Geveltuin met een groep
Sjak Planthof, journalist bij Dagblad De Limburger, ontving afgelopen mei een persbericht. In het bericht stond dat CNME en de gemeente Maastricht inwoners financieel konden ondersteunen bij de vergroening van hun leefomgeving. Bij plannen voor het vergroenen van een voortuin, geveltuin of boomspiegel zou er een bedrag van maximaal 250 euro vergoed kunnen worden. Hij wilde graag meer weten over dit project voordat hij hier een artikel over zou schrijven. Hij nam daarvoor contact op met Nelle Driessen, die het project begeleidt.
Gelukkige groene tuinen
“Ik reageerde enthousiast bij wat Nelle me te vertellen had over het project Gelukkige Groene Tuinen”, vertelt Sjak. “Toen vroeg Nelle mij spontaan waarom ik zelf eigenlijk niet hieraan meedeed? Ik moest heel even schakelen, maar dacht al vlug: waarom ook niet? Die dag heb ik de zeven huishoudens van mijn cluster op de hoogte gebracht van de mogelijkheden voor de realisatie van een geveltuin voor ons appartementencomplex. De geluiden waren voornamelijk positief. Nu, niet veel later, staan wij hier te praten voor ons mooie bloemrijke geveltuintje.”
Snelle realisatie en fijne samenwerking met CNME
“Een week na mijn eerste gesprek met Nelle kwam ze langs om de omgeving te bekijken. Tijdens dit gesprek werden onze wensen goed aangehoord en gaf Nelle handige tips. Wij kregen een stappenplan hoe we onze geveltuin moesten voorbereiden, zodat daarna de aanplant kon beginnen. Dit voorbereiden heeft ons in totaal 80 euro aan biologische tuinaarde en een paar uurtjes werk gekost. Nelle had in de tussentijd de wensen omgezet in een plan en had ook de juiste planten aangeschaft. Binnen een maand plantten we samen met Nelle onze eerste plantjes en nu zijn we trotse eigenaren van een heuse geveltuin. Wat het nog aantrekkelijker maakt, is dat de begeleiding, het aanplantplan en de planten helemaal gratis waren.”
Het 'steenrijke' zuilenpleintje is volgend jaar een groene oase
"Extra leuk is dat het uitzicht vanuit ons appartementencomplex is opgevrolijkt. Aan de voorzijde van de woningen kijken we uit op zeven stenen zuilen. Deze zuilen hebben ieder aan de onderzijde een klimplant gekregen. Volgend jaar kijken we niet meer naar inspiratieloze stenen zuilen, maar naar een groene oase."
Mensen kiezen steeds meer voor groen
Het vergroenen van gevels, daken en balkons is hot. De klimaatverandering zorgt ervoor dat meer mensen een plantje willen bijdragen aan meer schaduw, isolatie, wateropvang en biodiversiteit. Wil je zelf ook vergroenen of een geveltuin? Vergeet dan niet om hulp te vragen bij Gelukkige Groene Tuinen.
Door: Frederique Pronk
Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.