16 februari 2022 - Verhaal

Broedkas verbindt bedrijven en vrijwilligersorganisaties

Heb jij al gehoord over ‘Broedkas’? Het is een nieuwe manier van samenwerken in Maastricht. Broedkas koppelt bedrijven die kosteloos hun kennis en expertise willen inzetten voor de stad aan vrijwilligersorganisaties die professionele hulp kunnen gebruiken. Manon Machiels, een van de trekkers van Broedkas, vertelt erover.

Samenkomst van mensen in grote lege ruimte

Samenwerking

“Ik werk voor de stichting Samen voor Maastricht. Deze stichting zet zich in voor een hechtere samenleving. Samen met welzijnsonderneming Trajekt is Broedkas ontstaan. Broedkas gaat over het verbinden van bedrijven met vrijwillige, maatschappelijke of buurtinitiatieven. Het is gericht op langdurige, specifieke samenwerkingen”, legt Manon uit. “Broedkas is een samenvoeging van de woorden broednest en broeikas.” Manon en Jeroen Wijckmans van Trajekt zaten al een tijd te ‘broeden’ op een nieuwe samenwerkingsvorm en dit is het resultaat! Een broedplaats voor duurzame ideeën.

Verbinden

“Er is zoveel kennis en expertise bij het bedrijfsleven. Hoe gaaf is het als die op een nieuwe manier gedeeld wordt met vrijwilligersorganisaties in de stad? Manon legt aan de hand van een voorbeeld uit dat er een oude en een nieuwe manier van verbinden is. De oude manier is bijvoorbeeld een kinderboerderij die hulp vraagt aan een houthandel voor een nieuw kippenhok. Bij de nieuwe manier gaat het veel meer om strategische hulpvragen. Hoe kunnen we ons netwerk uitbreiden? Hoe kunnen we onze bedrijfsvoering verbeteren? Kunnen we beleidsmatige hulp krijgen bij het maken van toekomstplannen? Broedkas bekijkt dan welke expertise een organisatie precies nodig heeft. Marketing, communicatie, financieel advies of managementadvies? Voor die expertise kloppen we aan bij bedrijven uit ons netwerk. Onze stichting heeft een groot bereik in de stad en al een flink netwerk van grote en kleine bedrijven opgebouwd.”

Voordelen

“Veel bedrijven willen graag maatschappelijk betrokken ondernemen. Maar ze weten niet goed hoe. Broedkas helpt daarbij. Werknemers kunnen dan vrijwilligersinitiatieven steunen. Op deze manier kunnen medewerkers iets nuttigs bijdragen en leren door andere ervaringen opdoen. Aan de andere kant zijn er veel maatschappelijke organisaties in de stad die hulp kunnen gebruiken. Voor deze organisaties is het voordeel vooral dat ze toegang krijgen tot expertise van de bedrijven.”

Voorbeeld

“Stichting Juupu is een mooi voorbeeld van een Broedkas samenwerking. Juupu is een jongerenorganisatie die zich inzet voor mensen die in armoede leven. Ze werken vooral samen met scholieren en willen jongeren elkaar laten inspireren. De beweging is gestart om aandacht te vragen voor armoede en ze wilden graag weten hoe ze verder konden hiermee. In een Broedkassessie werden verschillende ideeën voorgesteld. Unaniem werd als beste idee gekozen: een documentaire maken. Deze maken de jongeren zelf. Maar ze krijgen hulp en begeleiding van mensen met kennis en ervaring hiermee.”

“Er zijn regelmatig Broedkassessies waarin meer organisaties worden geholpen. Bij de vorige bijeenkomst waren er dat 5. En er waren vertegenwoordigers van bedrijven aanwezig die hun expertise meenamen. Denk bijvoorbeeld aan Maastricht University, MTB, Koenen en Co, VISTA college, CNME en Brightlands. Marketeers, bankiers en onderwijsexperts. Al deze professionals deelden hun kennis wisselden ideeën uit. Dit alles gebeurde op verschillende locaties in het Sphinxkwartier.”

Wil jij ook weten wat Broedkas voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen?
Mail naar manon [at] samenvoormaasricht.nl (manon[at]samenvoormaasricht[dot]nl) of jeroen.wijckmans [at] trajekt.nl (jeroen[dot]wijckmans[at]trajekt[dot]nl)

Website: Broedkas - Samen voor Maastricht

 

Broedkas 1