Omgevingsplan voor Heer en Scharn

De gemeente maakt een omgevingsplan voor de wijken Heer en Scharn. In zo'n plan staan alle regels van de gemeente die gelden voor de omgeving waarin we wonen, werken en ontspannen. Denk aan regels over het bouwen en verbouwen van een woning, regels voor geluid en bijvoorbeeld het kappen van een boom. Een omgevingsplan laat zien welke activiteiten en ontwikkelingen kunnen doorgaan op een bepaalde plek.

Tot 1 januari 2024 stonden dit soort regels in bestemmingsplannen en verordeningen. De Omgevingswet verplicht gemeenten om voor 2032 al die regels samen te voegen in 1 omgevingsplan voor de hele gemeente. Tot dat moment gelden de regels nu en die vormen samen het ‘tijdelijk omgevingsplan’.

De wijken Heer en Scharn hebben het oudste bestemmingsplan. Daarom beginnen we hier met het verplaatsen van de regels naar een omgevingsplan. Daarna komen de andere wijken van Maastricht aan de beurt. 

Wat gebeurt er in Heer en Scharn?

We verplaatsen de regels die er nu zijn in Heer en Scharn naar zo'n omgevingsplan zonder iets aan de inhoud van de regels te veranderen. Dus wat eerder mocht, mag straks volgens de regels in het omgevingsplan ook. Sommige regels zijn te oud geworden en kloppen niet meer. Bijvoorbeeld omdat er dingen in de wet zijn veranderd. Of doordat er dingen in de wereld om ons heen veranderen. Die regels bekijken we en passen we aan als dat nodig is. Dat doen we samen met mensen die in Scharn en Heer wonen en werken en met organisaties die er actief zijn. 

Hoe kan ik meepraten?

Meepraten of reageren op dit soort regels is niet altijd makkelijk. Ze zijn niet altijd makkelijk te begrijpen en het is belangrijk dat ze kloppen met andere wet- en regelgeving. De ruimte die wij als gemeente hebben om een regel aan te passen, is soms klein door regels in andere wetten en eisen waaraan wij ons moeten houden. Waar het kan, vragen we je mening. En je kunt sowieso op 5 verschillende momenten reageren op het omgevingsplan waaraan we werken.

  • April 2025: 1e gesprek met mensen en organisaties uit de wijk. Je kunt ook digitaal je mening geven.
  • Eind van 2025: we leggen de 1e (concept)versie van het omgevingsplan Heer Scharn ter inzage. Je kunt het bekijken en erop reageren. Zo’n 1e versie heet een voorontwerp.
  • Begin of halverwege 2026: 2e gesprek met mensen en organisaties uit de wijk over de aanpassing van het voorontwerp. Je kunt ook digitaal reageren. Halverwege 2026: we leggen de 2e (complete) versie van het omgevingsplan Heer Scharn ter inzage. Je kunt het bekijken en erop reageren. Deze 2e versie heet een ontwerp.
  • Aan het eind van 2026: we leggen het omgevingsplan voor aan de gemeenteraad met de vraag om het vast te stellen. Via een stadsronde kun je dan met de leden van de gemeenteraad in gesprek gaan over het ontwerp omgevingsplan.

Hoe werkt een omgevingsplan?

Een omgevingsplan ziet eruit als een plattegrond waarop per plek de regels staan. Er is straks 1 omgevingsplan voor heel Maastricht. Maar de regels kunnen per plek verschillen. 

De regels in het omgevingsplan gelden voor iedereen. Wil je iets dat volgens deze regels niet mag? Dan kun je daarvoor bij de gemeente een vergunning aanvragen om het toch te mogen doen. De gemeente beoordeelt dan de vergunningaanvraag: willen we ook wat je vraagt en kan het ook volgens de wet?

De gemeenteraad stelt een omgevingsplan vast. In de Omgevingswet staat hoe dat moet gebeuren. Je kunt altijd je mening geven aan de gemeenteraad voordat het omgevingsplan wordt vastgesteld. Je kunt ook bezwaar maken tegen de vaststelling van het omgevingsplan. Als het omgevingsplan is vastgesteld, geldt het plan en gelden de regels daarin voor iedereen.