23 augustus 2021 - Voordeur verhalen

Voordeur Verhaal - 52

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

Voor het laatste Voordeur Verhaal nodig ik jullie uit bij mijn eigen voordeur. Die is te vinden in Brunssum want daar woon ik. In Maastricht werk ik als Wmo-consulente voor de gemeente Maastricht en sluit ik aan bij het Sociaal Team Caberg-Malpertuis.

Een jaar lang heb ik vanuit het Sociaal Team ‘Voordeur Verhalen’ verzameld; bijzondere verhalen van buurtbewoners met een passie. Het idee is in juni 2020 ontstaan na een ontmoeting met John. Hij verraste me omdat hij vanuit zijn woonkamer een heuse internetradio op touw had gezet. Hoe bijzonder is dat!? En hoe mooi zou het zijn als mensen uit de buurt hiervan zouden weten? Twee dagen later werd het idee om Voordeur Verhalen te gaan schrijven geboren.

In onze wijken wonen veel mensen met mooie verhalen over ervaringen, hobby’s, vrijwilligerswerk of buurtinitiatieven. Dat mag gezien worden en is iets om samen trots op te zijn. Het verzamelen van de verhalen is voor mij erg bijzonder geweest. Afgelopen jaar heb ik ontzettend veel leuke mensen ontmoet. Ik heb genoten van alle glunderende ogen, gelachen om anekdotes en soms hebben de verhalen me ook zeker ontroerd. Daar wil ik iedereen hartelijk voor bedanken. Dat er uiteindelijk zo veel verhalen zijn verzameld, had ik nooit durven dromen.

De verhalen worden nu gebundeld in een boek zodat het een blijvende herinnering wordt. Het boek met Voordeur Verhalen is echter meer dan ‘gewoon een bundel verhaaltjes.’ Het laat zien hoe de buurt bruist van het leven, hoe zich fantastische initiatieven hebben ontpopt en met welke passie ook jouw buur iets voor een ander wilt betekenen. Deze verborgen kracht mag gezien worden en hopelijk inspireert het anderen ook om hun hart te volgen.

Tot slot zou ik willen zeggen: laten we de tijd nemen om naar elkaars verhalen blijven luisteren en om dat van jou aan een ander te vertellen. Daar worden we samen alleen maar rijker van!

foto van huis met muren van baksteen en voordeur die openstaat en vrouw in deuropening  met zwarte trui, blauwe broek en beige laarsjes