Energiescan helpt ondernemers op weg met verduurzamen
In de horeca staat de deur graag gastvrij open. Ventilatoren maken het binnen aangenaam. En je drankje is altijd op de juiste temperatuur. Wie aan de bar of op het terras neerstrijkt, denkt er niet over na. Maar de koeling, verwarming en luchtverversing verbruiken de nodige energie. Steeds meer horecaondernemers zetten stappen om die lasten te verlichten. Zo ook John Paulus. Om het verbruik in zijn cafés in kaart te brengen, liet hij een energiescan uitvoeren.
John Paulus is de eigenaar van café Paulus en café Forum. “Het monumentale pand van Paulus heb ik 5 jaar geleden grondig verbouwd en waar het kon verduurzaamd. Vooral in de bovenwoning viel wat te winnen. Ik heb onder meer een goede cv-ketel geplaatst. Het jaren 30-pand van Forum is 14 jaar geleden verbouwd. Ik was benieuwd wat er inmiddels mogelijk is op het gebied van verduurzamen. Daarom meldde ik me aan voor een energiescan die je via de gemeente kunt laten uitvoeren.”
Praktisch kijken wat mogelijk is
John liet in beide panden een adviseur langskomen. “We voerden eerst een gesprek en daarna maakten we een uitgebreide ronde door de zaak. Ze kijken heel praktisch naar de installaties die je hebt. Denk aan de luchtverversing en koelcellen die nu eenmaal de hele dag moeten draaien. Ook letten ze op het bouwjaar, de grootte en de staat van je pand. Op basis daarvan gaan ze na wat mogelijk is. Op technisch én economisch vlak. Dus waarin je zou kunnen investeren én wat een reële terugverdientijd is.”
Isolerende raamfolie
De energiescan vond zo’n 6 weken geleden plaats en John verwacht elk moment het adviesrapport. Tijdens het gesprek kreeg hij al enkele tips die hem verrasten. “Enerzijds kleine, simpele oplossingen, zoals tochtstrips. Maar ook ontwikkelingen die ik nog niet kende. Zo blijkt er isolerende raamfolie te bestaan die je professioneel, maar wel relatief goedkoop, laat aanbrengen. In de winter houdt die tot 70 procent van de kou buiten en in de zomer de warmte. De gevels van mijn beide cafés bestaan uit grote ramen. Het isoleren van de spouwmuur is daardoor geen optie. Die folie vind ik dus erg interessant. Ook blijkt dat ik nieuwe afzuiging in hooguit 1,5 jaar kan terugverdienen.”
Gasten waarderen verduurzaming
John is naast cafébaas de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht en Heuvelland. “Vanuit die rol weet ik dat ondernemers nog steeds opkrabbelen uit de ‘corona overlevingsstand’. Zo’n energiescan en verduurzamen is iets voor later. Het voelt als een verplichting waar ze geen zin in hebben en liever geen geld in steken.” Toch heeft John inmiddels zo’n 6 collega’s kunnen overtuigen om mee te doen. “Je moet namelijk niet alleen verduurzamen vanuit een kostengedreven motivatie. Het is ook een waardevol visitekaartje naar je gasten toe. Als je steeds meer vega-recepten op je menu zet, dan moet je dit ook achter de schermen regelen. Ik merk dat vooral jongeren het waarderen als je duurzame maatregelen neemt.”
Tot 5.000 euro van de gemeente
John hoopt dat nog meer collega-ondernemers zich aanmelden voor de energiescan. “Het advies dat je krijgt, is volledig op maat. Want elke onderneming is nu eenmaal anders. Natuurlijk bepaal je daarna zelf of je maatregelen neemt, welke en in welke volgorde. Je hoeft niet meteen je hele keuken te verbouwen als dat niet nodig is. Of als daar geen budget voor is. Maar ik kan je wel verzekeren dat de scan je nieuwe inzichten geeft. Bovendien word je door de gemeente ontzorgd én krijg je een bedrag tot 5.000 euro als je aan de slag gaat met de suggesties uit het rapport. Zonde als je dat zou laten liggen!”
#MissionZeroMaastricht
Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?