Struikroven: het redden van planten in Maastricht
Op woensdag 25 januari was er een struikroven-actie bij Envida Larisa aan het voormalige Klevarieterrein. Negen kinderen van BSO Aloysius van 4 tot 7 jaar roofden samen met twee medewerksters de borders leeg bij Envida. Nelle Driessen van CNME Maastricht en Regio zorgde voor uitleg voor en tijdens deze groene activiteit. De kinderen leerden waarom het redden van planten bijdraagt aan het milieu en aan hun eigen welzijn. De planten werden met groot enthousiasme uit de grond gehaald, waarna ze een nieuwe bestemming kregen.
Envida Larisa krijgt nieuwe bestrating
In het hart van Maastricht, op het voormalige Klevarieterrein, ontstaat een nieuw groen woongebied met de naam Polverpark. Envida Larisa grenst hieraan en krijgt vernieuwde bestrating rondom het gebouw. Hierdoor moeten ze afscheid nemen van de huidige groene borders. Gemeente Maastricht kwam via de onderhoudsdienst te weten dat het groen zou worden weggehaald en richting het stort zou gaan.
Struikroven als leuke activiteit van scholen
De gemeente zocht samenwerking met Nelle. Men zocht samen naar een nieuwe bestemming voor de rozen op stam, vijgenbomen, rozemarijnstruiken, lavendelstruiken, bloembollen, heideplanten, vetkruiden en de geraniums. Het zou zonde zijn om ze niet te hergebruiken. BSO Aloysius wilde meehelpen de planten uit te graven en naar de nieuwe bestemming te brengen. Robin Augustin was bereid om met een klein groepje cliënten uit zijn sociale project Activiteitenhoeve Wijlre de planten een nieuwe plek te geven binnen de Kumulus tuin aan de Herbenusstraat. De tuin wordt daarmee weer nieuw leven ingeblazen. Het is de bedoeling dat de cliënten van Activiteitenhoeve Wijlre hier geregeld komen tuinieren. De belevingstuin zal zo worden ingericht dat het weinig onderhoud nodig heeft en een hoge belevingswaarde krijgt. Zo kunnen in het voorjaar leerlingen en docenten van Kumulus, BSO Aloysius en omwonenden genieten van de groene oase.
Zelf ook aan de slag met struikroven
Wil je ook bijdragen aan het redden van het bestaande groen uit voor- en achtertuinen in Maastricht? In plaats van dat dit groen op de vuilnisbelt beland kan er in de omgeving een nieuwe bestemming gezocht worden. Wie weet krijgt het groen dan een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte of ergens anders. Struikroven is begonnen als buurtinitiatief in Eindhoven, maar is inmiddels een landelijke Stichting. Op de inspirerende website over struikroven kun je lezen hoe zo’n roversactie in zijn werk gaat. Je kunt ook om hulp vragen bij de gemeente. Per situatie wordt bekeken of je hulp krijgt van CNME Maastricht en Regio bij dit proces. Als je een e-mail stuurt naar mijngroen [at] maastricht.nl (mijngroen[at]maastricht[dot]nl) nemen ze contact met je op.
Door: Frederique Pronk
Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.