19 april 2023 - Artikel

Een betere wereld door creatieve en lokale recycling

Ion Radu is een man met een missie. Vol passie zet hij zich in voor lokale recycling en het verminderen van plastic afval. Hij werkt vrijwillig voor de wereldwijde beweging Precious Plastic. Deze club zet zich in voor het transformeren van plastic afval naar handige of leuke producten.

Vrijwilliger Ion Radu in werkplaats Precious Plastic

Van Moldavië via Roemenië naar Nederland

Ion woont sinds 4 jaar in Nederland. Hij komt uit Moldavië en werkt als mechanical design engineer. In zijn vrije tijd zet hij zich in voor Precious Plastic. Ion vertelt: “Ik had al ervaring met deze organisatie toen ik in Roemenië studeerde. Voor mijn afstuderen heb ik daar een recyclemachine gemaakt. Toen ik in Maastricht zag dat er ook een lokale tak van Precious Plastic werd opgericht, deed ik daar graag aan mee!”

Linealen, bloempotjes en oorbellen

Nu is Ion lid van het kernteam van Precious Plastic Maastricht. Maar ook veel studenten en andere vrijwilligers doen mee aan activiteiten. “Wij werken samen aan het transformeren van plastic afval naar gebruiksvoorwerpen. Bijvoorbeeld linialen, bloempotjes of oorbellen. Deze producten worden verkocht in ‘Gedeelde Weelde’, een winkel in het Sphinxkwartier”, legt hij uit.

Ion en zijn team krijgen plastic afval vanuit verschillende bedrijven uit Maastricht en maken hier vervolgens nuttige, gerecyclede producten van. “Wij vinden lokale recycling heel belangrijk. Gelukkig zijn er steeds meer Maastrichtse ondernemers die zich willen inzetten voor onze acties.”

Een betere wereld

Precious Plastic geeft ook workshops aan studenten om hen te leren over belang van lokale recycling en het verminderen van plastic afval. ”Bewustwording is heel belangrijk” zegt hij. “Ik hoop dat iedereen het belang van goede afvalverwerking gaat inzien.” Met zijn passie en inzet voor een betere wereld heeft Ion de Ster van Maastricht zeker verdiend! Proficiat!

Precious Plastic

Stichting Precious Plastic Maastricht is een groep studenten en professionals die geloven in een pragmatische en creatieve manier om plastic afval en vervuiling aan te pakken. Kijk voor meer informatie op Facebook of Instagram.

Uitreiking Ster van Maastricht aan Ion Radu

Over de vrijwilligersprijs

Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde voor onze stad. Daarom zetten we met de vrijwilligersprijzen 'Sterren van Maastricht' vrijwilligers in het zonnetje die zich op een bijzondere en creatieve manier hebben ingezet voor hun medemens. Meer info vind je op de webpagina Sterren van Maastricht.

Doe ook mee

Heeft een verhaal je geïnspireerd? Op www.maastrichtdoet.nl vind je een heleboel leuke vacatures. Want vrijwilligers zijn hard nodig. En of je er nu voor kiest om af en toe vrijwilligerswerk te doen wanneer het jou uitkomt, of dat je je langere tijd iedere week een paar uur wilt inzetten: alles kan. Samen maken we hoe dan ook Maastricht nog mooier.

Word vrijwilliger