Openbare laadpalen in Maastricht

Maastricht laadt zich op en gaat voor de 3e keer op zoek naar plekken voor laadpalen.

Het toekomstplaatje

Het is misschien nog moeilijk voor te stellen, maar in de toekomst rijden in Maastricht meer elektrische auto’s dan auto’s op fossiele brandstof zoals benzine. In 2030 mogen alleen nog nieuwe elektrische auto’s worden verkocht. Daar moeten we nu al rekening mee houden door ervoor te zorgen dat elektrisch rijden voor iedereen mogelijk is. Daarom zijn we steeds op zoek naar nieuwe plekken voor laadpalen. Net zoals in 2021 en 2022, vragen we jou om mee te denken en geschikte plekken aan te wijzen.

In het voorjaar van 2023 begint Vattenfall met het maken van ongeveer 120 laadpalen. Daarover kon je in 2022 meedenken. Nu vragen we je om mee te denken over extra laadpalen die Vattenfall vanaf eind 2023 gaat maken.

Denk mee en geef jouw mening!

Veel laadpalen worden bij mensen thuis op de oprit geplaatst. Of bij bedrijven op de parkeerplaats. Dit is vaak de goedkoopste en makkelijkste manier. Op plekken waar dit niet kan, zijn laadpalen in de openbare ruimte nodig. Deze laadpalen zijn voor iedereen te gebruiken.

Op zoek naar de beste plek

We zoeken de beste plekken voor deze publieke laadpalen. We hebben alvast een 1ste keuze gemaakt. Hierbij kijken we naar: verwachte vraag, spreiding van de laadpalen, technische uitvoerbaarheid en bereikbaarheid. Via een kaart (link volgt maandag 30 januari) kun je precies zien waar die plekken zijn. Ze worden aangegeven met groene stippen. Je kunt een stip aanklikken en aangeven of dit een goede plek is. Ook kun je andere locaties aanwijzen als je een betere plek weet.

We kunnen jouw hulp goed gebruiken, want jij kent jouw buurt natuurlijk het beste! Je kunt van maandag 30 januari tot maandag 13 februari 2023 meedenken. 

Reageer voor 13 februari (link volgt 30 januari)

 Bekijk de een korte animatie waarin we uitleggen hoe het werkt.

Hoe verder?

Op basis van alle reacties passen we de kaart aan. We proberen aan de verwachtingen te voldoen. Dat zal niet altijd lukken. Vattenfall toetst samen met de gemeente of het op alle gewijzigde plekken technisch mogelijk is om een laadpaal te plaatsen. Daarna volgen verkeersbesluiten. Als je het niet eens bent met een locatie voor een laadpaal, dan kun je bezwaar maken tegen dit verkeersbesluit. Meld je daarom aan voor de e-mailservice van overheid.nl, dan krijg je automatisch bericht over vergunningaanvragen en verkeersbesluiten in jouw buurt.

kaartje laadplaen Maastricht