22 juli 2021 - Voordeur verhalen

Voordeur Verhaal - 47

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

Deze week worden we voor een Voordeur Verhaal in de wijk Pottenberg uitgenodigd door Ismael, de allereerste kinderburgemeester van Maastricht. Het gesprek liet nog even op zich wachten. Hij moest eerst nog de cito-toets van groep 7 maken. Nu hij dit met succes heeft afgesloten staat hij ons graag te woord.

Al snel hebben we door dat je niet zomaar kinderburgemeester wordt. "Eerst kregen we op school lessen over politiek en democratie. Als je goede ideeën had mocht je je aanmelden voor de kindergemeenteraad." Samen met 11 andere kinderen werd Ismael uitgekozen. Voor de functie tot kinderburgemeester volgde een heuse sollicitatieprocedure. "We moesten een mindmap maken, filmpje opnemen en een sollicitatiebrief schrijven. Dat werd beoordeeld door 5 echte raadsleden." 

In een vergadering van de kindergemeenteraad vertelde de burgemeester wie de kinderburgemeester zou worden. "Ze begon met het opnoemen van eigenschappen; positief, kalm, luistert graag naar anderen. Toen wist ik dat het over mij ging!" 

Een maand later werd Ismael beëdigd in het Stadshuis. Trots hangt hij zijn ambtsketen om. "Voor de gemeenteraad moest ik een toespraak houden en ik mocht op de foto met de burgemeester." Ismael heeft het samen met de kindergemeenteraad druk gehad met het bedenken van ideeën om kinderen in Maastricht te helpen. "Dat hebben we gedaan met behulp van de 17 werelddoelen (bekend als Sustainable Development Goals, opgesteld door de VN in 2015). Thema’s zoals duurzaamheid, armoede en milieu stonden op de agenda. Maar we hebben ook gesproken over de 125 speeltuintjes die wegbezuinigd moesten worden. Dat vonden we niet goed en dat gaat gelukkig niet door." 

Of Ismael later een carrière in de politiek voor zich ziet? "Het was leuk, leerzaam en een eer om het uit te proberen, maar ik denk dat ik beter ben in rekenen."

foto van jongen in wit hemd voor donkerrode voordeur