17 augustus 2021 - Artikel

Stand van zaken en een vooruitblik in Caberg en Malpertuis

Wat gebeurt er nu/staat op de planning in Caberg en Malpertuis? Ook nu zijn we aan het slopen, bouwen én verduurzamen in de buurten. 

Nieuwbouw

Herontwikkeling Widelanken (Criekenput)

In mei 2021 begon aannemer Laudy Bouw Ontwikkeling in opdracht van Servatius met de bouw aan de Criekenput in Malpertuis. Er komen 80 huurappartementen die in het voorjaar van 2022 klaar zijn. Daarnaast ontwikkelt firma Hagedoorn Ontwikkeling 22 huur- of koopwoningen met tuin aan de Widelanken.

Over de sociale huurappartementen aan de Criekenput

De sociale huurappartementen zijn gelijkvloers, energiezuinig, gasloos, hebben 1 of 2 slaapkamers en zijn geschikt voor een- en tweepersoonshuishouden. De appartementen liggen in een rustige omgeving en er is veel groen. Bij de woningtoewijzing krijgen inwoners van Malpertuis die als woningzoekende staan ingeschreven bij Thuis in Limburg, voorrang op een woning.

Heb je interesse in een van deze woningen? Meld je dan aan via https://www.servatius.nl/nieuwbouw.

Over de woningen aan de Widelanken

Heb je interesse in de huur- of koopwoningen met tuin aan de Widelanken? Neem dan contact op met Hagedoorn Ontwikkeling via info [at] hagedoornontwikkeling.nl (info[at]hagedoornontwikkeling[dot]nl).

Herontwikkeling Caberg Zuid-Oost

In Caberg Zuid-Oost stonden vroeger 110 eengezinswoningen in de Pieter Poststraat, Mathias Soironstraat en de Henri Jonaslaan. Vanaf volgend jaar realiseert aannemer BAS-bouw in opdracht van Servatius er 50 sociale huurappartementen. Daarnaast gaat ontwikkelaar Van Wanrooij hier 35 koopwoningen realiseren.

Inmiddels zijn alle woningen in de Pieter Poststraat en omgeving gesloopt. De gemeente is nu aan zet. De aannemer heeft van de gemeente opdracht gekregen om alle leidingen (onder andere de riolering) opnieuw aan te leggen. De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen. Zodra de nieuwbouwwoningen klaar zijn, wordt de betrating mooi aangelegd.

Naar verwachting begint de bouw van de huurappartementen in het eerste deel van 2022 en zijn de koopwoningen in de loop van 2023 klaar.

Over de huurappartementen

De huurappartementen zijn gelijkvloers, energiezuinig, gasloos en voorzien van 2 slaapkamers en geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens. Ongeveer de helft van deze huurappartementen wordt aan een zorgpartij verhuurd. Bij de woningtoewijzing krijgen inwoners van Caberg die als woningzoekende staan ingeschreven bij Thuis in Limburg, voorrang op een woning. Andere toewijzingsregels bespreekt Servatius met de bewonerscommissie Caberg.

Heb je interesse in een van deze woningen? Meld je dan aan via https://www.servatius.nl/nieuwbouw.

Over de koopwoningen

Voor informatie over de bouw en verkoop van de koopwoningen kun je contact opnemen met Van Wanrooij. Je kunt je inschrijven via https://www.vanwanrooij.nl/maastricht-caberg-zuidoost/ .

8 woningen Cimbalenstraat/Rondostraat

Op de hoek van de Cimbalenstraat en de Rondostraat in Caberg ontwikkelt de RO groep 8 woningen. Direct na de zomervakantie begint de bouw. In de zomer van 2022 zouden de woningen klaar moeten zijn. De aannemer laat voordat de bouw begint de mensen die in de buurt van de bouw wonen iets weten.

Centrumplan Malpertuis

Woningcorporatie Woonpunt is eigenaar van de woningen van dit centraal in Malpertuis gelegen deelplan. Woonpunt werkt samen met de gemeente en een architect aan het nieuwe ontwerp waarbij ook de openbare ruimte een opfrisbeurt krijgt. Ook wordt onderzocht of een nieuwe ontmoetingsruimte onderdeel kan uitmaken van dit plan.

Zodra er meer informatie is, vindt een informatiebijeenkomst voor bewoners en betrokken organisaties plaats. Onder andere via de Buurtgazet houden we je op de hoogte.

afbeelding gebouw en rode straat ervoor

Renovatie en verduurzaming

In Caberg en Malpertuis zijn de laatste jaren al veel huurwoningen gerenoveerd en verduurzaamd. Er staat ook nog het een en ander te gebeuren. 

