26 februari 2024 - Artikel

Wil je graag meedoen met sport of cultuur?

En heb je niet genoeg geld? Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur betaalt (een deel van) de contributie of lesgeld voor jouw activiteit.

Een intermediair doet de aanvraag voor je

Een intermediair (tussenpersoon)kan een aanvraag voor je doen bij het fonds. Alle intermediairs staan op de website van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg. Het enige wat je hoeft te doen is contact op te nemen met een van hen. Samen, ontdek of je in aanmerking komt voor hulp vanuit het fonds en zo ja: bespreek samen aan welke activiteit je graag wilt meedoen. De intermediair doet dan voor jou een aanvraag bij het Volwassenenfonds. Na ongeveer 3 weken hoor je of de aanvraag is goedgekeurd. Daarna kun je je aanmelden bij de sportclub, buurthuis of andere locatie waar de sport- of culturele activiteit plaatsvindt. Het Volwassenenfonds betaalt de contributie en/of materiaalkosten direct aan de sportclub of andere aanbieder.  

Een intermediair vertelt

Twee van de intermediairs in Maastricht zijn Porthos en Athos. Dit zijn organisaties die mensen helpt deel te nemen aan de samenleving. Porthos is specifiek voor jongeren. Er komen, verspreid over de week, 140 mensen naar de werkplek bij Porthos.

We spraken medewerker Fatiha. Zij werkt als begeleider bij Porthos en Athos. Daar helpt ze regelmatig mensen bij hun administratie en financiën. Fatiha vertelt: “Wij zijn sinds dit jaar intermediair voor het Volwassenenfonds, voor Porthos en Athos. Samen met onze deelnemers kijken we graag naar welke activiteit leuk en geschikt voor ze is. We dienen de aanvraag voor ze in bij het Volwassenenfonds en houden contact met ze.” 

“De één wil graag bij een sportvereniging, ook voor het sociale aspect. Laatst hebben we een deelnemer nog met succes bij een zwemvereniging ingeschreven. Een ander wil zich inschrijven bij een sportschool om te gaan fitnessen, of liever voetballen. Er is een lange lijst van deelnemende scholen, clubs, verenigingen enz. in Maastricht” legt Fatiha uit. En die lijst groeit nog steeds.

Niet alleen sport is mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook op schilderles, bij een toneelvereniging, of naar een dansschool. Let op: het bezoeken van bioscoop, theater of museum valt niet onder de regeling. 

Deelnemers in restaurant Porthos

Sport en cultuur voor een gezond en gelukkig leven! 

Sporten en/of deelnemen aan een culturele activiteit heeft een positief effect op mensen. Zo is bewezen dat regelmatig bewegen zorgt voor een goede conditie, verminderde kans op ziekten, een sterk sociaal netwerk én groeiend zelfvertrouwen. Supergezond dus! 

Meer informatie?

Bekijk alle voorwaarden en spelregels op Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg | Gemeente Maastricht.

Hardloper, schilder, muzikant