Burgerberaad

In Maastricht organiseerden we in 2023 voor het eerst een burgerberaad. Donderdag 14 december was de laatste bijeenkomst. Leden van het burgerberaad overhandigen de adviezen op dinsdag 30 januari 2024 aan het gemeentebestuur.
Op deze pagina vind je meer informatie en een verslag van elke bijeenkomst. 

Wat is een burgerberaad?

Het burgerberaad is een groep inwoners van Maastricht die samen adviezen geeft. De adviezen gaan naar het gemeentebestuur. Zijn de adviezen volgens de wet in orde? En ziet het gemeentebestuur geen andere grote problemen? Dan neemt het gemeentebestuur de adviezen over.

We brachten 100 mensen uit Maastricht samen via loting. We hebben gezorgd voor een mix van mensen van alle leeftijden en uit alle stadsdelen.

Waarover praat het burgerberaad mee?

Het burgerberaad in Maastricht gaat aan het werk met een aantal van de volgende onderwerpen:

  • Hoe maken we de stad veilig en gezond voor iedereen?
  • Is er genoeg ruimte om mensen te ontmoeten?
  • Hoe maken we de stad mooier en duurzamer?

De idee├źn worden gebruikt in de omgevingsvisie. De omgevingsvisie  is het plan over hoe we de stad naar de toekomst toe willen ontwikkelen.

logo burgerberaad - spreekballon met tekst burgerberaad

Planning

Het burgerberaad kwam 7 keer bij elkaar.

Door op een link te klikken kun je het verslag van de bijeenkomst lezen en een paar foto's bekijken. 

Eindrapport burgerberaad 2023

Het burgerberaad leverde in januari 2024 hun eindrapport op. In de rapportage staan alle adviezen en informatie over het proces, waaronder samenstelling van het burgerberaad, loting, communicatie en gespreksbegeleiding. Bekijk de Nederlandse rapportage of de Engelstalige rapportage.