17 mei 2023 - Artikel

VvE-energiebalie ondersteunt met tips, advies en cursussen

Wanneer je je eigen woning wilt verduurzamen, bepaal je zelf hoe je dat doet. Maar woon je in een appartementencomplex? Dan is het een ander verhaal! De vereniging van eigenaren (VvE) heeft de taak om een duurzaamheidsplan te maken en daarbij rekening te houden met ieders wensen. VvE-energiebalie van de gemeente ondersteunt daarin met tips en advies.

Rianne van der Krogt (rechts op de foto) is adviseur bij VvE-energiebalie. Samen met collega’s Lysianne Starmans en Arno van Tetering helpt ze vve's op weg. “We krijgen uiteenlopende vragen. Over isoleren bijvoorbeeld, het nut van zonnepanelen of subsidiemogelijkheden. Wij verwijzen naar informatie, geven tips over de aanpak en lichten toe waar je allemaal rekening mee moet houden. We doen dat graag tijdens een persoonlijke afspraak in het Klimaathuis.

Daarnaast organiseren we cursussen, workshops en themabijeenkomsten, gericht op de vragen die bij de (leden van de) vve spelen. Zo is er in juni weer een VvE Café. Daar gaan vve met elkaar in gesprek over verduurzamen. Verenigingen die daarin al stappen hebben gezet, delen hun ervaringen en ideeën. We hopen dat ze daarna contact houden en bij elkaar gaan kijken.

In het najaar organiseren we weer ‘Limburgse VvE’s met energie’. Deze cursus gaat uitgebreid in op de technische, financiële en juridische aspecten van verduurzamen. We leggen bijvoorbeeld uit hoe je draagvlak creëert onder bewoners. Ook wijzen we op subsidiemogelijkheden, bijvoorbeeld  de aantrekkelijke VvE-energiebespaarlening van het Warmtefonds. Zo helpen we elke vve, groot én klein, bij het nemen van hindernissen op weg naar een duurzaam wooncomplex.”

Advies nodig of een bijeenkomst bijwonen? Mail naar vve-balie [at] maastricht.nl (vve-balie[at]maastricht[dot]nl) of kijk op  de website van de gemeente.

3 mensen bij en op een trap, 2 vrouwen, 1 man en tekst op de foto De VvE-energiebalie doet mee

#MissionZeroMaastricht

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?