Houtstook

Dit is het seizoen dat de kachel of de open haard weer meer wordt gebruikt. Warm en gezellig, maar voor mensen met gevoelige luchtwegen kan rook gezondheidsklachten veroorzaken. We willen graag weten hoe het zit in Maastricht. Help je ons door een korte vragenlijst in te vullen?  Alvast bedankt!

Warm en gezellig

Veel mensen vinden een kachel of open haard gezellig. Maar het is niet alleen gezellig. De rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen. Dat is voor niemand gezond. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Laat het vuur bij deze weersomstandigheden liever wat vaker uit. En als u stookt, stook dan zo schoon mogelijk. Gebruik daarvoor de tips op deze pagina. Dat is fijn voor uw buren, maar ook voor uw eigen gezondheid.

Tips om schoner hout te stoken

Door op de juiste manier te stoken zorgt u voor veel minder schadelijke stoffen in de lucht en minder overlast.

  • Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer
   Bij windstil of mistig weer blijft de rook lang hangen. Daardoor wordt de lucht in en om uw huis erg ongezond. Check de www.Stookwijzer.nl om te zien of u kunt stoken. Het RIVM geeft per provincie een stookalert af op momenten dat er weinig wind is en de luchtkwaliteit al slecht is. Stook niet als er een stookalert geldt. U kunt zich voor het stookalert aanmelden op de webpagina van het RIVM over het Stookalert.
  • Stook alleen droog hout
   Droog hout geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan de barsten of een schors die loslaat. Hout dat u zelf gekloofd heeft moet u minstens 2 jaar laten drogen. U kunt de droogte van het hout ook meten met een eenvoudig vochtmeter. Het hout is goed om te stoken als er minder dan 20% vocht in zit.
  • Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd
   Bij de verbranding van dit soort hout komen giftige stoffen vrij. Daarom is het zelfs verboden om te verbranden. Ook gelijmd hout – zoals spaanplaat en laminaatvloeren –  hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is ook verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas (as die niet blijft liggen, maar met de rook mee de lucht in vliegt). Gebruik dus alleen schoon hout dat niet bewerkt is.
  • Volg de instructies van de fabrikant voor het aansteken van de kachel
   De ’Zwitserse methode’ wordt tegenwoordig vaker geadviseerd. Dat is een methode waarbij minder uitstoot zou plaatsvinden in de opstartfase. Maar het blijft altijd slim om de instructies van de fabrikant op te volgen. Dit omdat de manier van ontsteken van de kachel invloed heeft op het beperken van (schadelijke) uitstoot in de opstartfase en dit per toestel kan verschillen.
  • Laat uw schoorsteen regelmatig vegen
   Laat minstens 1 keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, zoals een schoorsteenbrand met gevaar voor uzelf en uw buren. Het verbetert ook de trek in uw schoorsteen, waardoor de verbranding in uw kachel verbetert.
  • Zet een raam open tijdens het stoken, of houd de ventilatieroosters open in huis
   Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt. Een houtvuur gebruikt namelijk veel lucht (zuurstof). Wanneer u geen luchtaanvoer aan uw kachel heeft, trekt het vuur lucht uit uw woonruimte. Dit kan tot een slechter leefklimaat in uw woonruimte leiden. Door voldoende verse lucht binnen te laten, zorgt u voor gezondere lucht in huis.
  • Houd de luchttoevoer van de kachel (altijd) helemaal open
   Voor een goede verbranding heeft vuur genoeg lucht (zuurstof) nodig. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen daarom helemaal open als u stookt. Zet bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel open. Nieuwere houtkachels regelen automatisch dat er genoeg lucht bij het vuur komt. Wordt het vuur te heet? Voeg dan minder hout toe en zet een raam open.
  • Controleer de kleur van de vlam en de rook
   Zijn de vlammen heldergeel? Dan gaat het goed. Een oranje, flakkerende vlam betekent een slechte verbranding van het hout. Ook de rook uit uw schoorsteen laat zien of de verbranding goed is. Rook zonder kleur is goed. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook? Dan heeft uw houtvuur een slechte verbranding. Zorg er dan voor dat er meer lucht bij het vuur kan komen.
  • Laat een houtvuur vanzelf uitbranden
   Want als u een houtvuur uit maakt door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij.
10 tips weergegeven als illustratie

Schonere kachels en goed onderhoud

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt niet alleen af van hoe u stookt. Ook waarin u stookt heeft grote invloed. Een open haard zorgt bijvoorbeeld voor meer fijnstof in de lucht dan een moderne houtkachel. Goed onderhoud van uw open haard of kachel en schoorsteen is ook belangrijk. Voor uw veiligheid en de gezondheid van uzelf en uw omgeving.

Kies voor een schonere kachel

Hebt u een open haard of oudere houtkachel (die niet voldoet aan de Europese Ecodesign norm)? Dan kunt u veel uitstoot van fijnstof voorkomen door deze te vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel of pelletkachel. Hieronder ziet u wat de verschillen zijn in hoeveel fijnstof er gemiddeld per uur de lucht in komt.  

 • open haard: 177 gram
 • oudere kachel: 50 gram
 • moderne (Ecodesign) kachel: 7 gram
 • pelletkachel: 1,5 gram

Moderne hout- en pelletkachels (die voldoen aan de Europese Ecodesign norm) zijn ook efficiënter. Daardoor hoeft u minder hout te stoken voor dezelfde warmte. Bij een open haard verdwijnt bijvoorbeeld 90% van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Een moderne (Ecodesign) kachel verliest maar 20% warmte.

Wilt u uw oude open haard of kachel vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel? Laat deze dan installeren door een specialist die bekend is met de nieuwste eisen en technieken. Dit zijn specialisten met een Duurzame Energie erkenning (DE-erkenning).