Woningen Henri Jonaslaan/Robert Graaflandlaan in Caberg

Woonpunt is de opdrachtgever van de renovatie en verduurzaming van 105 woningen aan de Henri Jonaslaan en de Robert Graaflandlaan in Caberg.

Het plan is de woningen goed te isoleren door het aanbrengen van dak-, gevel,- en glasisolatie. Er komt een ventilatiesysteem in de woningen om te zorgen voor een gezond binnenklimaat.

De woningen worden aan de binnenkant ook flink aangepakt. De indeling wordt veranderd en de badkamers en keukens worden vernieuwd. Dat is al bij 20 woningen gebeurd. Het vernieuwen van de buitenkant laat iets langer op zich wachten. Dat komt omdat er beschermde dieren in het gebied zijn. Daarom is toestemming van de provincie nodig. Dat duurt een paar maanden. Daarna mag Woonpunt beginnen. Binnenkort wordt een bewonersbijeenkomst georganiseerd over de renovatieplannen. Bewoners krijgen daarvoor een uitnodiging van Woonpunt.

Woningen in de Blancaartstraat, Botsaartstraat en Brunestraat in Malpertuis

Servatius bereidt de verduurzaming en renovatie voor van de 60 eengezinswoningen in de Blancaartstraat, Botsaartstraat en Brunestraat in Malpertuis. Door het aanbrengen van dak-, gevel-, en glasisolatie is het de bedoeling de woningen goed te isoleren. Er komt ook een ventilatiesysteem in de woningen om te zorgen voor een gezond binnenklimaat.

Ook de buitenkant wordt opgeknapt. En daar waar het nodig is, worden de badkamer, keuken en toilet vervangen. Naar verwachting vinden de renovatie- en verduurzamingswerkzaamheden tussen 2022 en 2024 plaats.

Ontmoeting

Om ergens fijn te wonen speelt ook het sociale stuk een belangrijke rol. Gelukkig gebeurde er al van alles en staan er ook nog de nodige dingen op de agenda.

Een voorbeeld. Op 28, 29 en 30 juli 2021 staan er verschillende leuke activiteiten voor jong en oud gepland in het Viegenpark. Houd de Buurtgazet Noordwest in de gaten voor meer informatie over het wat, hoe en wanneer.

Sociaal Team Caberg-Malpertuis

Voel je je eenzaam? Gaat het thuis niet goed? Ervaar je problemen in je gezin? Met je kinderen? Of heb je moeite met dagelijkse handelingen en heb je geen idee hoe je daar hulp of ondersteuning bij kunt krijgen? Het Sociaal Team helpt je graag op weg.

Het Sociaal Team is een team waarin verschillende deskundigen met elkaar samenwerken. Daardoor kunnen zij je nog beter adviseren als je een vraag hebt. Het team brengt ook groepen mensen met elkaar in contact. Bijvoorbeeld als verschillende mensen in een buurt dezelfde vraag hebben. Of als mensen al zelf iets hebben georganiseerd. Zo kunnen mensen elkaar ook helpen. 

Het Sociaal Team is per telefoon te bereiken via 06 278 50 405. Je kunt met je vragen ook rustig langs komen op donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur in de Wiemerink aan de Spinetlaan 25 in Caberg.

Sociaal Team in beweging

Vindt u het leuk om uw buurtgenoten te ontmoeten? Kom dan op donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur naar de Wiemerink. Samen een spelletje doen, knutselen of gewoon de krant lezen: het kan allemaal. Verschillende leden van het Sociaal Team zijn ook aanwezig. U kunt er dus ook altijd terecht met een vraag. We zien u graag! 

Buurtbrök Malpertuis ’t Plekske

Nu er steeds meer versoepelingen komen, opent ook de Buurtbrök in Malpertuis weer de deuren. Het ontmoeten in de Buurtbrök is weer begonnen.

Er wordt weer gekookt door Miep. Iedere dinsdag tussen 12.00 en 13.00 uur kun je in de Buurtbrök een heerlijk hoofdgerecht afhalen voor de prijs van 3,20 euro. De verkoop vindt plaats aan de deur. Reserveren is handig. Dat kan op dinsdagochtend via (043) 323 30 39.

Houd de Facebookpagina Buurtbrök Malpertuis ’t Plekske in de gaten voor onder andere het menu van de week.

foto grasveld en banner aan struik