12 augustus 2021 - Artikel

Studeren bereikbaar maken voor iedereen

In de omgeving waarin Kim Thieme opgroeide, was het niet vanzelfsprekend dat ze ging studeren. Ze werd jong moeder, kreeg schulden en raakte in een sociaal isolement. Maar de Maastrichtse vocht haar weg omhoog. Met een 21+-toets kon ze naar het hbo en inmiddels studeert ze gezondheidswetenschappen aan de UM. Om andere mensen in armoede dezelfde kansen te bieden, startte ze SLIM, het Studieloket en Informatiepunt Maastricht.

Zelf weet Kim Thieme maar al te goed hoe het is om met weinig geld rond te komen. Toen ze net was begonnen met studeren, ging haar laptop stuk. “Ik moest alles met mijn telefoon doen: stukken lezen, opdrachten maken. Dat werkt natuurlijk niet echt. Via het fonds Tesselschade-Arbeid Adelt kon ik gelukkig een beurs krijgen om een nieuwe laptop te kunnen kopen, maar daar gingen wel een aantal weken overheen.”

In Maastricht leven duizenden mensen in armoede. Zij hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Ook veel studenten leven ongezien onder de armoedegrens, weet Kim. “Het systeem klopt niet. Als je alleen moet rondkomen van je DUO-lening, kun je niet sparen voor onvoorziene zaken, zoals bijvoorbeeld een kapotte laptop. Te weinig geld weerhoudt mensen ervan om te gaan studeren. Terwijl studenten keihard werken om iets te bereiken, dat moet je juist stimuleren.”

Luisterend oor

En dat is precies wat Kim doet met haar initiatief SLIM, Studieloket en Informatiepunt Maastricht. In Pottenberg wil ze het eerste van meerdere fysieke loketten openen, waar (aankomend) studenten terecht kunnen voor een luisterend oor en begeleiding. “We werken met vrijwilligers. Samen gaan we kijken wat iemand kan en wat er nodig is om dat te bereiken. Daarbij maken we gebruik van de bestaande regelingen en ons netwerk. Degene die bij ons aanklopt, blijven we volgen, zodat we weten hoe het verder gaat.”

De hulp van SLIM is gratis, maar dat wil niet zeggen dat de studenten niets terug hoeven te doen. “Wie arm is, heeft de neiging om zich terug te trekken. Maar wij willen juist studenten en wijkbewoners met elkaar verbinden. Ook al heeft de student geen geld, hij of zij kan misschien wel een keer voor iemand anders koken of een voordracht houden voor de buurt. Zo brengen we het motto ‘samen staan we sterker’ in de praktijk.”

Crowdfunding

Om de inrichting, de vaste lasten en bijvoorbeeld een kop koffie of thee op de locatie te kunnen bekostigen, is Kim een crowdfundingactie gestart. “Het SLIM-loket moet geen buurthuis worden, maar een multifunctionele plek, waar bijvoorbeeld ook huiswerkbegeleiding wordt geboden. Ik hoop dat de plek mensen aantrekt die elkaar willen helpen. Dat kan heel makkelijk zijn, als je maar die eerste stap durft te zetten.”

Voor iedereen die het financieel zwaar heeft en daar uit wil komen, heeft Kim de volgende raad: “Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen: wat wil ik de rest van mijn leven doen? Mijn droom was altijd om dokter te worden. Nu ik studeer, weet ik dat ik mijn hart meer bij de wetenschap ligt. Dat wordt het voor mij. Ik weet nu: als je echt wilt, kun je studeren, ook als je 30 of ouder bent.”

Doneren aan de crowdfunding van Kim kan via www.umcrowd.nl/project/help-poor-people-in-maastricht.

#studentenstad

Vrouw met de armen over elkaar geslagen op de rivierkade