Openbare laadpalen in Maastricht

In opdracht van de gemeente Maastricht plaatst Vattenfall in 2024 in totaal ongeveer 50 extra openbare laadpalen. Aan jou de vraag om mee te denken over de beste plekken voor die laadpalen.

Vanaf 2025 voert de gemeente Maastricht een zero-emissiezone voor stadslogistiek in. Je mag dan als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg (de zone geldt niet voor personenauto’s). Het aantal elektrische voertuigen en het gebruik van openbare laadpalen zal daardoor stijgen.  Daarom wil gemeente Maastricht op 8 centrale locaties meerdere openbare laadpalen laten plaatsen.

Daarnaast willen we ervoor zorgen dat elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk is. Op plaatsen waar de loopafstand tot een openbare laadpaal te groot is (meer dan ongeveer 300 meter), zijn locaties voorgesteld voor nieuwe laadpalen. Aan jou de vraag om daar je mening over te geven. Dat kan tot en met 11 oktober 2023.

Geef jouw mening over plekken voor laadpalen

visual rode auto en laadpaal en boom

Over de plekken

Alle locaties zijn door een team van experts gekozen. Ze hebben onder andere gekeken naar:

 • bereikbaarheid van de laadpaal
 • veiligheid en toegankelijkheid van de openbare ruimte
 • of er stroom is of niet
 • zo min mogelijk hinder voor omwonenden en voorbijgangers
 • zo min mogelijk afbreuk aan groen en stadsaanzicht.

Heel soms moeten we toch een andere plek kiezen dan de gekozen plek, bijvoorbeeld als we tijdens het plaatsen van de laadpaal en het graven een oud voorwerp in de grond vinden.

Hoe verder?

We bekijken de reacties van inwoners op de voorgestelde locaties. Daarna bepalen we de definitieve plekken. Deze plekken leggen we vast in een verkeersbesluit en publiceren we op overheid.nl.

Over openbare laadpalen

Veel laadpalen worden bij mensen thuis op de oprit geplaatst. Of bij bedrijven op de parkeerplaats. Dit is vaak de goedkoopste en makkelijkste manier. Op plekken waar dit niet kan, zijn laadpalen in de openbare ruimte nodig. Deze laadpalen zijn voor iedereen te gebruiken. 

Meer informatie hierover staat op de website van de gemeente Maastricht.

 • Maastricht telt op dit moment zo’n 300 openbare laadpalen. Daarnaast worden ongeveer 150 plekken voorbereid op het plaatsten van een laadpaal in 2023 of 2024. Over die plekken kon je eerder al meedenken en er is een definitief verkeersbesluit voor die plekken.

  Er komen nu dus nog eens ongeveer 50 laadpalen bij. Over die plekken kun je nu meedenken. Eind 2024 zal Maastricht in totaal ongeveer 500 openbare laadpalen tellen. Deze laadpalen zorgen voor ongeveer 1.000 laadpunten. Bijna alle laadpalen hebben 2 laadpunten.

 • In het filmpje laten we je zien hoe je via een interactieve kaart je mening kunt geven. Je kunt je mening geven tussen 27 september en 11 oktober 2023. 

  Ga direct naar de kaart om je mening te geven

afbeelding van laadpaal op stoep met een bord met daarop een P