30 maart 2022 - Artikel

Veiliger online dankzij jongeren in Borgharen en Itteren

Ervoor zorgen dat jongeren en hun ouders ook online veilig zijn. Dat is het doel van Buurtnetwerk Borgharen. In 1e instantie door informatie te delen en het bewustzijn van inwoners te verhogen via fysieke bijeenkomsten. Corona maakte dat lastig. Daarom werkten jongeren uit Borgharen en Itteren samen met het buurtnetwerk een ander idee uit. Het resultaat is een informatieve en interactieve site https://www.whatthehackonline.nl/.

Via vragen en tips wordt het bewustzijn van de sitebezoekers over online veiligheid vergroot. Updaten, updaten en updaten en gebruik wachtzinnen zijn voorbeelden van tips die je krijgt. 

Met hulp van

De site kwam tot stand in samenwerking Maria Genova, schrijver van het boek What the hack en met subsidie van de gemeente Maastricht. Die subsidie Weerbaarheid en Veiligheid vroeg het buurtnetwerk al een aantal jaren geleden aan om bijeenkomsten voor jongeren te organiseren over het thema veiligheid. Het coronavirus strooide echter roet in het eten. Fysiek samenkomen ging niet. Dus ging het buurtnetwerk samen met jongeren uit de buurt op zoek naar een andere manier. Met de site als resultaat.

Dank je wel

Dankzij de website kunnen ook ouderen en andere inwoners in Maastricht hun veiligheid online vergroten. Een dikke duim voor én een dank je wel dus aan de jongeren uit Borgharen en Itteren.

Zelf aan de slag

Wil je online je veiligheid vergroten? Check dan zeker What The H@ck Online!.

Heb je zelf ook een idee voor een activiteit in de buurt die bijdraagt aan een veilig en leefbaar Maastricht? Neem dan contact op met het buurtnetwerk in jouw buurt. Zij kunnen je op weg helpen. Meer info vind je ook op de website van Maastricht Doet - subsidieregeling vrijwillige inzet.