis in Maastricht. Ook het NK Tegelwippen is een campagne van NL vergroent.

Door: Frederique Pronk

foto van tuin met gras en planten en een schutting

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. Meer groen begint in jouw tuin, bij de tegels die je er bijvoorbeeld uithaalt en vervangt door perkjes met planten of door gras. Bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.