Stap voor stap naar een duurzame wijk: meer wooncomfort, lagere kosten
In 2050 moeten we in Nederland klimaatneutraal wonen en werken. Dat betekent: minder verbruik van energie en meer inzet van duurzame bronnen. De gemeente, inwoners, ondernemers én woningcorporaties werken daar samen aan. In Nazareth is pas weer een mooie stap gezet: woningcorporatie Woonpunt heeft daar bijna 100 huurwoningen verduurzaamd. Bewoonster Hester Coolen is erg blij: “Mijn energierekening is nu 450 euro per jaar lager!”
Wie zijn sociale huurwoning wil verduurzamen, is afhankelijk van de woningcorporatie. “Het kan zijn dat jouw woning al snel aan de beurt is, een ander moet wat langer wachten. Dat komt omdat we eerst de huizen met de slechtste energielabels E, F en G aanpakken”, vertelt Ando van de Pol van Woonpunt. “Landelijk hebben alle corporaties afgesproken dat we die voor 2028 verduurzamen.”
Oude huizen, hoge energiekosten
De woning van Hester Coolen in Nazareth behoorde tot die slechte labels. “Onze wijk is gebouwd in de jaren 50. Gas was toen goedkoop en aan isoleren werd nog niet gedaan. De laatste jaren stegen de energiekosten en het wooncomfort nam af. Ik ben blij dat Woonpunt dit heeft aangepakt. Ik doe zelf ook al veel voor het klimaat: ik scheid mijn afval zorgvuldig, mijn achtertuin is een groene oase en ik vang regenwater op om de planten water te geven. Zonde om daar drinkwater voor te gebruiken.”
Diverse maatregelen
“In 2019 hadden we in Nazareth al 200 woningen aangepakt. In 2023 waren de volgende 90 aan de beurt, waaronder die van Hester”, vertelt Niels Smeets van Woonpunt. “De daken zijn geïsoleerd en de voor- en zijgevels zijn ingepakt met piepschuim platen. Daarna zijn die gestuct of afgewerkt met steenstrips. Verder plaatsten we nieuwe kozijnen met dubbel glas. Dat houdt kou, warmte én geluid tegen.”
Een pluim voor de aanpak
Hester vindt dat Woonpunt een pluim verdient voor de aanpak. “We zijn vooraf en tijdens de werkzaamheden goed geïnformeerd. We hadden steeds andere werklui over de vloer, maar wisten altijd waar we aan toe waren. We konden terecht bij een vaste contactpersoon en waren welkom in een rustwoning in de wijk. Waar het kon, werd de overlast beperkt. En soms nam je dat voor lief, want het heeft uiteindelijk wel een woning met energielabel A opgeleverd!”
Een groot cadeau
Het gaat volgens Ando natuurlijk niet alléén om een label op papier. “We willen vooral dat onze bewoners prettig en comfortabel kunnen wonen, in een fijn huis tegen betaalbare kosten.” Hester is na de verduurzaming niet méér huur gaan betalen. “Sterker nog, ik betaal minder, want mijn energierekening is 450 jaar per jaar gedaald. Mede doordat ik zelf nog zonnepanelen heb laten leggen. Ik mag nu wonen in een huis dat klaar is voor de toekomst. Dat vind ik een groot cadeau!”

#MissionZeroMaastricht
Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?