De Foodbank zit boordevol warmte voor iedereen
In de grote ruimte van de Foodbank in het Landbouwbelang in Maastricht is het allesbehalve warm. Maar daar kan Arianna Porcheddu, vrijwilliger bij de Foodbank, wel tegen. Thuis heeft ze ook geen verwarming aanstaan. Ze hecht veel waarde aan duurzaam en bewust leven. Aan zorgen voor de wereld en voor anderen. Niet gek dus dat je haar 2 keer per week en vaak nog vaker bij de Foodbank vindt om samen met andere vrijwilligers klaar te staan voor iedereen die eten nodig heeft. De Foodbank deelt trouwens niet alleen eten uit, er wordt ook samen gegeten. En ze gaan er de strijd aan tegen voedselverspilling. De Foodbank wil zo veel mogelijk mensen bewuster om laten gaan met voedsel. Voor haar vrijwilligerswerk bij de Foodbank kreeg Arianna de Vrijwilligersprijs 2023.
In een stoet naar de markt
“Elke vrijdag trekken we met een aantal vrijwilligers in een stoet naar de markt. Daar halen we fruit en groenten op die de marktmensen niet verkopen. We krijgen ook brood en zoetigheden van een paar bakkers in de stad. Als we hier aankomen, wegen we alles en sorteren we het eten. Als we de deuren opendoen, staat er vaak al een hele rij mensen te wachten om eten te halen. Iedereen is welkom. In principe geldt: je kunt 1 tas per persoon vullen.”
Geen verspilling
Een deel van het eten bewaren ze voor andere evenementen van de Foodbank. Arianna: “Op woensdag kan iedereen voor 3 euro hier samen komen koken en eten. Dat is soms best een chaos, maar wel een georganiseerde chaos. Soms zijn we zelfs met ruim 100 man.” Voor het voedsel dat niet meer te eten is, heeft de Foodbank ook een bestemming. “Wat echt niet meer oké is, gaat in een grote vuilbak. En die bak haalt een varkensboer iedere week op.”
De Foodbank verwerkt op jaarbasis 40.000 kilo aan voedsel. “Dat is allemaal eten dat anders zou zijn weggegooid. Ons grootste doel is om mensen, vooral jongeren, bewust te leren omgaan met voedsel om zo voedselverspilling te verminderen. Via de Foodbank laten we zien dat je geen voedsel hoeft te verspillen. En daarom organiseren we bijvoorbeeld ook workshops rondom dat thema. Zo komt morgen om 9 uur een groep leerlingen van het United World College Maastricht hierheen om taarten te bakken en soep te maken van eten dat niet verkocht werd op de markt. De taarten delen we ’s middags uit aan bezoekers van de weekmarkt. De kinderen hebben een leuke activiteit, leren iets en vertellen thuis over hun belevenissen. En wij verspreiden zo onze boodschap: ga bewust om met je eten.”
De verkeerde ingang
In 2019 kwam Arianna vanuit Italië samen met een vriendin naar Maastricht om psychologie te studeren. De 1e vrijdag dat ze hier waren, belandden ze bij het Landbouwbelang. Voor een feestje. “Maar zoals veel mensen die hier voor het eerst komen, gingen we aan de verkeerde kant naar binnen. We kwamen hier terecht. Die avond hielpen we mee en aten we vlaai. Het was gezellig. De plek, het gedachtegoed, de mensen: ze pasten bij me. Het was de 1e plek waar ik vrienden maakte in Maastricht. En sinds dat moment ben ik iedere vrijdag teruggegaan.”
Multiculturele ontmoetings- en leerplek
“De Foodbank is een soort van multicultureel ontmoetingspunt voor heel veel mensen. Je wordt hier geaccepteerd wie je ook bent en om welke reden je ook hierheen komt. Of je nu alleen eten afhaalt of komt om te helpen. Sommigen spreken de taal niet eens. Maar dat maakt niet uit. Je kunt op veel manieren communiceren. Omdat je samen iets aan het doen bent – van groenten snijden, brood sorteren of fruit uitdelen – maak je deel uit van een groep. Plus je maakt jezelf nuttig. 1 van onze vrijwilligers, een man van 60 uit Syrië, vindt dat enorm belangrijk. Want zit maar eens te wachten in een vreemd land op een kamer zonder werk en heel veel onzekerheid over je toekomst. Je leert hier werkende weg de taal bijvoorbeeld. Of dat je ook met elkaar kunt communiceren zonder de taal te spreken. Dat is handig omdat ik zo mensen van het asielzoekerscentrum beter kan helpen als ze hier komen voor eten.”
Verschil maken
Arianna steekt behoorlijk wat tijd en energie in het vrijwilligerswerk. Dat werk combineert ze met haar studie en haar betaalde baan bij Radium Boulders in Maastricht. Daar werkt ze 20 uur per week. Het vrijwilligerswerk doet ze graag. “Ik geloof heel erg in de Foodbank en in alles wat hier gebeurt. Natuurlijk zucht ik ook wel eens als ik op een vrijdagavond na 21.00 uur nog als 1 van de laatsten sta op te ruimen omdat anderen eerder vertrokken. Maar ook dat is oké. Iedereen geeft wat ie kan. Ik kies hiervoor. Vrijwilligerswerk doe je ook voor jezelf. Voor het gevoel dat het jou geeft. Want als het niet goed voelt, zou je het niet volhouden of überhaupt doen. Bovendien wordt het ook een routine. Hoe meer je doet, hoe meer je ziet wat er allemaal mogelijk is en welk verschil je kan maken.”
Over de prijs
Met het geld van de Vrijwilligersprijs is Arianna blij. “Met de 2.000 euro willen we onder andere van de Foodbank een officiële stichting maken. Zo kunnen we in de toekomst in aanmerking komen voor subsidies.” De aandacht voor haar als persoon hoeft niet. “Wel fijn vind ik de aandacht voor voedselverspilling en voor al het moois wat bij de Foodbank gebeurt. Want de Foodbank groeit. En dat is negatief en positief tegelijk. Want dat betekent dat meer mensen ons nodig hebben en tegelijk dat meer mensen het belang van deze plek inzien. Over een tijd moeten we hier weg. Want het Landbouwbelang mag en kan hier niet blijven bestaan. Ik gun ons een mooie nieuwe plek. Een plek dichtbij de stad. Waar we dezelfde vrijheid hebben als nu. Waar we dit allemaal kunnen blijven doen. Op onze manier. We hopen dus dat de gemeente onze waarde voor de stad herkent. En ons hierin steunt.”
Meer lezen over de Foodbank?
Volg de Foodbank op Facebook of Instagram via @foodbankmaastricht. De Foodbank kan altijd vrijwilligers gebruiken. Of je nu 1 keer komt of iedere week: je bent welkom.
Over de vrijwilligersprijs
Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde voor onze stad. Daarom zetten we met de vrijwilligersprijzen 'Sterren van Maastricht' vrijwilligers in het zonnetje die zich op een bijzondere en creatieve manier hebben ingezet voor hun medemens. Meer info vind je op de webpagina Sterren van Maastricht.
Doe ook mee
Heeft een verhaal je geïnspireerd? Op www.maastrichtdoet.nl vind je een heleboel leuke vacatures. Want vrijwilligers zijn hard nodig. En of je er nu voor kiest om af en toe vrijwilligerswerk te doen wanneer het jou uitkomt, of dat je je langere tijd iedere week een paar uur wilt inzetten: alles kan. Samen maken we hoe dan ook Maastricht nog mooier.