7 juli 2022 - Artikel

Stuiter, spring, speur, skate en storm(baan) de zomer in

De zomervakantie staat voor de deur. Een tijd van genieten, niks moeten en lekker luieren breekt aan. Maar vaak zorgt vakantie ook voor minder beweging. Bij onze kinderen bijvoorbeeld. Er is geen wekelijkse gymles meer op school. En de jaarlijkse zomerstop houdt de voetballers, ballerina’s, tennissers en judo’ers onder hen ook thuis. Maar niet als het aan Maastricht Sport ligt. Want samen met een heleboel partners verzorgt Maastricht Sport een bijna gratis speels zomerprogramma. Speciaal voor alle kinderen van 6 tot 12.

Sem Ackermans Maastricht Sport 1 vrouw met lange haren en rood shirt

Van bubbelbal tot blotevoetenpad

Sem Ackermans werkt bij Maastricht Sport en is 1 van de organisatoren en begeleiders van de activiteiten. Ze vertelt wat op het programma staat. “Van 26 juli tot en met 1 september kunnen alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar in Maastricht 2 keer per week komen sporten, spelen en ontdekken. Op dinsdag in Maastricht-Oost en op donderdag in Maastricht-West. Van 10.00 tot ongeveer 13.00 uur. Van bubbelbal tot een blotevoetenpad-estafette en van drummen tot dansen: de kinderen kunnen gratis meedoen. Alleen voor het mountainbiken en boulderen (een vorm van klimmen) vragen we een kleine bijdrage. Die prijzen liggen een stuk lager dan normaal: je betaalt 3 euro voor boulderen en 5 euro voor het mountainbiken. We willen dat iedereen mee kan doen!”

Spelen stimuleren

Sem: “Met het programma willen we kinderen een leuke en vooral actieve tijd bezorgen. Alles draait om het buiten zijn en buiten spelen. Vooral omdat het beweegaanbod voor kinderen juist in de zomer heel beperkt is. Kinderen kunnen zich 3 uur lang lekker uitleven. Wij zorgen ervoor dat zij hun energie op een leuke en veilige manier kwijt kunnen.” Maar wat als het regent? Of als het juist veel te heet is? “We hebben bij bijna elke activiteit gezorgd voor een reserveplek of –activiteit. Als het nodig is, wijken we uit. Alleen in de 1e week hebben we geen uitwijkmogelijkheid. Als het dan slecht weer is of veel te warm is, gaan de activiteiten niet door. Dat laten we op tijd weten.”

vrouw op gras veld in korte broek en rood shirt en 2 andere vrouwen erbij die aan het sporten zijn

Altijd aanmelden

Aanmelden voor de activiteiten van Maastricht Sport is verplicht. “Alle activiteiten staan op onze website. Bij sommige activiteiten is het aantal plekken beperkt. Schrijf je dus vooral op tijd in”, spoort Sem aan. “We zorgen dat bij iedere activiteit genoeg begeleiding is. Veiligheid staat voorop. Ouders of verzorgers mogen ook altijd blijven kijken.” Op de website staat wat de kinderen voor iedere activiteit moeten meenemen. “Sowieso een flesje water en een lunchpakketje. Goede zin. En liefst zo veel mogelijk broertjes, zusjes en vriendjes en vriendinnetjes. Want samen spelen en sporten is nu eenmaal superleuk.”

Sportieve schoolvakanties

Lukt het deze zomer niet om mee te doen? Dan lukt het misschien wel de volgende vakantieperiode. Want Maastricht Sport zorgt bijna iedere schoolvakantie (herfst-, kerst-, mei- en zomervakantie) voor een gratis sport- en speelprogramma voor basisschoolkinderen. Houd hun website dus in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief van de gemeente Maastricht als je daar meer over wilt weten.

Met dank aan

Het zomerprogramma van Maastricht Sport wordt mede mogelijk gemaakt door Trajekt, Kaleidoscoop, CNME, Geusseltbad, Gemeente Maastricht, Velorium Outdoor Sports & Bikepark en Radium Boulders.