ONDERSCHAT: in gesprek met buurtbewoners over ondermijning
Bij winkelcentrum Daalhof parkeert Kim haar opvallende carver, een soort kruising tussen een auto en een brommer. Op de zijkanten plakt ze posters met teksten als: ‘Hoeveel woningen sluit de burgemeester gemiddeld per jaar?’ Een paar keer per week gaat de medewerker van het team Integrale Veiligheid van de gemeente Maastricht de wijk in om te praten met bewoners over het onderwerp ondermijning.
Wat is ondermijning?
Ondermijning omvat verschillende vormen van criminaliteit, die vaak niet meteen zichtbaar zijn. Denk aan het witwassen van geld, frauderen met vastgoed of overheidssubsidie, inzet van mensen voor criminele activiteiten of illegale zaken zoals prostitutie, mensenhandel, drugshandel of cybercrime.
Mensen hebben hier vaak last van, maar ze melden het niet altijd. Dat komt omdat ze bang zijn of onzeker, of omdat ze geen vertrouwen hebben in de overheid. Zonde, want inwoners weten vaak precies wat er speelt in hun omgeving. Daarom gaat de gemeente nu regelmatig de buurten in om het gesprek aan te gaan over ondermijning. Wat is het? Hoe herken ik het? Waarom is het erg? Wat kun je er zelf aan doen? Waar kun je een melding maken? Wat doen wij eraan? Wat mag je van ons verwachten? Dat zijn vragen die aan de orde komen. ONDERSCHAT heet het project, dat ongeveer 2 jaar duurt en waarvan de wijkbezoeken een onderdeel zijn.
Waarom een melding maken?
Kim spreekt intussen een mevrouw aan die net de winkel uit komt. Ze legt uit waarom ze er staat en wat ondermijning is. “Misschien valt het u op dat er bij sommige winkels nooit klanten zijn, of dat ze hele vreemde openingstijden hebben. Dat zou een teken kunnen zijn dat die winkels worden gebruikt voor illegale zaken, zoals witwassen.” Als Kim vraagt of de mevrouw dit zou melden bij de gemeente of de politie, zegt deze: “Ik let er eigenlijk niet zo op. Of ik het zou melden, weet ik niet. Ik denk dat het weinig zin heeft.”
Melden heeft zin
Maar melden heeft zeker zin, legt Kim uit. “U bent de ogen en de oren van de buurt. Als u een melding doet, dan gaan wij die onderzoeken. Zo helpt u ons om de criminaliteit terug te dringen en uw buurt veilig te houden.” Melden kan bij de gemeente via telefoonnummer 14 043 of bij de politie via 0900 88 44. Wie liever niet zijn naam wil noemen, kan ook anoniem melden, zegt Kim. Dat kan online via meldmisdaadanoniem.nl of door te bellen naar 0800 70 00.
Overlast van drugsdealers
2 andere dames vertellen even later over de overlast die ze ervaren van drugsdealers in hun buurt. “Ik meld het niet; soms snap ik wel dat mensen dit doen, omdat ze niet rond kunnen komen”, zegt de een. “Ik heb het al vaak gemeld, maar zonder effect. Het is dweilen met de kraan open”, meent de ander.
Kim hoort hun verhalen geïnteresseerd aan. En legt nog maar eens uit hoe het vaak werkt: “Jongeren wordt op social media gevraagd om een pakje weg te brengen. Daar krijgen ze een hoop geld voor. Voor het 2e pakje krijgen ze al een stuk minder en daarna krijgen ze niks meer. Maar dan komen ze er niet meer onderuit en worden ze bedreigd als ze willen stoppen. Zo raken ze vanzelf in de criminaliteit verzeild.”
Elke melding is belangrijk
Juist om dat tegen te gaan, is elke melding belangrijk. Kim: “Concrete aanwijzingen geef ik door aan het team Ondermijning. Als het signaal concrete aanknopingspunten biedt, volgt een onderzoek. Niet altijd lukt het om de problemen meteen op te lossen, maar alle beetjes helpen.”Zo hoopt Kim dat mensen dankzij deze actie beter gaan begrijpen wat de gevolgen zijn van ondermijning en het melden als ze verdachte situaties opmerken.
Op de hoogte blijven? Volg ons op instagram: @onderschat_maastricht