Van cv-ketel naar duurzame energie: hoe Nico van het gas af ging
Nico en zijn vrouw wonen sinds 2001 met veel plezier in een fijn huis in Maastricht. De woning werd gebouwd in de jaren 90 en had tot 3 jaar geleden nog altijd de originele cv-ketel. “Voor een ketel van ruim 20 jaar oud deed hij het nog verrassend goed. Toch wilde ik niet wachten tot hij het begaf”, vertelt Nico. Daarom besloten hij en zijn vrouw zich te verdiepen in duurzamere alternatieven.
“Eerst hebben we goed nagedacht over wat we wilden en wat bij ons huis en onze leefsituatie zou passen. Als je bij bedrijven gaat informeren, merk je dat zij de keuze voor je proberen te maken. Ze raden vaak een hybride warmtepomp aan, omdat ze die verkopen. Maar ik wilde juist een hybride vergelijken met een volledig elektrische warmtepomp en dan zelf kiezen.”
Advies en keuzes maken
Daarom bezocht Nico de WoonWijzerWinkel in Kerkrade; Klimaathuis Maastrichtbestond in de zomer van 2022 nog niet. “In de showroom kun je voorbeelden en apparatuur bekijken. De adviseurs geven daarbij waardevol onafhankelijk advies. Dat hielp mij om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Daarna kwam een technicus nog kijken wat het beste bij onze woning paste. Uiteindelijk kozen we voor 21 zonnepanelen en een volledig elektrische warmtepomp. Simpelweg omdat ik niet weet wat de gasprijzen gaan doen en niet meer afhankelijk wil zijn van gas.”

Aantrekkelijk voordeel
Ook bij de aanschaf van de apparatuur loont het om onderzoek te doen, weet Nico als oud-inkoper. “Mijn advies: kijk en vergelijk! De goedkoopste oplossing is lang niet altijd de beste. Kijk liever naar het totaalplaatje: aanschaf, onderhoud en de beschikbaarheid van reserveonderdelen. Denk vooral na over wat bij jou past en doe geen impulsaankopen." De investeringen bleken voor Nico nog aantrekkelijker dan verwacht. "We kregen destijds 20 procent subsidie op de warmtepomp en de btw op de zonnepanelen kregen we terug. Het Klimaathuis kan je helpen om die regelingen aan te vragen.”
Thuisaccu’s
Op dit moment koopt Nico nog een deel van zijn elektriciteit in. “Maar daar komt verandering in, want binnenkort krijg ik 3 thuisaccu’s. Een warmtepomp verbruikt dag en nacht stroom, en daarnaast is er altijd sprake van sluipverbruik. Apparaten die in het stopcontact zitten, gebruiken immers altijd een beetje energie. Met de accu’s kan ik dat slim opvangen en hoef ik ’s nachts geen stroom in te kopen. Bovendien lever ik minder stroom terug aan het net, waardoor ik minder boete betaal."
Meten is weten
Om inzicht te krijgen in zijn verbruik en opbrengst, gebruikt Nico een handige app. "Dat helpt om te bepalen of extra maatregelen de moeite waard zijn. Want meten is weten! Zo weet ik dankzij die app dat ik in de zomer zoveel stroom opwek dat ik een overschot heb. Daarom gaan we nog airco-units plaatsen die op onze eigen stroom draaien. Zo benutten we de energie optimaal en maken we het klimaat in huis nog prettiger.”
Klaar voor de toekomst
Met al deze stappen is de woning van Nico en zijn vrouw klaar voor de toekomst. “Ons huis kreeg bij de bouw al spouwmuurisolatie en HR++ glas. Verder verwarmen we alleen de ruimtes in huis die we gebruiken, we hebben tochtstrips en een waterbesparende douchekop. Ons huis heeft nu energielabel A+ wat de waarde van het huis verhoogt. Ik ben vooral blij dat ik nu onafhankelijk ben van gas. Dat geeft een goed gevoel en maakt mijn huis beter voorbereid op de toekomst!"

#MissionZeroMaastricht
Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?