Stapsgewijs van gas naar stroom in de Beatrixhaven
De Beatrixhaven kent veel zware bedrijvigheid. Ook de ondernemers op dit bedrijventerrein moeten in 2050 volledig gasloos werken. Ze voelen de noodzaak om nu al stappen te nemen. Een oplossing is het stapsgewijs elektrificeren van hun bedrijf. Dat houdt in dat ze overstappen van fossiele brandstoffen naar een elektrisch gedreven industrie. Maar hoe doe je dat met een netwerk dat overvol zit? Enkele ondernemers besluiten deze uitdaging samen aan te gaan.
“Wil je als bedrijf en uiteindelijk als geheel industrieterrein volledig elektrisch werken, dan zijn er aardig wat hobbels te nemen. Dat willen we samen doen”, vertelt Jan Jansen, voorzitter van Stichting Ondernemingen Beatrixhaven. “Met inmiddels 16 ondernemers kijken we daarom vooruit. Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, maar de toekomst start morgen al. Met een routekaart houden we koers richting het eindpunt. We weten nu niet welke nieuwe technieken er nog komen. Daarom stellen we doelen voor de komende 5 jaar. En de routekaart stellen we steeds bij op basis van nieuwe inzichten en nieuwe technologie, zodra die voldoende ontwikkeld is om toe te passen.”
Verschillende profielen
“Tijdens een 1e verkenning hebben we geïnventariseerd wat ieders energieverbruik is en welke energiebehoefte we hebben. Het is best een drempel om deze bedrijfsgegevens open te delen. Maar hoe meer we dit van elkaar weten, des te beter we onze behoefte samen kunnen regelen. Zo blijkt inmiddels dat onze profielen behoorlijk verschillen. Sommige bedrijven waren verrast door hun verbruiksprofiel. Vergelijk het met thuis: als je in 1 keer álle lampen en apparaten aan zet, dan piekt het. Bij menig ondernemer leidde dat tot het inzicht dat ze hun processen anders of creatiever moeten organiseren.”
Zonnepanelen niet voldoende
Wie goed kijkt, ziet dat veel daken in de Beatrixhaven vol liggen met zonnepanelen. Ook bij Sibelco, waar Jan deel uitmaakt van het directieteam. “Wij hebben 5.000 m2 zonnepanelen. Vaak krijg ik de opmerking dat we vast genoeg stroom zullen hebben. Toch is dat niet zo: onze zonnepanelen voorzien in slechts 5% van onze stroombehoefte. We hebben nog altijd 95% nodig uit het net. Het is dan ook noodzakelijk dat het (groene) stroomnet groots uitbreidt. Dat is niet van vandaag op morgen gerealiseerd, maar zal wellicht de komende 10 jaar de agenda domineren. Die uitbreiding vraagt om het bouwen van trafohuisjes en het leggen van kabels. Dat heeft impact op de (uitstraling van de) omgeving. Het is goed om daar kritisch op te zijn, maar er moet wel een oplossing komen om in onze groeiende energiebehoefte te kunnen voorzien. De stroom moet érgens vandaan komen.
Oplossingen op maat
Als het net vol raakt en er transportschaarste dreigt, moet je op zoek naar andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een lokale Smart Energy Hub. Daarmee kun je de energievraag en -aanbod van een aantal bedrijven slim koppelen en delen. Kay Beckers van Stantec helpt de ondernemers hierbij. Hij heeft ervaring met de energietransitie op andere industrieterreinen. “Al is het wel zo dat je de aanpak nergens kunt 'knippen en plakken'. Elke stad en elk bedrijventerrein is anders. Het gaat altijd om (lokale) oplossingen op maat. Je kunt wel leren van elkaars aanpak. Ook dat is samenwerken. Ik heb er vertrouwen in dat we de komende 20 jaar zullen versnellen en verbeteren. Dat we als ondernemers en burgers ander gedrag gaan vertonen. Zo kunnen we samen werken aan een klimaatneutraal 2050.”
#MissionZeroMaastricht
Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?