22 september 2023 - Artikel

Burgerberaad voor de 1e keer samen

Donderdagavond 21 september 2023 kwam ons burgerberaad voor de 1e keer samen. Om kennis te maken: met de andere deelnemers. En met het onderwerp omgevingsvisie. Een kort verslag.

Kennismaken

83 deelnemers verzamelden zich in het Stadhuis voor de start van het burgerberaad. Wethouders Frans Bastiaens en Manon Fokke heetten iedereen welkom. 2 raadsleden vertelden waarom zij het burgerberaad belangrijk vinden en beantwoordden samen met wethouder Manon Fokke vragen van deelnemers. De deelnemers zelf kwamen meer over elkaar te weten via vragen als 'Ben je geboren in Maastricht? Waar in Maastricht woon je? Hoe lang woon je in Maastricht?' Daarna werd in 5 groepen gesproken over 'Wat heeft je gemaakt tot wie je nu bent?'.

Mensen bij tafels in ruimte in Stadhuis voor 1e bijeenkomst burgerberaad - foto Jonathan Vos

Expert aan het woord

Klasien Horstman, hoogleraar filosofie van de gezondheidszorg aan Maastricht University, nam de deelnemers mee in het onderwerp omgevingsvisie en veerkracht. Hoe kun je de omgeving zo verbeteren dat het veerkracht en gezondheid bevordert en ongelijkheid tegengaat? Tot slot zijn spelregels en besluitregels vastgelegd. Belangrijk was en is dat elke deelnemer het hiermee eens is.

Mensen bij tafels in ruimte in Stadhuis voor 1e bijeenkomst burgerberaad - foto Jonathan Vos

Feedback

Wat de deelnemers zelf van de 1e bijeenkomst vonden? ‘Interessant experiment waar mooie dingen uit kunnen voortvloeien!’ en ‘Goed georganiseerd. Duidelijk en helder!’ luidden de reacties van 2 deelnemers.

Mensen bij tafels in ruimte in Stadhuis voor 1e bijeenkomst burgerberaad - foto Jonathan Vos

Het vervolg

Er komen nog 6 bijeenkomsten aan. Iedere bijeenkomst pakken we op een andere manier aan: er komen experts aan het woord. We gaan de stad in of we gaan op een net iets andere manier met een onderwerp aan de slag. Op de pagina burgerberaad vind je algemene informatie.