12 augustus 2021 - Voordeur verhalen

Voordeur Verhaal - 51

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

In deze ontmoeting van de serie Voordeur Verhalen spreken we in de wijk Caberg met de hartelijke en vastberaden Famke. In 2011 heeft ze de landelijke stichting Feel Good Connected opgericht. De stichting bestaat uit een groep betrokken vrijwilligers die zich inzet voor kwetsbare jongeren. Dit initiatief is niet zomaar ontstaan. "Op mijn 15e ben ik op straat terecht gekomen. In mijn hele leven ben ik 47 keer verhuisd en heb ik geleerd door vallen en opstaan. In Maastricht heb ik mijn spreekwoordelijke rugzak leeggegooid. Een slachtoffer wilde ik niet zijn. Als ervaringsdeskundige ben ik na gaan denken over hoe ik jongeren zou kunnen helpen." In activiteitencentrum de Wiemerink heeft Famke de ‘Be-Inn’ gecreëerd; een knusse huiskamer voor jongeren. "Jongeren die vastlopen in het dagelijks leven of een moeilijke thuissituatie hebben kunnen altijd bij ons terecht. Zonder oordeel bieden we een luisterend oor, geven we advies en verwijzen we door waar nodig." De Be-Inn is ook een ontmoetingsplek. Famke vertelt dat er onder andere samen gekookt wordt, filmavonden worden gehouden en er is zelfs een kapotte brommer om aan te sleutelen. Naast de Be-Inn wordt er gewerkt met straatcoaches die jongeren actief benaderen en in gesprek gaan. Het laatste onderdeel van de stichting is een telefonische jongerenhulplijn. "Dit is een landelijke crisislijn voor jongeren die op straat staan. We zijn dan een soort schakeldienst en brengen de jongere in contact met een vrijwilliger in de regio." Wat jongeren doormaken weet Famke maar al te goed. "We helpen jongeren om stappen te nemen naar een betere toekomst. Ondertussen rammelen we landelijk daar waar het zeer doet om het beleid voor kwetsbare jongeren te verbeteren. Daar blijf ik me voor inzetten!"

Het telefoonnummer van de Jongerenhulplijn is: 085 060 46 63. Wil je langskomen in de Be-Inn? Stuur een berichtje via Facebook of Instagram! Iedereen is welkom!

Vrouw in portiek van een gebouw met de naam Wiemerink