4 december 2023 - Verhaal

IKC El Habib maakt verbinding met Pottenberg

El Habib begon ooit in een vleugel van de katholieke basisschool aan de Silexstraat. Inmiddels is de Islamitische basisschool uitgegroeid tot een begrip in Pottenberg. Met bijna 400 leerlingen, een splinternieuw gebouw en een speelplein voor iedereen. 

Verzakkende noodgebouw 

Adjunct-directrice Maud Schraven werkt al vanaf dag één bij El Habib. “In 1997 was ik de jongste en gaf ik les aan groep 2. Inmiddels ben ik hier een van de oudste”, lacht ze. “We begonnen destijds met zo’n 120 leerlingen. De katholieke school was flink aan het krimpen en moest van de gemeente een zijvleugel sluiten. Hier konden wij toen in terecht.” Terwijl het aantal leerlingen van de katholieke school sterk daalt, krijgt El Habib steeds meer kinderen in de klas. “We hebben op verschillende locaties gezeten. Van noodlokalen bij het scoutinggebouw tot aan een verzakkend noodgebouw.” Als de katholieke school de deuren definitief moet sluiten, verhuizen alle klassen van El Habib naar het gebouw.  

Op de grond zitten? 

“Daar moest de buurt in het begin best aan wennen. Eind jaren ’90 hadden mensen een bepaald beeld van de Islam. Tijdens onze open dag stond men ervan te kijken dat we tafels en stoeltjes hadden. Ze dachten dat we op de grond zouden zitten.” Het gebouw toonde steeds meer gebreken. “Sommige ramen kon je maar beter niet openmaken, want die kreeg je daarna met geen mogelijkheid meer dicht.” In 2015 wordt dan eindelijk begonnen met de nieuwbouw op het speelterrein. “Een week voor de zomervakantie hebben we samen met de leerlingen de spullen verhuisd. Dat was een mooi gezicht.” 

Maud Schraven bij IKC El Habib

Beeld 

“Toen we net hier begonnen waren, moesten mensen nog wennen aan de school.” Het was de tijd van Pim Fortuyn, de aanslagen van 11 september. Er is veel in de tussentijd veranderd. “Nu merken we dat we midden in de wijk staan en erbij horen”, vertelt Maud enthousiast. “Hier hebben we zelf hard aan gewerkt. We zijn als betrokken buurtbewoners en nemen regelmatig deel aan buurtoverleg. Daarmee bouwen we een goede band op met de wijk en de bewoners.” 

Goeddoen 

Daar hebben de inspanningen van Maud en haar collega’s flink aan bijgedragen. “We vinden de verbinding met de buurt heel belangrijk. Daarom hebben we meegedaan met het buurtfeest, vieren we elk jaar Burendag en stellen we het speelplein open voor alle buurtkinderen.” En als Maud iets doet, doet ze het goed. De school werd gevraagd om een bijdrage te leveren aan de voedselbank. “Zoiets moet je niet eenmalig doen, maar structureel”, zegt ze stellig. “En dus vragen we ouders om tijdens de rapportgesprekken wat mee te brengen.” Het gevolg: vier keer per jaar worden er zo’n zes boodschappentassen richting ’t Keske gebracht. 

Naastenliefde

“Naastenliefde is een belangrijke waarde binnen de Islam, dus ook voor onze school. Wij geloven sterk in actief burgerschap. Daarom organiseren we bijvoorbeeld excursies binnen Maastricht, zodat de leerlingen hun stad leren kennen. En elke maand houden we een opruimactie. Een groep leerlingen gaat dan samen met Woonpunt, Trajekt en enkele studenten uit de wijk de omgeving rondom de school opruimen.” Hier wordt positief door de buurtbewoners op gereageerd. Mensen geven de kinderen een compliment of helpen even een handje mee. “Ik zie dat door de jaren heen de drempel om contact met ons op te nemen, steeds lager wordt. En dat is een goed teken.”