8 mei 2024 - Artikel

Van grijs dak naar bloemenweide. Met geld van de gemeente!

Vlinders, vogels, bloemen en plantjes. Je komt ze allemaal tegen op de tuinhuisjes van buurmannen Leon van Hooren en Stijn Swaans. Vorig jaar lieten ze op het dak een bloemenweide aanleggen. Dat ziet er veel fleuriger uit, houdt hitte beter vast en vangt regenwater op. En dat zonder enige kosten! Want de gemeente Maastricht betaalde de aanleg. Leon en Stijn vertellen je hoe makkelijk je subsidie aanvraagt en wat het je oplevert.

Beide buren zijn blij met de bloemenweide. Als je van bovenaf de tuin in kijkt, ziet het er groener uit. Stijn had het eerder al eens overwogen. Net als Leon: “Omdat mijn vrouw en ik hier pas woonden, wilden we eerst alle seizoenen eens meemaken. Totdat we een jaar geleden lazen dat de gemeente er geld voor had.” Dat was het duwtje dat beide huishoudens nodig hadden. Stijn vroeg meteen subsidie aan voor zijn deel van het dak. Leon deed dat - vanwege een vakantie - een week later. “De geldpot bleek toen al leeg, maar ik kwam gelukkig op een reservelijst. En omdat het in feite om 1 tuinhuis ging, kwam ik er toch voor in aanmerking.”

pla dak met gras en klaprozen

Een blijvend groen dak

Het aanvragen van de subsidie was gemakkelijk. “Op de website van het CNME vulden we ieder onze gegevens in. Daarna kwam iemand langs voor een visuele check. In oktober heeft een gespecialiseerd bedrijf alles aangelegd. Ze maakten een kunstmatige bak met een soort aarde. Daarin kwam een zaadmengsel van zo’n 40 planten en bloemen die van nature in Nederland voorkomen. Langs de rand ligt kiezel die rommel vasthoudt waardoor de regenpijp niet verstopt. Nu het voorjaar doorzet, wordt het dak steeds groener. Is het eenmaal volgroeid, dan blijft het groen. Elke maand bloeien er andere plantjes en bloemen in verschillende hoogtes. Daardoor krijgen we vogels en insecten op bezoek. Bovendien zorgen de planten dat het in het tuinhuis minder broeierig is op hete dagen.”

Alleen maar voordelen

Over de subsidieaanvraag en de afhandeling zijn beide buren zeer te spreken. “Afspraken werden nagekomen en de uitleg was duidelijk. Na de aanleg kregen we een tuinslang om de bloemenweide bij langdurige droogte te sproeien. Onderhoud is nauwelijks nodig. Je moet alleen eens per jaar de plantjes controleren, ongewenste begroeiing verwijderen en nagaan of de afvoer nog goed is. We kunnen iedereen zo’n groen dak aanbevelen. Het heeft alleen maar voordelen. Bovendien kost het je niks of niet veel! Ons dak was in totaal 12 m2: 6 m2 per huishouden. Dat is precies het maximale oppervlak dat de gemeente voor je betaalt. Zo wordt het heel aantrekkelijk om mee te doen.”

6 m2 gratis

In 2023 hebben we in de hele stad 160 groene daken aangelegd. In totaal ging het om 1.900 m2. Dit jaar is er weer geld beschikbaar. Wil je ook een plat (of licht hellend) dak vergroenen? Al dan niet samen met je buren? Elk adres kan weer subsidie aanvragen. Leon en Stijn vergroenden ieder 6 m2. Wil je liever een grotere dakbloemenweide? Dat kan! Dan betaal je 80 euro per vierkante meter. Maar die eerste 6 m2 krijg je gratis.

Meer weten?

Wil je weten hoe zo’n dakbloemenweide eruit ziet? Je kunt voorbeelden bekijken voor de ingang van het Klimaathuis aan de Groene Loper. Meer informatie vind je op www.cnme.nl/vergroenjedak. Op deze website vraag je ook de subsidie aan.

Foto's: Dakbloemenweide

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen, op je dak bijvoorbeeld, helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.