21 juni 2023 - Artikel

Vergroen je dak-actie liep storm

De gemeente Maastricht begon samen met het CNME een actie om meer groen en biodiversiteit toe te voegen in de stad. Bewoners konden zich inschrijven en kregen de eerste 6m2 van hun dak gratis vergroend. Het maximum aantal aanmeldingen was al snel bereikt en vanaf het najaar worden de dakbloemenweides aangelegd.  

Dakbloemenweide

Maak meer impact met een biodivers bloemendak

Een groen dak kan bijdragen aan de vermindering van wateroverlast en hittestress. Er bestaan verschillende soorten groendaken. De gemeente heeft gekozen voor een dakbloemenweide. Je draagt dan bij aan nog meer biodiversiteit. Zo’n dakbloemenweide bevat namelijk 40 lokale plantensoorten die geschikt zijn voor op het dak. Dit betekent dat het een hoge ecologische waarde heeft en daarmee goed is voor insecten en vogels. Het is ook goed voor het behoud van je dakbedekking en het ziet er prachtig uit!

Het groene dak van Inge Melchior

Achter de oude brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat ligt een nieuwe woonwijk, waar steen steeds meer wordt ingeruild voor groen. Inge Melchior woont hier samen met haar man en 4 jonge kinderen. Zij hebben van hun nieuwbouwwoning een prachtige groene oase gemaakt, waar hun kinderen genoeg speelnatuur hebben. Zij hadden voor deze actie gekozen voor een sedumdak. Vanuit de bovenverdiepingen kun je het sedum goed bekijken. Inge is erg blij met het resultaat. Het groene dak loopt mooi over in de tuin, waardoor hun tuin groter en groener lijkt. Ze geeft aan dat het sedum ook verandert van kleur, waardoor het nooit saai wordt om naar te kijken.

Inge Melchior voor haar huis

Inspiratie opdoen bij het Klimaathuis

Wil je zelf ook een sedumdak of een bloemendak? In de nieuwe tuin van het Klimaathuis langs de Groene Loper kun je voorbeelden zien. Maar ook een wilde bloementuin en hoe je regenwater voor je tuin kunt opvangen. Binnen in het Klimaathuis vind je verschillende duurzame oplossingen: van simpele kleine verbeteringen zoals radiatorfolie en een energiebesparende douchekop tot technische installaties zoals een warmtepomp. Het bezoekadres is President Rooseveltlaan 217 in Maastricht. Je kunt binnen elke woensdag, donderdag en vrijdag terecht tussen 9.30 en 17.00 uur. Het is niet nodig om een afspraak te maken. De klimaattuin is ook buiten de openingstijden te bezoeken.

Dakbloemenweide 2

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.