Rat op toilet

Ratten in Maastricht

Misschien heb je het al gezien of erover gehoord: de gemeente heeft in 2021 vallen laten plaatsen in de riolering in Nazareth om ratten te vangen. De vallen doen hun werk goed en we plaatsen deze in 2022 ook in een deel van De Heeg. Het bedrijf dat de vallen plaatst en onderhoudt heet Anticimex. 1 keer per maand worden de vallen onderhouden en zie je de mannen van Anticimex in de wijk. 

In ons riool…

… wonen veel ratten. Een rat die onder een val door loopt wordt snel en efficiënt gedood. Dat is niet leuk, maar wel de meest diervriendelijke manier. Gemiddeld worden zo'n 75 ratten per maand gedood.  Het aantal ratten in het riool wordt minder, waardoor er ook minder ratten naar buiten gaan en de kans dat ze overlast veroorzaken kleiner wordt.

Buiten ons riool…

…leven natuurlijk ook al ratten. Bijvoorbeeld in holen in de grond, in schuurtjes of onder rotzooi in tuinen. Dit kunnen we voorkomen door te zorgen voor een opgeruimde omgeving waar ratten geen eten of schuilplaatsen kunnen vinden. Kijk voor tips op www.gemeentemaastricht.nl/plaagdieren-ongedierte-melding.

Even voorstellen: Lewie

De invloed van jouw gedrag op overlast van ratten is groot. Denk aan het verkeerd aanbieden van restafval, het bijplaatsen van afval bij milieuperrons, het voeren van eendjes en vissen of het niet opruimen van hondenpoep. 

In samenwerking met Woonpunt, Servatius en Maasvallei is daarom een stripfiguurreeks over de rat ‘Lewie’ opgezet. De bedoeling is dat Lewie op een ludieke en laagdrempelige manier bewustwording creëert bij jou als inwoner van Maastricht en zo bijdraagt aan het voorkomen van rattenoverlast.

Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal rat lewie over wat de gemeente doet bij rattenoverlast nummer 11
stripverhaal Lewie augustus 2022 rattenoverlast
stripverhaal Lewie september 2022 rattenoverlast
Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal rat Lewie rattenoverlast juli 2022
strip lewie juni 2022
Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal Lewie tegen rattenoverlast deel 3
striptekening van rat Lewie 2
striptekening van rat Lewie 1

Waar is dat feestje?

Voor ons is het heel belangrijk te weten waar ratten zitten. Dan kunnen we bepalen hoe we de vallen in de riolering in de toekomst verplaatsen. Zie je een rat of duidelijke sporen van een rat (een hol of keutels), meldt dit dan bij de gemeente of bij Woonpunt. Dit kan bij de gemeente via de app MijnGemeente, via www.gemeentemaastricht.nl/iets-melden of bel 14 043. Melden bij Woonpunt kan via Marjan Heuts: marjan.heuts [at] woonpunt.nl of spreek Marjan aan als je haar ziet in de wijk.

 • Voor zover bekend zijn er in Maastricht alleen bruine ratten. Bruine ratten zijn niet alleen maar bruin. Ze verschillen in kleur van lichtbruin tot donkergrijs.

 • Ratten zijn bang voor mensen. Ze vluchten eerder dan dat ze mensen aanvallen. Een rat in het nauw kan agressief reageren. Dus geef een rat de ruimte als je er een tegen komt. Ratten kunnen ziektes hebben die ook voor mensen gevaarlijk zijn, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Weil. De besmetting komt door water waar plas van ratten in zit. De bacterie dringt het lichaam binnen via bijvoorbeeld een open wondje. Het risico op besmetting met deze ziekte is klein. Meer informatie staat op de website van het RIVM.

 • De meeste ratten leven in het riool. Daar vinden ze de 3 dingen die ze nodig hebben om te overleven: een schuilplaats, voedsel en water. Regelmatig verlaten ratten het riool. Als een riool of regenpijp bijvoorbeeld kapot is. De ratten gaan dan op onderzoek uit. Als ze buiten het riool voedsel vinden, dan bestaat de kans dat ze zich in de buurt van die voedselbron gaan nestelen. Dat kan voor overlast zorgen.

  • Ruik je rioollucht in huis? Dan kan de riolering stuk zijn. Laat het riool inspecteren (door de woningcorporatie of huisbaas). Het riool tot aan de erfgrens is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.
  • Controleer de regenpijpen. Zijn ze stuk? Laat ze repareren (door de woningcorporatie of huisbaas).
  • Zie je een rat of een verdacht gat in de grond? Meld dit bij de gemeente.
 • Overlast door ongedierte kun je online melden (met of zonder de MijnGemeente-app). Of bel 14 043.

 • Het gebruik van gif voor de bestrijding van ratten is alleen onder zeer strenge voorwaarden toegestaan. Dit is nodig, omdat het gif ook dieren die op ratten jagen kan vergiftigen. Denk aan de vos, de steenmarter en roofvogels. Het direct doden met een klem is diervriendelijker dan het doden met gif.

  • Laat geen afvalzakken buiten staan.
  • Gooi geen kliekjes in de restzak. Etensresten mogen gewoon in de groene bak.
  • Gooi geen etenswaar bij of in de containers van het milieuperron.
  • Laat voer voor huisdieren niet buiten staan of berg het op in goed afsluitbare vaten.
  • Heb je kippen, konijnen of andere dieren buiten? Voer ze niet te veel. Zorg ervoor dat ze het voer in één keer op kunnen zodat er niets blijft liggen. Dit geldt ook voor het voeren van vogels in jouw tuin of in parken.
  • Onderhoud jouw tuin. Ratten verstoppen zich graag. Dus rommel of objecten (zeker langs muren) die schuilplaatsen kunnen vormen: opruimen.
  • Ruim de drollen van je hond op. Ook die zijn voer voor ratten.