26 augustus 2021 - Artikel

Volkstuinen organiseren samen de eerste Open Volkstuin Dag

Op 5 september 2021 zal er in Maastricht voor het eerst een gezamenlijke open dag voor volkstuinen plaatsvinden! Elf volkstuinverenigingen in de gemeente Maastricht openen deze dag hun poorten voor geïnteresseerden. Iedere vereniging heeft zijn eigen invulling bedacht. De ene volkstuin is de andere niet en dat kunnen bezoekers nu in levende lijven gaan ervaren.

Volkstuin 2

Onze groepsapp werkt verbindend

Harrie Jamin, voorzitter van Volkstuinvereniging Daalhof, initieerde het idee voor een gezamenlijke groepsapp voor de elf volkstuinen. “Via deze weg weten we elkaar veel sneller te vinden”, zegt hij. “Uitwisselen van informatie gaat nu veel soepeler. Nog niet zo lang geleden kregen we via de app te horen dat er bij Volkstuinenvereniging de Heeg was ingebroken bij diverse tuinen. Op zo’n moment gaan alle andere verenigingen in de startblokken om te zorgen dat dit bij hen niet mogelijk is. Wij staan samen nu veel sterker en dat is heel fijn.”

Open Volkstuin Dag

Op diverse plekken in Maastricht hangen nu de door Birgitt Olislagers geïllustreerde posters voor de open dag. Ze is zelf overigens lid bij Volkstuinvereniging De Häöfdabbers. Deze vereniging is altijd heel bewogen en actief met het organiseren van sociale en educatieve activiteiten. De drukkosten hebben ze gedeeld over de verenigingen.

Struinen in de tuinen en Gluren bij de buren

Dat deze dag per toeval samenvalt met Struinen in de tuinen en Gluren bij de buren is alleen maar leuk volgens Harrie. Struinen in de Tuinen is een festival waarbij tuinen worden omgetoverd tot tijdelijke openluchttheaters. Gluren bij de Buren is minder groen van insteek. Het is een festival waarbij woonkamers worden omgetoverd tot tijdelijke podia met een zeer intiem karakter. Sommige volkstuinen hebben ervoor gekozen om deze dag een samenwerking aan te gaan met Struinen in de tuinen.

Door corona een tekort aan moestuinen

“Door corona kregen steeds meer volkstuinen het drukker”, vertelt Harrie. “De meesten liepen tegen een tekort aan, waardoor veel mensen op de wachtrij kwamen te staan. Momenteel zien we ook weer dat leden het lidmaatschap opzeggen. Een moestuin is veel werk en het vraagt om de nodige toewijding. Tijdens de Open Volkstuin Dag zullen we mensen dan ook heel eerlijk informeren over de voor- en nadelen van zo’n tuin. Op deze manier hopen we mensen die lid worden langer lid te houden en de vluchtigheid te voorkomen.

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.

illustratie met oproep voor de volkstuinendag in groen met gekleurde bloemen