Meedenken over de omgevingsvisie

Hoe richten we Maastricht in om te zorgen voor een gezonde stad? Wat betekent dit voor speelplekken, sportvelden, winkels, ontmoetingsplekken en groen? Dit zijn de vragen die we beantwoorden in de omgevingsvisie. We hebben jouw hulp nodig om te komen tot een goede visie.

Terugblik

We willen als gemeente meer zichtbaar zijn in de stad en met jou in gesprek. In 2023 waren er daarom stadsdeelbezoeken. Het stadsbestuur bezocht toen alle 7 stadsdelen van Maastricht. Het doel was om met elkaar het gesprek aan te gaan, om elkaar te ontmoeten en kennis te maken. In 2023 gingen we ook al in gesprek over de omgevingsvisie. In september 2024 hebben we een digitale enquête gedaan. In deze enquête vroegen we over de volgende 6 onderwerpen. Deze kwamen duidelijk naar voren kwamen in de fysieke participatie bijeenkomsten en de stadsronde over de Omgevingsvisie:

  • Ruimte voor ontmoeting
  • Vergroening in de stad
  • Stimuleren van beweging
  • Passend woningaanbod
  • Aantrekkelijke binnenstad
  • Waterveiligheid

Alle inwoners van Maastricht waren uitgenodigd om de enquête in te vullen, met specifieke aandacht voor jongeren en jongvolwassenen (18 tot 35 jaar).

Bekijk de uitslag van het onderzoek

Hoe nu verder?

Eind 2025 neemt de gemeenteraad een besluit over de omgevingsvisie. De tijd tot aan het besluit gebruiken wij om alle input die wij van inwoners hebben ontvangen te verwerken.

Bekijk de input die we hebben gekregen

Wat is de omgevingsvisie?

De omgevingsvisie is ons plan voor de ontwikkeling van de stad. De omgevingsvisie beschrijft wat de plannen die in de stadsvisie staan, betekenen voor de inrichting van Maastricht. Het gaat over winkels, sportvelden, speelplekken en plekken waar je andere mensen kunt ontmoeten. Ook gaat het over waar we nieuwe huizen bouwen en waar nog plek is voor bedrijven. In de omgevingsvisie staat ook of we meer groen willen in de wijken en hoe we daarvoor zorgen. Het is een soort geschreven plattegrond van de stad.

De bestaande omgevingsvisie is vastgesteld in 2020, vóórdat 'een gezonde stad' het belangrijkste onderwerp werd van onze stadsvisie. In die omgevingsvisie missen ook nog een paar andere belangrijke onderwerpen, zoals wonen en energie.